Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kidobott fenyőfák hervadnak az utcán

Repültek a fenyőfák az ablakokból, ki-ki a megszokott módon vált meg karácsonyfájától. Volt, aki sajnálta kidobni, de annyira hullajtotta levelét, hogy vízkeresztkor leszedte a díszeket. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. különjáratokkal szállítja el az elhervadt karácsonyfákat.
Utcán gyűlnek a fenyők. Fotó: Karnok Csaba
Ide-oda gurította a szél az elmúlt hét végén az elárvult karácsonyfákat. A kisebbek nagyokat bukfenceztek, a kétméteresek inkább csak megmozdultak. A legtöbb karácsonyi jelkép már megkopaszodva hevert a szemetestároló mellett. A karácsonyi ünnepkör végén, vízkeresztkor, szombaton az emberek általában a lucfenyőtől szabadultak, hiszen a nordmann és az ezüstfenyő tovább bírja a szobai szenvedést.

– Padlószőnyeges lakásban élünk, ezért nem vártunk tovább, és leszedtük a díszeket. Bevallom, már elsején ki akartam dobni a fenyőfát, mert nagyon hullott a levele, de a feleségem kérésére megkegyelmeztem – mondta Nagyistók Béla, aki metszőollóval a szoba közepén feldarabolta a két és fél méteres fát és három nagy szemeteszsákban szállította a kukához. A maradványt nem tette bele, hogy a kommunális hulladéknak is maradjon hely.

A panelekben viszont az a szokás, hogy gerelyhajító mozdulattal kivetik a fát az utcára – az ablakon keresztül.

– Öt éve költöztünk be az új lakásunkba, és azóta az ablak méretéhez választjuk a fát. Mivel a Mars téren a legnagyobb a választék, ezért az idén is ott vásároltunk. Bár mondtam a férjemnek, hogy vegyünk töveset, de ő azt kérdezte: Szívem, talán a fürdőkádba ültessük az ünnepek után?

Nagyon sajnálom a szegény fenyőket – mesélte Tábori Katalin, miközben
Évente 400-500 köbméternyi fenyő kerül az utcákraFotó: Karnok Csaba
biztosította a repülő fenyő útját Felsőváros egyik utcájában.
Újszegeden Paragi Zsolték egyszerűbb helyzetben voltak: már negyedik éve ugyanazt a fenyőt állítják be karácsonykor. A luc jól bírja, bár mindennap óvatosan meglocsolták, hogy ne pusztuljon ki. A családnál olyan ünnep a karácsonyfa visszahelyezése is a földbe, mint szentestén a díszítés.

– Nagyon sajnálom azt a rengeteg fát, amit karácsonyra kivágnak az emberek. Én a fákat is úgy szeretem, mint a gyermekeimet, ezért inkább műfenyőt vettem, amit nem kell kihajítani. Szinte sírva fakadok, amikor vízkereszt után végigmegyek az utcán, és látom a kukák mellett a rengeteg elárvult fát – mesélte Agócsi Krisztina.
A fiatalasszonyt talán az vigasztalhatja, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-nál évek óta feldolgozzák a szaloncukorpapír-, csillagszóró- és vastalpmentes fákat.

Különjárat

Bakacsi Zoltán, a kht. szállítási és logisztikai részlegvezetője elmondta: fenyőfagyűjtő különjáratot a lakótelepeken, a két körút között és a belvárosban indítanak. A tapasztalat szerint negyven-negyvenöt ezer háztartásból kerülnek ki a fák. Általában 400-500 köbméter fenyőt szednek össze, amiből 150-200 köbméter talajtakaró mulcs, illetve szerves trágya készül. A magánházas övezetbe nem indítanak külön autókat, mert az ingatlantulajdonosok nem helyeznek ki annyi fát, amennyit külön kellene összegyűjteni.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárga zóna a panel előtt

Januártól jelentősen megnőtt a parkolás ára Szegeden, a fizetős zónák határait és időszakát pedig… Tovább olvasom