Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Kidőlt egy ház fala Kisteleken

Kistelek - A több csapadék ellenére eddig jóval kevesebb kárt okozott a belvíz Kisteleken, mint 2000-ben. Akkor közel 150 ház dőlt össze, azóta kiépült a csapadékvíz-elvezető rendszer, ennek köszönhetően most csak féltucatnyi épület van veszélyben – egy már össze is omlott.
Az ezredforduló emlékezetes telét, amelyben szinte az egész ország küzdött a belvízzel, túlszárnyalja az idei. Kisteleken például ez idáig 450 milliméterrel több csapadék esett, mint 2000-ben. Akkor közel 150 ház dőlt össze a városban. Hogy idén nincs ilyen katasztrofális helyzet, az Somodi Lilla jegyző szerint elsősorban annak köszönhető, hogy tanulva a történtekből, kiépítették a csapadékvíz-elvezető árkokat. A védekezésre azonban így is közel 4 millió forintot költöttek eddig.

– Több helyen új árkokat ástunk ki, a külterületi földeken pedig több száz méteres csatornarendszert alakítottunk ki, hogy az ott felgyülemlő belvizet is el lehessen vezetni – mondta Somodi Lilla. Hozzátette: ezek a jövőben is megmaradnak, hiszen egy ingatlantulajdonos kivételével mindenki beleegyezett, hogy a terület ezen részére az önkormányzat szolgalmi jogot jegyezzen be.

Persze az óvintézkedések ellenére sem lehetett minden katasztrófát megelőzni. Jelenleg 6 házról állapították meg a szakemberek, hogy az olvadáskor vélhetően összedőlnek. Ezek mind alap nélkül épült vályogházak, amelyeknek a falai magukba szívták a nedvességet, ám a fagy miatt most még tartanak. Az önkormányzat legnagyobb problémája, hogy ha az ingatlanok életveszélyessé válnak, hová költöztesse a lakókat, üres bérlakás ugyanis csak kettő van a városban.

Egy ház már most is lakhatatlan a belvíz miatt Kisteleken. A belváros szívében, a Sörház utcában álló épület karácsony előtt egy nappal omlott össze.

Hatalmas lyuk tátong a kidőlt fal helyén. Még szerencse, hogy senki nem sérült meg. Fotó: Karnok Csaba
Hatalmas lyuk tátong a kidőlt fal helyén. Még szerencse, hogy senki nem sérült meg. Fotó: Karnok Csaba

– A szomszéd szólt, hogy egy hatalmas darab levált a falról – idézte fel a szörnyűségetIllés Béláné. – Tébláboltam egy darabig az előszobában, mert ott sérült a ház, nézegettem, hogy mi történhetett, aztán valamiért bementem a konyhába. Két perc sem telt el, és nagy reccsenéssel bedőlt az egész épületrész. Ha ott maradok, engem is maga alá temet – mondta a tulajdonos.

A család háza lakhatatlan lett, maradék holmijukért sem mernek bemenni, mert ahogy olvad a hó, ropog a tető, az is bármikor beszakadhat. Az asszony egy kis lakásban él a férjével, 92 éves anyósa Balástyára költözött.

– Innen is a hónap közepén mennünk kell – sírta el magát Illésné. – Ez egy eladó lakás, azért költöztünk be, mert a biztosításért kapott pénzből akartuk megvásárolni. Csakhogy a kérelem benyújtását követő napon már jött is az elutasítás: belvízkárra nem fizetnek. Hát kérdem én: minek fizettem akkor éveken keresztül, ha most csak a kibúvót keresik? Fogalmam sincs, mi lesz velünk. Annyit vert már a sors, nem tudom, hogy leszek képes ezt elviselni.

Bírságolják, aki nem tisztítja az árkot

A tapasztalatok szerint a lakosok sem tesznek meg mindent, hogy elkerüljék a belvizes katasztrófákat – például nem takarítják az árokrendszert a portájuk előtt. A képviselő-testület ezért december 15-én rendeletet hozott, amelyben meghatározza a tisztítás módját. Aki pedig ezt elmulasztja, szabálysértést követ el, és bírsággal sújtható. Az önkormányzatnál azt ígérik, évente többször is ellenőrzik majd az árkok állapotát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc videó tavalyról tőlünk - önöknek

Nyári fesztiválokon, online valóságshow-n járt a delmagyar.hu kamerája, de több cikkünkhöz készítettünk videós illusztrációt. Nézze meg válogatásunkat! Tovább olvasom