Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Kié lesz januártól a gyógyszertár?

Szeged - Patikamutyi vagy szakmailag indokolt döntés – nem egyeznek az álláspontok a gyógyszerészek tulajdonrész-vásárlásáról és az állami közbeavatkozásról. Januártól a gyógyszertárak 25 százalékos tulajdonrészének patikuskézben kell lennie. Ahol nem vásárolják meg, ott az állam lesz a tulajdonos.
A 2011 óta hatályos gyógyszertörvény értelmében 2014-től a patikák csak úgy működhetnek, ha a tulajdonrész 25 százaléka gyógyszerész kezében van. 2017-ig ezt az arányt 50 százalékra kell növelni. Csakhogy a patikusok többsége nem akar vagy nem tud befektetni, és ezen a június 13-án elfogadott hitelprogram sem segít. A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet felmérésében a megkérdezett gyógyszerészek 63 százaléka azt mondta, nem rendelkezik saját tőkével, és csupán 4 százalék mondta, hogy hajlandó lenne hitelt felvenni a tulajdonosi hányad megváltása érdekében. A szabályokban érintett 2330 patika közül jelenleg 487 gyógyszertárban nem biztosított a 25 százalékos, 382-ben pedig az 50 százalékos gyógyszerészi tulajdonhányad, fél éven belül viszont ezt meg kell oldani.

Ezért döntött úgy a kormány múlt héten, hogy ahol nem veszi meg a patikus a gyógyszertár többségi tulajdonát, ott az állam lesz a patikatulajdonos – így garantálva, hogy a több mint 800 intézmény ne zárjon be. A közpénzen felvásárolt patikákat 3 éven belül pályázaton meg kell hirdetni.

Szabad a vásár. De ki lesz a tulajdonos? Fotó: Schmidt Andrea
Szabad a vásár. De ki lesz a tulajdonos?
Fotó: Schmidt Andrea

Az intézkedést az ellenzék patikamutyinak minősítette. A Demokratikus Koalíció úgy látja: ezzel a tulajdonjogot a Gyógyszerészkamara által képviselt patikatulajdonosoknak játsszák majd át, egyúttal megszabadítva őket a konkurenciától. Az MSZP szerint sem világos, hogy mi lesz ennek a vagyonnak a későbbi sorsa, valamint élnek a gyanúperrel, hogy a kormány majd ott szeretne patikatulajdonhoz jutni, ahol „a gyógyszertár működése jó pénzt hoz". A kétezer lakos alatti településeken ugyanis a kormány nem is kezdeményezte a patikaszerzést.

– Szó sincs államosításról – hangsúlyozta Kőhegyi Ferenc, a Csongrád Megyei Gyógyszerészkamara elnöke. Mint kiemelte, szakmailag indokolt volt ez a lépés, amely kompenzálhatja a patikaliberalizáció káros következményeit. – Nyugati országokban is saját jogos gyógyszerész a tulajdonos, hiszen ő tud szakmailag megfelelő döntéseket hozni – például a gyógyszerrendelés sem befektetők érdekéhez kötődik majd.

A kamaraelnök nem tudta megmondani, a megyében hány patikában jelent gondot a tulajdonrész megváltása, az adatok ugyanis az Országos Tisztiorvosi Hivatalnál vannak. – Augusztus 10-én tartunk egyeztetést az országos kamara vezetőivel. Segítünk, hogy mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbb formát arra, hogy tulajdonrészt válthasson meg.

Hogy mennyi pénzre van szükségük ehhez a patikusoknak, azt nem lehet előre megmondani – a gyógyszertár értéke függ a forgalomtól, nyereségtől, adósságállománytól is. Egy biztos: a legkisebb patikák esetében is milliós nagyságrendről beszélünk, amelyet veszteséges cégbe nyilvánvalóan senki nem szívesen fektet be. De még a nyereséges patikák tulajdonrész-megvátását is sokan meggondolják a mai világban, amikor a jogszabályok egyik pillanatról a másikra változnak, hitelt pedig tudvalévőleg „öngyilkosság" felvenni.

Olvasóink írták

 • 16. zorka 2013. július 03. 20:08
  „15. macs 2013.07.03. 14:06

  Úgy,ahogy mondod.Egy gombnyomással lehet rendelni.Nem a befektető határozza meg,hogy mit rendel a patikus,hanem az hogy mit írnak fel a betegnek,mire van igény.
  Amúgy a gyógyszerész kamara,meg a fidesz nagy barátok,de ezt gondolom mindenki sejti.Innen fúj a szél.”
 • 15. macs 2013. július 03. 14:06
  „"Nyugati országokban is saját jogos gyógyszerész a tulajdonos, hiszen ő tud szakmailag megfelelő döntéseket hozni - például a gyógyszerrendelés sem befektetők érdekéhez kötődik majd."
  Kérem, magyarázza meg nekem, hogyan kell érteni a fenti kijelentést! Mondjuk én, mint befektető érdekelt vagyok abban, hogy a patikáim jól működjenek, tehát megkövetelem az alkalmazott gyógyszerészektől, hogy legjobb tudásuk szerint szolgálják ki a betegeket. A mai világban nem ördöngösség számítógépes programok segítségével nyomon követni a készletek alakulását és ebből következően a termékek megrendelését.”
 • 14. zsozso64 2013. július 03. 11:35
  „13 Qllancs ! Még szerencse, hogy a Fidesznek nem ilyen szegényes a fantáziája mint a mienk! Mi jön még? -Hát - minden!!!!”
 • 13. Qllancs 2013. július 03. 10:36
  „Földmutyi...trafikmutyi....gyógyszermutyi.....piamutyi ...takarékszövetkezet mutyi .....mi jön még ??”
 • 12. Commander-V2 2013. július 03. 00:53
  „Nem nagyon látni az értelmét ennek a szabályozásnak hacsak nem az, hogy a válság idején minél nagyobb szeletet, olcsón szerezzen meg az állam amit a csókosoknak kiadhat mint a trafik mutyizást. Amikor 5-10 év múlva kicsit jobb világ jön, majd nagyon fognak örülni a 20 évre koncessziót nyert fideszes-jobbikos haverok.”
 • 11. történész 2013. július 02. 15:25
  „9. housecuc 2013.07.02. 11:25
  Én megszavaztam mert Orbánt komoly embernek jóindulatúnak tartottam.Nem teszem többé elmegyek szavazni hacsak el nem törlik,vagy csak kiválasztottak mehetnek,,,”
 • 10. SP 2013. július 02. 13:25
  „A kábítószeren
  20 szoros haszon van, a gyógyszeren 400 szoros.

  Jó üzlet a betegség.”
 • 9. housecuc 2013. július 02. 11:25
  „csak arra lennek kivancsi hanyan kozuletek szavazta meg a ketharmadot, most meg jar a szaja. ugyanugy persze az is hibas aki el sem ment szavazni ugye.
  a baj csak az hogy ezek a sracoknak nagy eselye van arra hogy jovore is elviszik a palmat.”
 • 8. történész 2013. július 02. 11:04
  „Hát a kibukott képviselőké majd.Nem az a baj,hogy államosít,az ő dolga,a csókosok hatalomra juttatása grófokká történő kinevezése az a gond.A pártnak megint veszettül jó lesz a gazdagodás lehetősége miatt tagjának lenni.”
 • 7. kormoska 2013. július 02. 10:51
  „A szándék itt is egyértelmű!
  Hoznak egy törvényt,amiről jól tudják,hogy az érintettek egy része képtelen lesz betartani és akkor jön a"segítőkész"állam bácsi.
  Csoda,hogy az előző kormányok még nem kezdték el a burkolt államosítást.....,de a Fidesz bepótolja.
  A gyógyszerészeknek pedig vagy pénzük vagy kedvük nincs beszállni a bizonytalan gazdaság miatt!

  Viszont nem véletlen ,hogy ennyi patika van:A gyógyszer(és az egészség) nagy üzlet,még a dohánynál is nagyobb pénz forog benne.
  Gyanítható,hogy itt is tőkeerős gyógyszerész érdekcsoportok kezébe jut a patikák többsége,egy kézben több tucat gyógyszertárral!”
 • 6. grafika88 2013. július 02. 09:44
  „Patika mutyi, majd pia mutyi is lesz. Amiben ov pénzt lát..úgy mindenre ráteszi a kezét. Így van pl. a takarékszövetkezetekkel is ! 145 milliárd ft vagyonuk van..volt..de ov ezt is ellopja ugyan úgy mint a MNYP vagyonunkat !!!”
 • 5. szandokán 2013. július 02. 09:23
  „<moderálva>”
 • 4. zsozso64 2013. július 02. 09:22
  „Szó sincs államosításról ! Végre valaki kimondja... Ezek a tranzakciók nem is lehetnek azok, hiszen a közös tulajdonról szó sem lehet! Itt mindig a Fidesznyikok magántulajdonáról van szó! Az állam csak az új vállalkozói kör tehetségtelenségét kompenzálja azzal, hogy nem bízza rájuk a vagyontárgyak megszerzésének feladatát. Helyettük "törvények" alkotásával elintézi ezt a feladatot a Fidesz parlamentje... Bár a korábbi (valódi, konszenzuson alapuló) alkotmányt is lehet úgy értelmezni, hogy az ami most történik az az alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedés, hazaárulás. És a minősítő körülmény a bűnszövetségben elkövetett.. így a szavazógyár munkásai is oda kerülhetnek ahová valóban valók...!!! Ezt még nézegethetjük egy kicsit, de közben nem csak a mi életünket, vagyonunkat lopják el, hanem a gyerekeink jövőjét is... ( Ne aggódj ! Nem a te gyerekeid jövőjéről beszélek, hanem a mi, [maradék nyolcmillió] gyermekeinkéről.)”
 • 3. csonakos 2013. július 02. 08:56
  „Nem is olyan régen írtam a következő a patika mutyi lesz! - hamar beteljesült. Amiben pénz van ...”
 • 2. _csutak_ 2013. július 02. 08:54
  „Ezt a húzást Mikola Elvtárs akarta meglépni 2002-ben, csak akkor elkergette őket a nép ezért meghiúsult a lenyúlás lehetősége.”
 • 1. palimadar 2013. július 02. 06:21
  „"A kétezer lakos alatti településeken ugyanis a kormány nem is kezdeményezte a patikaszerzést."

  Vajon miért a különbség?

  A kötelező patikavásárlás lenne az igazi röghöz kötés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trafik: gyermeknek tilos belépni!

Fagyit lehet, forró csokit viszont nem lehet árulni a hétfőn megnyílt nemzeti dohányboltokban, ahová 18 éven aluli nem teheti be a lábát. Tovább olvasom