Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kiégett nappaliban alszik az újszegedi házaspár

Szeged - Egy túlmelegedett ventilátor okozhatta múlt hét pénteken az újszegedi lakástüzet. Az albérletben ott lakók azóta a kiégett nappaliban alszanak. Egy festő és egy villanyszerelő felajánlotta segítségét a havi 48 ezer forintból élő házaspárnak.
Valószínűleg egy magára hagyott ventilátor okozta azt az újszegedi lakástüzet, amiről péntek délután informálta a delmagyar.hu-t olvasó-tudósítónk. A lakók nem voltak otthon, a tűzoltókat a szomszédok értesítették. A tűzoltók pillanatok alatt a helyszínen voltak, és eloltották a lángokat.

– Pénteken 14 óra körül értesítettek bennünket, rögtön hazajöttünk – kezdte Virág István, aki a feleségével együtt albérletben lakik a Baross László utcában.

Amikor beléptünk a lakásba, még mindig fojtó füstszag fogadott bennünket. Virágné Lakatos Katalin két pilleszékre mutat – hellyel kínál bennünket – egyelőre ez a két bútoruk van a lakásban a tűz után. – Mindenünk elégett. A heverők, az összes szekrény, a fotel, az asztal, a tévé, a DVD-lejátszó, a számítógép, minden – sorolta az 58 éves férj a veszteséget. Hétfőn beszéltek a szakértőkkel, pontosan nem tudni a tűz okát. Azt gyanítják, hogy a ventilátor túlmelegedhetett, s az alatta lévő szék kárpitja gyulladhatott ki.

Kiégett lakás a Baross László utcában. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

– Nem költöztünk másik lakásba, itt alszunk a nappaliban. Összébb toljuk a zsákokat, leterítjük a paplanokat, úgy térünk nyugovóra – mutatott Virág István
Riadalom a szomszédban

- Először azt hittük, odaégett valami, nem gondoltuk, hogy tűz van - emlékezett vissza a kiégett lakás szomszédságában lakó Vecseri Tímea. Elmondta: a másik szomszédnál éppen redőnyt szereltek, és a szerelő vette észre az ablakon kiáramló füstöt. Ő szólt, hogy hívják azonnal a tűzoltókat. Tímeáékkal közös a kiégett nappali fala - a szakemberekkel együtt órákig ellenőrizték, hogy nem melegedett-e túl, nehogy náluk is baj legyen. - Mikor megtudtam, hogy ég a szomszéd lakás, felkaptam a gyerekeimet - magyarázta. A riadt kislányokkal az édesanya egy játszótéren várakozott, mire visszamehettek az otthonukba...

az összehajtogatott takarókra, majd a kitört ablaküveg felé biccentett – a hideg őszi szélben kiszellőzik ugyan a lakás, de nyugodtan aludni lehetetlennek tűnik. A kiégett ingatlan használhatatlanná vált berendezéseit a lakók a ház mögé pakolták.

A házaspár egy éve bérli a lakást. A 28 éves feleséget méhnyakrákkal műtötték; mivel áttétes, nem tud dolgozni – szociális segélyt kap. A férj munkanélküli, a létminimum alatt élők társaságánál dolgozik társadalmi munkában. Kettejük havi bevétele összesen 48 ezer forint. A lakás tulajdonosa egy Makón élő idős, nyugdíjas férfi, akinek szintén nincs pénze a felújításra. Biztosítás nem volt a lakáson.

A férj a társaság irodájából vitt a kiégett lakásba egy számítógépet - hogy otthonról is tudjon dolgozni, miközben takarítanak.

A fal mellett néhány festőhengert és festékesdobozokat pillantottunk meg. Kiderült: az albérlet-közvetítő iroda (amely révén rátaláltak egy évvel ezelőtt erre a lakásra) egyik alkalmazottjának férje, Nemes István szobafestőként és burkolóként dolgozik; s felajánlotta, hogy ingyen kifesti a kiégett lakást. Villanyszerelő kollégája pedig a régi vezetékek kicserélésével segít – szintén ingyen.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. szilléri 2010. szeptember 05. 19:07
  „LAET az kamu alapítvány aki választások előtt Botkának kampányol. Nem működő irodája van ( ingyen) a Csongrádi 106-ban.
  Mellesleg a,,Virág" klánnak az érdekeltsége !”
 • 65. Morpheus_RexXx 2010. szeptember 04. 20:15
  „A tulajdonosnak valóban nincs kára elviekben, mivel az albérlő/használó/haszonélvező miatt égett ki. Mi sem hagyunk a hűtő kivételével semmit áram alatt, ha elhagyjuk a lakást... ha mégis szükséges, az mellett nincs könnyen gyúlladó holmi/más berendezés. A bérlőnek kutya kötelessége rendbe tenni, így vagy úgy, nem a tulajnak... a biztosító is valamennyit fizet elviekben. Az úrnak pedig én mondom, hogy még ha kifog egy kókler munkaadót, akkor is 1-2-3 hetet lehet dolgozni egy hónapban még akkor is, ha egymást követően link munkaadót is talál. Tapasztalat... és amiért az ember már 1x megdolgozott, az JÁR. Akár hogy is ökög-makog a fizetésnél a munkaadó... :) Festeni meg régen a ház asszonya festett, magyarán pár "szakmai" fogáson kívül nagy tudomány nincs benne. ;)
  Nálunk max a gázszerelőnek adódik némi aprócska feladata, a többit "magad uram..." elven oldjuk meg mi is, és nem kóklerkedve. Így pont olyan ahogyan nekünk megfelel és nem ér meglepetés sem, no meg "többletköltség".”
 • 64. Horizont 2010. szeptember 03. 08:49
  „A tulajdonos kára egy a nullával???

  Biztos félreértés az amit olvasok a weboldalukon. ,,Egy hátrányos helyzetű család lakása kiégett, minden ingóságuk odaveszett. Azt nyilatkozza a cikkben, hogy albérlők. A weboldalon ahová irányította a jószándékú embereket, az áll SOS rovatban, hogy a lakás tulajdonosai.
  Idézem: ,,A család minden ingósága oda lett LAKÁSUK a tűz martalékává vált."
  Tudja mit? Úgy gyűjt, ahogy akar.
  Mégsem érzem azt, hogy ez a(z) (igazi) tulajdonosról (is) szólna.”
 • 63. LAET 2010. szeptember 03. 08:06
  „Kedves Horizont csak, hogy megnyugtassalak nem magamnak gyüjtök a tulajdonosnak a kára egy a nulával mert a lakást saját magunk hozzuk rendbe. Még csak annyit ne itélkez ismeretlen emberek felet ha nem is tudsz sok mindenről. Továbbá ha gondolod szivesen találkozom veled és bővebben tájékoztatlak a történtekről.”
 • 62. Horizont 2010. szeptember 03. 07:29
  „KamunNeni. A ,,sok, gúnyos, cinikus paraszt" próbál megélni. Sokan létminimum alatt. Több lakástűz volt már, ez borzasztó. Elszomorító, ha egy károsultat elfelejtenek és a lakás tulajdonosáról szó nem esik!
  A bérlő pedig fényképezkedik és ,,hátrányos helyzetére hivatkozva" gyűjtést szervez úgy, hogy weboldalra irányít, ahol (a weboldal adatai szerint) ő maga az elnök (amiről hallgat mélyen) és úgy vetíti le, hogy ,,szegény családnak gyűjt" a társaságuk.
  Akkor kinek is gyűjtenek? A társaság nevében saját maguknak? (Nem a lakástulajnak, aki fogja a fejét!)!!!
  A hozzászólások között volt olyan, hogy a családnak nem volt saját bútora a lakásban.
  A cikket olvasva, nyilatkozott, hogy mindenük odaveszett.
  A Baross utca2/A alatt lévő család lakása (a weboldaluk híre szerint) leégett. A lakás nem is a családé.
  Ők a bérlők.
  Nem korrekt információ, az egész úgy szánalmas, ahogy van.
  Sajnálja az ember őket, de egy lakástűznél nem a legelső dolog a sajtót hívni, hanem azon kell gondolkodni, hogyan kártalanítsa a lakástulajdonost.”
 • 61. KamuNeni 2010. szeptember 02. 23:03
  „Szegeny emberek. Vajon mi lessz veluk? Annyi penzbol nem is tudom hogy lehet megelni?
  A sok gunyos cinikus parasztnak meg azt mondom. Ti is egy fizetesre alltok ettol a helyzettol es majd mikor ott lesztek akkor gondoljatok a cinikus megjegyzesekre mikor ti szorultok majd segitsegre.”
 • 60. web 2010. szeptember 02. 20:15
  „havi 48 ezer forintból élő házaspárnak.
  Újszegedi lakásban lenni úgy hogy 48 ezerböl jössz ki? Számomra érthetetlen!
  ez az ember vagy levegőn él vagy bűvész ,he he”
 • 59. CID 2010. szeptember 02. 19:31
  „56. hozzászólás deszkás 2010.09.01. 22:51

  Én balga, itt mindig tanulok. Eddig azt hittem, hogy a FI relé attól véd, hogy agyonbasz az áram , és nem attól, hogy egy elektromos berendezés, az esetleges hűtés hiánya miatt túlmelegszik, és felgyullad a lakás.

  Azért sokk kommentelő írt elgondolkoztató hozzászólásokat, amiknek valami valóságalapjuk lehet. SAJNOS ! :(”
 • 58. randok 2010. szeptember 02. 19:19
  „Én azért egyet nem értek, én nagyon együttérző tudok lenni, de pár éve nagybátyámék a tanyájúkra ( ami egy nagyon jó állapotú szépen felszerelt tanya) gondnokot kerestek, ótt lakásért sőt a termésből élelmet is kaphattak volna) de jelentkező az nem volt aki dolgozni akart volna! (jelzen napi 2-3 óra munka lett volna)
  Akkor van itt szegénység? Újszegedi lakásban lenni úgy hogy 48 ezerböl jössz ki? Számomra érthetetlen!
  De tavaj nekem is volt egy sztorim, egy kis 30m2 nyaralom üresen állt és hogy a kutya ne legyen egyedül gondoltam valakinek felejánlom az ottlakást, voltak páran akik megnézték és az egyiknek az nem tetszett hogy palackos gáztüzhely van és hogy ő biztos felrobban a másiknak meg az hogy fa tüzelés van és ő meg fog fatyni vigyek neki tüzelöt is oda, na ekkor berágtam és nem segítek elvet vettem fel, Én ott laktam pár évet megoldottam mindent. Aki nem akar dolgozni az nem is fog!!!”
 • 57. gróf 2010. szeptember 02. 09:38
  „15. hozzászólás tótkomlósi 2010.09.01. 10:49
  Húúú, de igazad van, a mai világban csak a pénz számít, csak a pénz számít, csak a pénz számít!”
 • 56. deszkás 2010. szeptember 01. 22:51
  „Minden kötekedés nélkül kérdezem: szegény tulajdonos cca egyhavi albérlet diját arra forditotta volna hogy beszereltet egy tetves FI relét és még az áram se üti agyon a bérlőt!!! De nem kell az a tetves pénz és mikor baj van csak néz ki a fejéből.!!!! A FI relé ára:5400-17500ftNEM vagyok villanyszerelő de azért......”
 • 55. jozko 2010. szeptember 01. 22:37
  „Csak úgy eszembe jutott...
  Legalább 10 éve az egyik hirdetőujság gyüjtést rendezett egy szívbeteg fiú csak Amerikában elvégezhető szívműtétjéhez.
  Nemes cél, adakoztunk, ahogy tudtunk.
  10 millió forint volt a célkitűzés, egészen annyi nem jött össze, de a fiú /és a kísérő családtagok/ kimentek az USA-ba és elvégezték a műtét nagyobbik részét-amit aztán itthon , magyar orvosok fejeztek be.
  Hála Istennek, a fiú jól van!
  Édesapja, a hirdetőujság munkatársa közben folyamatosan üzemeltette a kb. 10 főt foglalkoztató varrodáját...
  Később egy vendéglátóipari egységet hozak létre.
  A munka oroszlánrészét az apa végezte-mármint a szervezést.
  Ő könnyebben mozgott. Felesége- ugyancsak annál a lapnál - kötöttebb munkát végzett-nyilván jobb fizetésért. Azt mégsem kockáztathatták!
  Amit leírtam -név és cím nélkül- tények. Bárminemű hasonlóság ismert személyekkel csak a véletlen műve lehet!
  Nem is lenne érdemes felidegesíteni a kispénzű adakozókat-akiknek nemhogy varrodája, netán kocsmája nem volt-esetleg éppen olyan albérletben laktak, amit a Lapnál közvetítettek számukra....
  Persze nem jellemző, hogy az adománygyüjtők így vágják át az adakozókat.
  Egyedi eset-csak úgy eszembe jutott!”
 • 54. Horizont 2010. szeptember 01. 21:20
  „Semmi kötözködés nincs abban, hogy leírtam, a cikk elején nyilatkoztak, mindenük odaveszett. Heverők, fotel, asztal stb. Azt veszem észre, valamiért nem tetszik neked, hogy figyelmesen olvastam el a cikket és a kommenteket és rosszul tettem, hogy felmentem arra a weboldalra? :)
  Ahol a gyűjtéskérés van? Ejj, hogy megtanultam olvasni :)
  Hogy én milyen vagyok, eszembe jut a tulajdonos... nahát! Még ilyet!”
 • 53. Horizont 2010. szeptember 01. 21:16
  „Semmi kötekedés nem volt. A cikk alapján (megszámoltam még a fotókon a gépeket is) és a honlapon látott felhívás alapján - ami a kommentekben található meg (a honlap címe) - (úgy van fogalmazva, ahogy lentebb leírtam, ahol nevesítve vannak dokumentumok, úgy, mint itt a cikkben is, derült ki a névazonosság-személyazonosság.
  Tényleg undorító, hogy a lakás tulajdonosáról szinte szó sem esik, miközben őt érte igazából kár.
  ,,Okos" dolog így gyűjteni mindenesetre.
  Ott a bírósági bejegyzés is, melyen szerepel, hogy elnök. Leégett egy hátrányos helyzetű család lakása? Érdekes. Olvass figyelmesen. Bérlők voltak.

  Kinek gyűjt a LAÉT?
  Erre válaszolj akkor.

  A tulajdonosnak ki fog gyűjteni?

  Az csendben viseli a ,,következményeit" a bérletnek.
  Csak így könnyebb gyűjteni. Gusztustalan történet és vonatkoztassunk el most a tűztől, mert az borzalmas!
  Nem tudom melyik a borzalmasabb. Az igazi tűz, vagy az emberi hiszékenység?”
 • 52. cserko 2010. szeptember 01. 21:03
  „Látom te egy tipikus kötekedő vagy!!!”
 • 51. Horizont 2010. szeptember 01. 20:33
  „Olvasd el légyszí a cikket. Azt írják, mindenük odaveszett. A fotó fölött.”
 • 50. Horizont 2010. szeptember 01. 20:31
  „Bérlő. Kiég egy lakás. (Gondatlanság-e vagy véletlen, majd eldöntik a szakértők.) Normál esetben a bérlő sokkot kap, nem fényképezkedik, sajtó és ect. Saját magára is gondol, de elsősorban felelősségére, arra, hogy a lakásnak tulajdonosa is van.
  Szegény tulajdonos két sorban volt megemlítve.
  Ne úgy adja le a cikkben, hogy társadalmi munkás, hanem jelölje meg pontos szerepét.
  A fényképeket végignézve láttam két számítógépet. (A cikk egyet írt, amit az irodából vitt). Van egy a földön és van egy az íróasztalon.)
  Nem nagy dolog, de akkor három számítógép volt összesen, egy égett el.
  A lényeg mégis a tulajdonos. Két sor. Ennyit érdemelt.

  Jártál a honlapon? Megnéztem. A felhívás úgy szól, hogy segítséget kérnek egy halmozottan hátrányos helyzetű családnak. Mindenük odaveszett, lakásuk a tűz martaléka lett.
  Ez így nem pontos. Nagyon nem. A lakás nem a bérlőé. A bérlő pedig ennek a szervezetnek az elnöke.
  Saját maga számára gyűjt olyan megfogalmazásban, mintha nem is ő lenne?
  Fura ez a sztori.
  Nem a tűz a sztori, mielőtt még ezt mondanád.
  Az eljárás kifogásolható, erőteljesen.
  A lakás tulajdonosa csendben kénytelen elviselni kárát.”
 • 49. cserko 2010. szeptember 01. 20:30
  „A házaspárnak a lakásban nem voltak saját butorjai, igy a szervezet elnöke nem saját magának inditott gyüjtést!!!”
 • 48. cserko 2010. szeptember 01. 20:12
  „Miért mert ő a szervezet elnöke? Véleményed szerint nem szorulhat segítségre? Olvastam a sok sok hozzászólást és azt tapasztalom, hogy kihalt némelyik embertársaimból az együttérzés! Ha te kerülnél ilyen vagy hasonló helyzetbe, te mit szólnál az ilyen kritikákhoz?”
 • 47. Horizont 2010. szeptember 01. 19:32
  „Igazi szerencsétlenség a tulajdonost érte, mégis elsikkad fölötte a téma.
  Aki sztorit kreált az egészből, a bérlő volt. (A tulajdonost közben ütögeti a guta, mi történt a lakásával.) Több tucat lakás leég sajnos. Borzasztó egy lakástűz. Mégsem kell lakástűz-eset kapcsán már szervezetet is emlegetni (reklámként?), mivel a bérlő a szervezet elnöke. Nem társadalmi munkás, hanem a szervezet elnöke. Nem ugyanaz.
  A hátrányos helyzetű család, mely részére gyűjtést rendezne ez a szervezet, ezek szerint maga a bérlő, aki
  saját magának rendez gyűjtést.
  Szép.”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apró Juhász János: nemzeti együttműködés kell

17 szegedi körzetben indít képviselőjelöltet a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Apró Juhász János önkormányzati képviselő, a szervezet elnöke. Tovább olvasom