Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Kifosztott gyereksírok kerültek elő Szegeden

Szeged - Kifosztott ókori gyereksírokat tárnak fel a Móra-múzeum régészei a Makkosházi körúton épülő gyorsétterem helyén.
Megelőző feltárást végeznek a Móra-múzeum régészei Szegeden a Makkosházi körút és József Attila sugárút sarkán. Az ásatást a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat írta elő az ott épülő Burger King beruházójának, mert amikor a szomszédtelken felépült a gyógyszertári központ, a helyén szarmata temetőt találtak. Ennek folytatását ássák ki most az út mentén Fogas Ottó vezetésével 3 ezer négyzetméteren 12 nap alatt. A szarmaták a római időszakban éltek az Alföld déli részén 2-3. században, amikor a Dunántúlt a rómaiak népesítették be. Az 1700-1800 éves sírleleteket – csontokat, ételtartó edénydarabokat, vastárgyakat – a múzeumba szállítják feldolgozásra.

Ritkaság, hogy ebből a korból kerülnek elő leletek, mert Szeged területén a nagy részüket az épületek alapozásakor elpusztították. A vezető régész elmondta: 6 gyerek- vagy csecsemősír is előkerült, valamint néhány ezüst ruhadísz. A csontmaradványokat összedobálták; amikor másik ókori törzs költözött a területre, kifosztotta elődei temetőit. A sírrablók módszeresen köralakú lyukkal „lékelték meg" a többévtizedes, de a néhány hetes hantokat is. A résen át kihúzgálták a tetemeket, lekopasztották róluk az ékszereket, majd sorsára hagyták a maradványokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvó bácsikat az óvodákba!

Szeged - A patriarchális beidegződések többekkel még mindig azt mondatják: a gyermeknevelés a nők dolga. Erről kérdeztük dr. Hadas Miklós szociológus-genderkutatót. Tovább olvasom