Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kihasználatlan a szegedi babamentő inkubátor

Szeged - Szinte havonta előfordul: egy édesanya szülés után nem sokkal megöli saját gyermekét. Bár az ilyen szörnyűségek elkerülésére évek óta üzemel inkubátor a szegedi női klinika előtt is, azt még sosem használták. Csecsemőgyilkosság viszont azóta is történt a megyében.
Az ország különböző pontjairól hallani időről időre az elkeserítő hírt: újszülött csecsemőjét dobta kukába vagy ölte meg máshogyan a saját édesanyja. Az efféle gyilkosságok elkerülésére már évek óta számos szülészeti intézmény elé helyeznek el babamentő inkubátorokat. Ezekben mindenféle adminisztráció nélkül elhelyezhetők azok a csöppségek, akikről lemond az anyjuk.

Elásta a babát

2006 májusában történt legutóbb csecsemőgyilkosság Csongrád megyében. Mint akkor lapunkban megírtuk, egy balástyai tanya mellett nejlonzacskóba dugva ásta el újszülött kislányát egy romániai származású magyar nő. A 25 éves nőt első fokon nyolc év börtönre ítélte a megyei bíróság.

Noha Csongrád megyében is előfordult azóta csecsemőgyilkosság, a szegedi szülészeti és nőgyógyászati klinika Markovits utcai oldalán hat éve elhelyezett inkubátorban még sosem találtak újszülöttet. Bártfai György professzor szerint az érintettek vagy nem tudnak az inkubátor létezéséről, vagy félnek, hogy „rajtakapják" őket.

Egyáltalán nem kell azonban inkognitójuk felfedésétől tartani, ugyanis a mellékutca félreeső beugrójában elhelyezett berendezés körül egyetlen kamera sincs. Az országban elsők között üzembe helyezett utcai berendezés két és fél, hárommilliós költségét annak idején támogatásokból sikerült összehozni a klinikának. Használata semmiféle előképzettséget nem igényel. Ha ugyanis baba kerül az inkubátorba, a berendezés működésbe hoz egy automatikus riasztót, ami a portán jelez. Így pár percen belül odaérne egy szakképzett nővér – a babának csak ennyi időt kell az életmentő berendezésben töltenie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjeli ügyelet a patikában

Szeged - A legtöbben fájdalomcsillapítóért álltak sorba szombat éjjel a Kígyó gyógyszertár… Tovább olvasom