Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kiheverte a madárinfluenza-riadót a piac

Már kiheverte a madárinfluenzát a baromfipiac. Óriási a tumultus a szegedi Mars téren, legalább annyi pulykát, kacsát, csirkét visznek az emberek karácsonyra, mint más években. A csúcsidőszakot pedig csak a jövő hétre, az ünnep előtti egy-két napra várják.
A vásárlók már tudják, hogy az ellenőrzött, magyar baromfi nem veszélyes. Fotó: Gyenes Kálmán
Alig férünk be a Mars téri húsboltba: tolongás, nejlonszatyrok. A pult túloldalán tisztított, friss baromfik, csirke és még csirkébb, kacsa, liba, pulyka és pulykák, szíve-zúzája, hája-mája-töpörtyűje – s így tovább.

Nyolckilós pulykára is van vevő

– Hogy viszik-e a pulykát? Nagyon is! És minden más baromfit – mondja Gyuris Istvánné Mészáros Ágnes, a Mars-Hús Kereskedőház Bt. baromfirészlegének vezetője, amikor van egy szusszanásnyi ideje. – Most négykilós pulykáink vannak, 758 forint kilója. De a múlt héten volt egy nyolckilósunk, azt is elvitték, semmi perc alatt. – A vevő felé fordul. – Erre tetszik gondolni? – mutat egy csodálatos, hízott kacsára.

Kacsaegyeztetés folyik, tényleg arra mutat-e a vevő, mint amelyikre az eladó. S máris mérlegen a szárnyas, benne a két lába, mája, zúzája. – Imádni fogják az unokák az egész évi menzakoszt után! – mondja az idős asszony.

Tóth Lászlóné is pulykát visz karácsonyra. – Szűk családi körben fogyasztjuk majd, a fiam, a menyem és a kislány, az unoka. Tepsiben sütöm meg. Befűszerezem baromfihoz való fűszerrel, kicsit megsózom, alufóliába csomagolom, pici víz, s amikor megpuhult, kibontom, onnantól már csak sül. Így aztán belül puha lesz és omlós, kívül piros és ropogós – ismerteti a családi receptet.

Gyöngytyúkleves az ünnepre

Az idős Asztalos Imre csirkeszárnyat vásárol. – Nem karácsonyra, csak holnapra. Karácsonykor gyöngytyúk, pulyka lesz minálunk, azt majd a jövő héten vesszük meg – mondja. – Ha beférünk – teszi hozzá.
– Mintha nem is lett madárinfluenza-pánik – mondom a baromfirészleg vezetőjének. – Szerintem nem is volt – válaszolja Gyurisné Ágnes –, kinn a kirakatban a szöveg: hatósági állatorvos ellenőrizte, magyar baromfi. Annyira magyar, hogy a Szentmihályi Új Élet Kft.-től hozzuk az árut. Még akkor is vitték a vevők, mikor a csapból is a madárinfluenza folyt. Azaz a híre – teszi hozzá.

A tömeg özönlik, ki ezt vesz, ki azt a negyvenféle baromfitermékből. Nyugdíjas nénike libaszárnytövet, kilója 198 forint, jól szituált hölgy pecsenyekacsamájat, amelyből 1098 forint egy kiló, de van itt kacsamáj négyezer-valamennyiért is, ha valaki még jobban szituált.

Várják a fácánt

– Épp várjuk a fácánt – mondja Bozóki Péter, a Csőrike baromfibolt vezetője, a csarnokban. Kilója 1860, és ezek úgy nyolcvandekások. Galambot is kapunk várhatóan, azt is szokták vinni, annak aztán van olyan levese, hogy még a félhalott is új életre kel tőle.

A Csirkefogó baromfiszaküzlet előtt alig kilométeres sor. – Lesz ez még hosszabb is – jósolja Kócsó Norbert, aki nyolc éve üzletvezető itt, tudja tehát, mire lehet számítani. A bevásárlási roham ugyanis karácsony hetében szokott tetőzni, közvetlenül az ünnep előtt, napi több mint ötszáz vevő keresi föl akkor az üzletet.

Semmivel sincsenek kevesebben a baromfivásárlók, mint más években ilyenkor. Sőt lehet, hogy most még több fogy majd, mint egyébként: a madárinfluenzával kapcsolatos tájékozatlanság okozta, időleges baromfi-nemfogyasztást karácsonykor pótolják be az emberek.


Tájékozott vásárlók

Csak helyeselni lehet, hogy a vásárlók nem tartanak a baromfitermékek fogyasztásától – értékeli a baromfiforgalom felfutását Kókai Károly állatorvos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportjának alelnöke. Az emberek már tudják, hogy az üzletekbe eleve csak állatorvosilag ellenőrzött, magyar származású baromfi kerül, egyébként pedig az influenzavírus nagyon érzékeny – sütés-főzés közben elpusztul. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliós kártérítés Tóthéknak

Félmillió forintos kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság Tóth László Sándornak és családjának.… Tovább olvasom