Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Kiirtani a fájdalmat

A lelkisegély-szolgálatokat karácsony táján nem csak magányos, idős emberek hívják fel. Egyre több fiatal keres ilyen módon segítséget. A szegedi szolgálat megerősített ügyelettel készül az ünnepekre.
Az év vége nem csak a kereskedők számára nagyüzem, ilyenkor többen keresik fel a lelkisegély-szolgálatokat is. – Karácsonykor mindannyian telítődünk érzelmileg, a pozitív és a negatív érzések fölerősödnek – mondta Hevesiné Kratochwill Katalin a szegedi S. O. S. telefonos lelkisegély-szolgálat vezetője. – Azok tárcsáznak minket, akiknek nincs hova lerakni a negatív érzelmek terheit.

A telefonos segítők ilyenkor rövidebb időszakban dolgoznak, többször váltják egymást, hogy még jobban tudjanak figyelni a telefonálókra. Ezek legtöbbje nem tudja elviselni a magányt, vagy egy családtagja elvesztését, de vannak visszatérő hívóik is, akikkel egész évben tartják a kapcsolatot. Sok ember úgy gondolja, hogy csak nagy bajban hívhatja a szolgálatot, de az ügyeletesek számára nincs csip-csup eset. Probléma az, amit a hívó annak érez.

Időnként olyanok is telefonálnak, akik öngyilkosságot terveznek. A szolgálat vezetője szerint számukra legfontosabb az emberi szó. – Hiszünk abban, hogy aki ilyenkor felveszi a kagylót, nem igazán szeretne meghalni, csak a fájdalmat szeretné kiirtani magából – mondta Hevesiné Kratochwill Katalin. A szolgálat vezetője kiemelte, karácsony körül jellemzően sok a fiatal hívó.

Közülük nem mindenki van krízishelyzetben, a bizonytalanságot szeretnék megosztani, amellyel az új év elébe néznek. Sok egyetemista, vagy dolgozó, de még egyedül élő fiatal számára nagy terhet jelent az is, hogy nem lehetnek szeretteikkel a munkájuk vagy vizsgáik miatt.

Az S. O. S. a jövőben személyes találkozáson alapuló szolgálatot is indítana, ahol szemtől szemben beszélgethetnének a segítők és a segítséget igénylők. A modern kor adta lehetőséggel is élnek: e-mailben fogadnak üzeneteket, bár ezekre nem tudnak mindig azonnal válaszolni, hiszen ehhez még mindig kevés a segítő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száztízmilliárd a vízminőségre

Több mint egymillió ember életét érinti a Dél-Alföldön az ivóvíz minőségét javító program, amelynek… Tovább olvasom