Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Kikelettel kel a kullancs

Szeged - Akár a hét végén elkezdhetik a kullancsirtást Szegeden – ha a napi hőmérséklet tartósan tizenöt fok fölött marad. Az állatorvosi rendelőkbe már most tucatnyi négylábút visznek be – beléjük másztak a vérszívók.
A levegő hőmérséklete az elmúlt napokban rendre elérte a 15 fokot, ami a legideálisabb a kullancsok számára. A vérszívók ilyen időben kezdenek tömegesen előbújni téli rejtekükből. Az enyhe időjárás a hét második feléig mindenképpen megmarad: a hőmérők tegnap délben több helyen már húsz fokot is mutattak Szegeden. Tavaly a város zöldterületein március közepén kezdte el irtani a vérszívókat a környezetgazdálkodási kft. alvállalkozója.

– Ha tartósan tizenöt fok felett marad a hőmérséklet, akkor már a hét végén el tudjuk kezdeni az irtást. Folyamatosan figyeljük a vérszívók mozgását – magyarázta Lukács Attila. A környezetgazdálkodás műszaki vezetője elmondta, hogy az eddig tapasztaltak szerint a város zöldterületeinek – beleértve az bölcsődék, óvodák és iskolák környékét – megtisztítására elegendő az egyszeri irtás, aminek költsége egy-másfél millió forintot emészt fel. Tavaly mindössze néhány kutyafuttató környékét kellett többször végigjárniuk.

Az állatok ráadásul, főként a kutyák, még nagyobb veszélyben vannak. Rájuk különösen a kullancs nyálában található babesia canis nevű vérparazita a legveszélyesebb, amivel igencsak fertőzött Csongrád megye. Perényi László állatorvos elmondása szerint az elmúlt héten már tömegesen vitték be a gazdik kullancs csípte kedvenceiket a rendelőbe. – Még januárban, jeges, és havas időben is volt kullancsos esetünk – magyarázott a doktor.

A kullancs az emberre nézve kétféle betegséget terjeszthet. A bakteriális fertőzésként ismert Lyme- kórt, ami ellen nincs védőoltás, valamint a vírusos agyvelőgyulladást. – Hozzánk évek óta nem jelentettek be vírusos agyvelőgyulladást, szemben a Lyme-kórral, amelynek baktériumával, a borelliaval viszont fertőzöttek a dél-alföldi régió kullancsai – mondta Tombácz Zsuzsanna, régiós járványügyi osztályvezető. Az ország nyugati fele azonban endémiás terület: itt állandóan találhatók olyan kullancsok, amelyek terjesztik a vírusos agyvelőgyulladást.

Az ÁNTSZ adatai szerint Lyme-kórban Csongrád megyében nagyjából ötvenen, a régióban százan betegednek meg évente.

Fertőzött megyék és megelőzés

Nyugat-Magyarországon már másfél hete felbukkantak az első kullancsok. A vérszívók fertőzöttsége Győr-Moson-Sopron megyében például évek óta átlagon felüli: tízből legalább hat okoz valamilyen betegséget. Aki hosszabb időre látogat ezekbe a megyékbe, annak különösen ajánlott az enkefalitisz, azaz a vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltás. A betegség elleni tökéletes védettséghez három oltásra van szükség. Az elsőt követően egy-három hónap eltelte után kell beadatni a következő vakcinát, a harmadikat pedig a második után kilenc-tizenkét hónapra kell kérni. Emlékeztető oltásokra három évente van szükség. Az oltóanyag darabja 2914 forintba kerül. A házi kedvenceket élősködők ellen védő bedörzsőlőszerekért az állat méretétől függően alkalmanként 1500-1700 forintot kell fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A walkür - először Szegeden

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színházban kedden 18 órától maratoni koncerten hallhatja a közönség A walkürt. A teljes Wagner-operát neves szólisták és a szegedi szimfonikusok Kesselyák Gergely vezényletével adják elő. Tovább olvasom