Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Kikeltek a vadkacsa és vízityúk fiókák a Búvár- tónál - Galéria

Úszkálnak, járkálnak és nemigazán félnek az emberektől a fiatal madarak.
Pezseg az élet a Pláza melletti Búvár- tóban és körülötte. A nádasban kikeltek a vízityúkok és a vadkacsák fiókái, vidáman pancsolnak, ismerkednek a rájuk váró feladatokkal. A lakosság köreiben is népszerű látványosságnak számít a hely, gyakran töltik szabadidejüket a tó körül az emberek. Ilyenkor sétálnak, ücsörögnek a padokon, és etetik a vad szárnyasokat, sokan kenyérrel, ami nem feltétlen a legjobb választás.
 
Ebből az automatából egy marék kacsáknak való tápot kapunk egy százasért
Ebből az automatából egy marék kacsáknak való tápot kapunk egy százasért.


Található egy táp automata is az egyik oszlopon, amiből lehet kis mennyiségű tápot vásárolni, hogy inkább azzal etessük a kacsákat.
 
Vízityúkokkal, szárcsákkal és vadkacsákkal is találkozhatunk a Búvár- tónál. Fotó: Tóth Zoltán (Galéria)


Megkérdeztük a Szegedi Vadaspark ügyvezető igazgatóját, hogy mit adjunk a madaraknak, és szerencsés választás-e a kenyér:

A kenyérfélék nem a legszerencsésebb választás ezeknek a madaraknak, mivel élesztőt és sót tartalmaznak, ami nem tesz jót nekik. Az emberek nyilván szeretetből és kedvességből etetik őket, így inkább adjunk a kacsáknak egész magvakat, búzát, árpát. 


- mondta Veprik Róbert.

Néhány táblát megrongáltak ugyan, de szép hely a Búvár- tó és környéke

A nádas a tavaly szeptemberi tűzben ugyan megsérült, a természet viszont szépen regenerálta a szenesedett foltokat. A tűzről bővebben ITT olvashatnak. 

A 2006-ban kiépített tanösvény azonban nincs olyan jó állapotban, mint pár éve. A táblákat összegraffitizték, a szöveg sok helyen olvashatatlan, sőt, a tavalyi tűzben megsérült táblát még nem javították meg. 
 
A Búvár- tavi tanösvény tábláit megrongálták, helyenként olvashatatlan az információ. Fotó: Tóth Zoltán


Mindezek ellenére kiváló pihenőhely, a kikapcsolódni vágyóknak pedig egy remek lehetőség, hogy elfelejtsék egy kis időre is nehézségeiket. A tűzre már csak egy megégett tábla emlékeztet, valószínűleg ezen volt a vízityúkokról  némi információ, amit mi most pótlunk:
Országszerte elterjedt vízimadár, akár kisebb városi tavakban is megtelepedhet. Általában oda fészkel a vízparton, ahol talál sűrű növényzetet. Vonuló faj, április és október közt lehet megfigyelni hazánkban, de a nem befagyó vizek mentén átvészelheti a telet itt is. Általában Dél- Európába vagy Afrikába húzódnak a hideg elől.

A Szeged Pláza melletti tóban egyébként nem csak kacsák és vízityúkok élnek. A szárcsa, a vízisikló, a mocsári teknős és a nádi rigó is otthonra lelt a víz környékén. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idegesek a munkások és a rendőrök az autósok miatt -sem a tábla, de még a betontömb se állítja meg a szabálytalankodókat

Idegesek a munkások és a rendőrök az autósok miatt -sem a tábla, de még a betontömb se állítja meg a szabálytalankodókat
Értetlenkedő, a tiltó táblákra, de még a betontömbökre is fittyet hányó autósok, ideges rendőrök és munkások - ez fogadja a közlekedőket a nagykörúton. Tovább olvasom