Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Kiköltöztek a rockklubos zenekarok

Tizennyolc év után kiköltözött tegnap megszokott helyéről a Szeged Városi Rock Klub. A nagy bulik legendás helyszínét, számos szegedi együttes állandó próbahelyét hétfőn este búcsúztatták el a klubtagok és törzsvendégek. A polgármester ígérete szerint hamarosan új helyet kap a klub a belvárosban.
Szurdi Zsolt utoljára néz körül a rockklub próbatermében. Fotó: Frank Yvette
A Szeged Városi Rock Klub 1980-as megalakulása óta több helyen is működött már, de leghosszabb ideig a volt Juhász Gyula Művelődési Központ adott otthont az élőzene szerelmeseinek. Tizennyolc év után a klubnak ki kellett költöznie az épületből. Három próbahelyiséget, egy koncerttermet, a büfét és egy tágas udvart hagytak itt a rockerek.

A rockklubot működtető Szegedi Ifjúsági Egyesület levélben kereste meg a polgármestert, amikor világossá vált, hogy a művelődési központtal együtt a klubhelyiségeket is eladják. – Azonnal választ kaptunk: a polgármester és az alpolgármesterek megígérték, hogy új helyet biztosítanak nekünk – mondta kedden Szurdi Zsolt klubvezető. – Ma kiköltöztünk ugyan az épületből, de biztos, hogy egy-két hónapon belül újból működni fog a klub a belvárosban, bár a pontos helyszín még nincs kiválasztva. Továbbra is próbatermekkel, színpaddal, büfével működtetnénk a klubot.

Hétfő este hosszú beszélgetős együttléttel búcsúztak a fiatalok a Vörösmarty utcai alagsortól. – Tizenvalahány évvel ezelőtt láttam utoljára itt ennyi embert – mondta Szurdi Zsolt. Húsznál több zenekar próbált itt rendszeresen, az egyesület közel száz tagot számlál. A költözés sok zenészt érint, a közönségről nem is beszélve.

A rockklubban amerikai, angol, cseh és francia együttesek is koncerteztek a közel húsz év alatt. Czutor Zoltán régi bandája, a Nyers itt bontogatta szárnyait. Hétfőn a zenész a búcsúest kedvéért utazott Szegedre a fővárosból. – Játszott itt az évek során a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, Szakcsi Lakatos Béla, Sebő Ferenc – emlékezett vissza a klubvezető. De nem csupán a könnyűzenének adtak helyet. Voltak felolvasóestek, kiállítások, népzenei koncertek, néptáncpróbák. – Az új helyen is hasonló közösségi házat szeretnénk létrehozni, ahol más művészeti ágakat is be tudunk fogadni.

Szurdi Zsolt hangja elcsuklott, amikor arról kérdeztük, mit érez most, mit jelentett neki a 18 év után elhagyott klub. – Mindent. Még a feleségemet is itt ismertem meg. Ez a hely még sokáig nagyon fog hiányozni – mondta a klubvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tímárné elindulhat a választásokon

Indulhat a szegedi 3-as választókerületben pénteken elutasított Tímárné Horváth Magdolna, az MDF… Tovább olvasom