Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Kiküldeni az oszlopot

Nagy hagyománya van az egyetemi színjátszásnak Szegeden. Napjainkban is vannak lelkes társulatok, amelyek igyekeznek a nagy elődök nyomdokába lépni. A színjátszósok között nem csak a színésznek készülők érzik magukat jól, annak is hasznára válik a színházi tréning, aki jobban meg akarja magát ismerni.
Jelenet egy diákszínpadi előadásból Fotó: DM/DV
A szegedi egyetemi színjátszás hagyománya a 40-es évekig, Szent-Györgyi Albert rektorságáig nyúlik vissza. Az ifj. Horváth István által akkoriban rendezett Rómeó és Júliára ma is emlékezik az utókor. A Paál István vezette legendás Szegedi Egyetemi Színpad a 70-es évek elején Petőfi napja című előadásával aratott országos sikert. Mai követőik is szép eredményeket értek el, de a színjátszó csoportok akkor is sokat adnak tagjaiknak, ha azok csak kedvtelésből látogatják őket.

A Benkő Imola által vezetett csoport októbertől működik Szegeden. Imola magyar–színházelmélet szakon végzett, színházi tréningjein a kortárs színésztechnikák jegyében találkoznak az érdeklődők. A vezető korábban már bizonyított: a Focus Műhely, amelynek Imola a művészeti vezetője volt, a legeredetibb színészi ábrázolásmódért díjat hozta el Pécsről, az egyetemi színházak országos találkozójáról. A díjazott csoport már nem működik, tagjai befejezték az egyetemet, és profitálóbb foglalatosság után néztek. Az új csapattal Imola még csak most kezdte a munkát. – Modern színházelméleti háttérrel dolgozunk a tréningeken, a színházművészet lehetőségeit kutatjuk. Ez nem általános a színjátszóknál, kevés az útkereső csoport – mesélt óráiról Imola. Jelenleg a Pinceszínházban készül Nádas Péter: Találkozás című darabja alapján készülő átdolgozásának január 21-i bemutatójára.

Pápai Csaba tizenhat éves koráig színész akart lenni, de kinőtte gyerekkori álmát. Utoljára bő tíz éve volt színpadközelben, most újból. – Ezeken az alkalmak arra jók, hogy az ember letesztelje, különféle szituációkban mennyire bírja vállalni önmagát – mondta Csaba. – Ilyenkor úgy kell más embernek lenned, hogy eközben saját magad maradj – foglalja össze mit jelentenek számára a tréningek. Gyeviki Fanni két csoportba is eljár, mert ezeken az estéken jól ki tud kapcsolódni. A legtöbb színjátszósnak hasonlók a motivációi, csak néhányan készülnek színészi pályára.

Aki színész szeretne lenni, az akár Imolánál is felkészülhet a több rostából álló felvételire. Van, akit sikeresen vértezett fel a megmérettetésre. Nem csak a kötelező verseket, monológokat, dalokat gyakorolják, számtalan „idétlen" szituációra is felkészülnek. – Bármit kitalálhat a felvételiztető bizottság – árulta el Imola. – Volt már rá példa, hogy a jelentkezőt megkérték, mutassa be, hogyan küldené ki a teremből az oszlopot – mesélte tapasztalatait.

Benkő Imola egyelőre nem állítja ilyen nehéz feladatok elé csoportját. Legutóbbi találkozójukon a relaxációs és koncentrációs gyakorlatok után különféle szituációkban kellett magukra fölhívni a figyelmet. – Ez sem könnyű, ha mi vagyunk az egyetlen férfi a nőgyógyászat várójában – merthogy ez volt az egyik feladat – mondta Csaba, aki kitűnően oldotta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műhibaperben nyert az egyetem

Jogerősen is pert nyert a Szegedi Tudományegyetem egy műhibaperben. A felperesek 10 millió forintot… Tovább olvasom