Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Kilenc éve nem történt ilyen kevés bűncselekmény Csongrád megyében - beszámolt a rendőrfőkapitány

Majdnem hat százalékkal kevesebb bűncselekmény történt Csongrád megyében tavaly, mint egy évvel korábban: három gyilkosság és 153 súlyos testi sértés - derült ki a megyei rendőrfőkapitány pénteki beszámolójából. Egy olyan település van a megyében, ahol egyáltalán nem történt bűncselekmény.
Ahogy minden évben, az idén is beszámolt a rendőrség munkájáról a Csongrád Megyei Közgyűlés előtt a megyei rendőrfőkapitány. Dakos József a pénteki közgyűlés előtt elmondta, hogy tavaly az egyik legfontosabb feladatuk az országgyűlési választások biztosítása volt.
Helyesbítés
Tegnapi számunkban tévesen közöltük, hogy Csongrád megyében tavaly hat gyermek vesztette életét közlekedési balesetben. Ez az országos adat, a megyében nem halt meg gyermek közlekedési balesetben.
A jelentésből kiderült, hogy a megyében 5,6 százalékkal történt kevesebb bűncselekmény tavaly, mint tavalyelőtt, de még így is 7786 esetről szerzett tudomást a rendőrség. Ennyire kevés egyébként 9 éve volt utoljára.

A megye 60 települése közül 14-ben tíznél kevesebb bűncselekmény történt, csak a Szentesi és a Kisteleki Rendőrkapitányság területén volt tavaly több, mint 2017-ben. A többiben, beleértve a szegedit is, kevesebb történt.

Egy olyan település volt, ahol nem volt közterületen egyetlen bűncselekmény sem, ez pedig Árpádhalom.
A rendőrség 14 bűncselekményt kezel kiemelten, az egyik a gyilkosság, abból 3 történt tavaly, ami megegyezik a 2017-es adattal. A testi sértések száma 357-ről 313-ra csökkent, súlyos testi sértésből pedig hárommal volt kevesebb 2018-ban, mint az azt megelőző évben.
 
Fotó: Török jános
Lényegesen kevesebb bűncselekmény történt tavaly, mint 2017-ben – közölte Dakos József. Fotó: Török János
Szintén nincs változás abban, hogy a vagyon elleni bűncselekményekből követik el a legtöbbet. Azonban a javulás is itt a legnagyobb. A lopások száma 2735-ről 2054-re, a lakásbetöréseké pedig 357-ről 300-ra esett vissza.
Szembetűnő, hogy rablásból is lényegesen kevesebb történt: a korábbi 32 helyett tavaly mindössze 10.
Dakos József beszámolójából az is kiderül, hogy a megyében szolgáló rendőrök csaknem 400 ezer órát töltöttek a közterületeken, ami 11 százalékkal több, mint 2017-ben.
 
Nagy változás 5 hónap alatt
Változott a rendőrség munkája az utóbbi öt hónapban a megyében, a megítélése is jobb lett – derült ki a megyei közgyűlés képviselőinek hozzászólásaiból. Gémes László (Fidesz) kiemelte, a rendőrök mindenütt ott vannak, de nem akarnak mindenáron bírságolni. Őt egyszer figyelmeztették, mert a másik autójában hagyta a jogosítványát. Máskor török vendégeit vitte, amikor megállították. Igazoltatták, meg is szondáztatták. Az a két rendőr ismerte őt. Az egyik török vendég megjegyezte: náluk ha egy rendőr így elszámoltatna egy polgármestert, másnap már nem kellene bemennie dolgozni. Móra József (MSZP) szorgalmazta, az utazó bűnözők kiszűrése érdekében a megyehatár ne legyen akadály. Dakos tábornok hangsúlyozta: hibázna az a kollégája, aki megállna bűnüldözés közben a megyehatárnál. A rendőrök napi szinten intézkednek, vesznek őrizetbe embereket más megyében. Ádók János alelnök (Fidesz) érdeklődésére felolvasta a mobiljából, hogy csütörtökön a megyei határátkelőhelyeken 36 ezer ember haladt át, és több mint 4 ezer kamion. Ez olyan özön, hogy hiába a legjobb technikai fölszereltség, az ellenőrzés hatékonysága ez esetben biztosan nem százszázalékos, de azon vannak, hogy minél jobban szűrjön a rendszer.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi ötletbörzét tartottak a szegedi egyetemen - galéria

Nemzetközi ötletbörzét tartottak a szegedi egyetemen - galéria
Pénteken délelőtt kezdődött az ,,ötletroham" a Szent-Györgyi Albert Agórában. Délután minden csapat… Tovább olvasom