Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Kilencedik alkalommal adták át a Dömötör-díjakat

Kilencedik alkalommal adták át szombaton este a Szegedi Nemzeti Színház színpadán a teátrum legjobbjainak járó Dömötör-díjakat. Az életműdíjat idén Gyimesi Kálmán operaénekes kapta, aki 45 évvel ezelőtt szerződött a színházhoz.
Rendőrségi felvezetéssel Audi-flotta szállította szombaton a Bolero étteremből a színházba a Dömötör-díj jelöltjeit. A díjátadó gálaest két házigazdája, Vajda Júlia operaénekes és Janik László színművész – mindketten jelöltek is voltak egyben – A dzsungel könyve díszletében konferálták be a bolondos műsorszámokat, a várományosokat és a díjakat átadó szponzorokat. Toronykőy Attila kissé frivol, szellemes, pergő műsort rendezett, amelyben sorra tűnt fel James Bond, Columbo, Hercule Poirot, Sherlock Holmes, Linda és a többi nevezetes detektív...

A legjobb operaénekes díját Cseh Antal vehette át a Hamupipőkében nyújtott alakításáért. – Nagyon örülök a díjnak, nem számítottam rá, hiszen főállású énekesként ez az első évadom a társulatban. Igyekeztem minél jobban teljesíteni, de nem gondoltam, hogy ezzel a szép díjjal is elismernek. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a kollégák jelöltek, majd a közönség rám szavazott. A két legfontosabb embernek mondtam köszönetet: a kislányomnak, aki már megszületése előtt is sok erőt adott, azóta még többet. Feleségem pedig nemcsak a szereptanulás időszakában segít korrepetitorként, hanem akkor is, amikor lejövök a színpadról, és meg kell nyugtatni.

A további kitüntetettek

Legjobb színésznő: Szilágyi Annamária (A kaktusz virága)
Legjobb táncos: Fekete Mercédesz (A kaktusz virága)
Legjobb díszlettervező: Juhász Katalin (A windsori víg nők),
Legjobb jelmeztervező: Papp Janó (A trubadúr).
Legjobb férfi mellékszereplő: Járai Máté (A dzsungel könyve)
Legjobb női mellékszereplő: Márkus Judit (Hamlet)
Legjobb háttérmunkás: Újházi Árpádné titkárnő

A legjobb opera-énekesnő elismerést ismét Vajda Júlia kapta A windsori víg nőkért. – Ez már az ötödik Dömötör-díjam, de még így is jócskán le vagyok maradva Papp Janótól, akit majdnem minden évben a legjobb jelmeztervezővé választott a közönség. Nagyon örültem a díjnak, de meg is lepődtem. Nem is értem ezt a nagy-nagy szeretetet, ami számomra óriási felelősség is: meg kell neki felelnem. A díjátadón a műsorvezetéssel annyira el voltam foglalva, hogy nem volt időm izgulni.
Bánvölgyi László szobra csodálatos, igazi díj, aminek lehet örülni.

A legjobb rendezőnek járó díjat Bal József kapta A kaktusz virágáért. – Ennek a produkciónak a sikere nem elsősorban az én érdemem, hanem a kollégáké, akik nagy lelkesedéssel vettek részt benne! Egy ilyen előadást nem lehet megrendezni, csak úgy lehet jól megcsinálni, ha a szereplők száz százalékig együtt vannak. Bevallom, nagy drukk volt bennem a gálaesten, mert velem volt tízéves kisfiam, és ilyenkor nem mindegy, hogy egy apa hogyan szerepel. A fiam gratulált és büszke volt rám.

A legjobb férfi színészi alakítás díját a Hamletért Borovics Tamás nyerte el. – Nem voltam Szegeden, a szüleimnél pihenünk Somogyban, ezért SMS-ben értesültem róla, hogy én kaptam a díjat. Nagyon jólesett, mert azt jelenti: értékelik a munkámat, ami jó érzés. Persze Megyeri Zoli és Harsányi Attila is megkaphatta volna, abszolút megérdemelték volna ők is! A szobrocskát még nem vehettem kézbe, majd a hét végén, amikor megyek vissza Hamletet játszani. Ezzel a szereppel találkozni kiváltságos helyzet, nagyon hálás vagyok Horváth Péternek, a színház vezetésének és a sorsnak, hogy megadatott nekem. Irgalmatlanul sokat tanultam belőle, remélem, ezt a tudást tudom majd kamatoztatni a közeljövőben.

Az életműdíjat idén Gyimesi Kálmán operaénekesnek ítélte a kuratórium, aki személyesen nem lehetett jelen, így fia, Gyimesi László jogász, önkormányzati képviselő vette át a díjat Solymos László alpolgármestertől. Gyimesi Kálmán webkamera előtt ülve internetes kapcsolás révén köszönte meg az elismerést.

– Ötvenöt éves érettségi találkozónk volt Kisvárdán, osztálytársaim – akikkel nyolc évig jártunk együtt gimnáziumba – még Kanadából és az Egyesült Államokból is hazajöttek. Velük voltam, ők is együtt örültek velem a díjnak. Büszkék voltak rám, jó érzés volt elmondani: 45 éve vagyok a szegedi színház tagja, ez a kitüntetés szép elismerése a pályámnak. Hazatérve elhozta a fiam a szép díjat. Azt kívánom mindenkinek, hosszú pályafutása után ilyen ünneplésben legyen része, és akkor nagyon boldog lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szénhidrátmentes születésnap

Egy születésnap általában a nagy kajálásról, a tortaevésről szól. A Délmagyarország azonban 97.… Tovább olvasom