Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Kilencezer gólya költözhet ősszel a szegedi egyetemre

Szeged - A felsőoktatási intézmények valamelyikébe felvételizőknek február 15-éig kell jelentkezniük. Az SZTE 9249 elsőévest vesz fel, közülük akad majd, aki szlavisztikát vagy közpolitikát tanul, egyesek a társállattenyésztés, mások a fogpótlás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg.
Összesen 9249 jelentkezőt vehet fel idén a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 12 kara. Idén már alap-, mester- és felsőfokú szakképzésre is lehet jelentkezni.

A nagyobbak kínálatát vizsgálva látható: az állam- és jogtudományi karon azonban továbbra is osztatlanul zajlik a jogászképzés. Ám közigazgatási, gazdasági, európai jogi ismeretek éppúgy szerezhetők, mint francia és közösségi jogi vagy amerikai jogi szakértői speciális képzettség.

A HVG Diploma tavalyi különszámának összesített rangsorában a negyedik helyet szerezte meg a hazai egyetemi karok között az általános orvostudományi kar, 2006-ban pedig a legjobb orvos- és egészségügyi képzőhely lett. Az SZTE-n egyébként az általános orvosi szakért kell a legtöbb költségtérítést fizetni: félévente 850 ezer forintot. Ugyanennyit kérnek a fogorvosi kar hallgatóitól is. Utóbbiak tanulhatnak az egyetem legkisebb létszámú, 35 fős karán.

Egyetemi folyosó – vizsgaidőszakban. A következő tanévben újabb kilencezer hallgatót várnak.
Fotó: Schmidt Andrea

A legtöbben, 2105-en a bölcsészettudományi karra juthatnak be. Az alapképzésben megszerezhető hároméves diplomák birtokosai elsősorban fejlett kommunikációs készségükkel, olvasottságukkal, nyelvtudásukkal kerülhetnek előnybe a munkaerőpiacon, de itt ismerhetők meg például a keleti nyelvek és kultúrák, az altajisztika, szlavisztika is.

Városi tévé a felvételiről

Az egyetemi felvételivel kapcsolatos tudnivalókkal, az új pontszámítással foglalkozik a Szeged Városi Televízió ma este 19.30-kor jelentkező magazinja, a Felvételi 2008. A műsor vendégeitől a nézők is kérdezhetnek az adás ideje alatt hívható 55-89-90-es telefonszámon. A magazin szerkesztője: Farkas Mária.

A legújabb szegedi egyetemi épületbe a gazdaságtudományi karra felvételt nyertek járhatnak: piacorientált képzéseknek számít az országban csak három helyen indított közgazdálkodás és közpolitika mesterszak.

A gyógyszerész-tudományi karon frissen végzettek átlagosan három-négy állásajánlat közül választhatnak, ráadásul diplomájukat Európában mindenütt elfogadják.

A hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kar újdonságként indítja szeptembertől a társállattenyésztés szakot. A képzések gyakorlatközpontúak.

Statisztikák szerint a diploma kézhez vételétől számított két hónapon belül állást kap az, aki a természettudományi és informatikai kar valamely szakán végez. Tavaly ez a kar szerepelt legeredményesebben az országos tudományos diákköri konferenciákon: az SZTE 153 dobogós helyezéséből 66-ot hozott, az 50 első helyből 27-et produkált. A legnépszerűbb a biológia, a környezettudomány, a földrajz, valamint az informatikai alapszak.

Ponthatárok

A felsőfokú szakképzések között a Szegedi Tudományegyetem három szakán a legmagasabb a ponthatár, a kis- és középvállalkozási menedzser, az idegenforgalmi szakmenedzser és a műszaki informatikai mérnökasszisztens felsőfokú szakképzések nappali, költségtérítéses formáján a maximális 480 pontból 435-öt kellett elérniük a leendő hallgatóknak – derül ki a kedd este nyilvánossá vált felvételi adatokból az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján, a www.felvi.hu címen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 éves rablót fogtak Szegeden

Szeged - Iskoláskorú fiatalokat állított meg a Szegedi Rendőrkapitányság adatai szerint az a 17 éves… Tovább olvasom