Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Kilencezer pióca utazik a kocsiban...

Szeged - Mi a közös a teknősben, az orvosi piócában és a cerkófmajomban? Ezekből az állatfajokból már megpróbáltak pár száz példányt átcsempészni a Dél-Alföld régió valamely határszakaszán, ám a pénzügyőrök kiszúrták a védett állatokat.
A tompai határátkelőhelyen tavaly nyáron megdöbbentő kép tárult a szemfüles fináncok elé. Egy szerb férfi az általa vezetett, holland rendszámú autó ülései alá rejtett 22 európai szalókát. A szerencsétlen kismadarak törzsét és csőrét szigetelőszalaggal kötözte össze. A 11 millió forint eszmei értékű szállítmányt lefoglalták és átadták a Kiskunsági Nemzeti Parknak - mondta Némedi Varga Éva százados.

A Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtófelelősétől megtudtuk, hogy természetkárosítás bűntett miatt akkor tesznek feljelentést a rendőrségnél, ha olyan védett állatot, növényt találnak, amely szerepel az 1973-as Washingtoni Egyezményben.

Jellemzően Szerbiából, Romániából érkeznek hozzánk engedély nélkül madarak, emlősök, s zömében az Európai Unió más tagállamaiba szállítják ezeket tovább. Az utóbbi három évben egyre többen próbálkoznak a csempészettel, főként a román határszakaszon, a nagylaki, valamint a kiszombori átkelőkön. Békés megyében legutóbb Gyulán találtak a pénzügyőrök 49 különböző, védett fajtához tartozó madártetemet, amelyek értéke meghaladta a félmillió forintot.

A csempészek, de a leleményességük sem ismer határokat, akár élő állatokat is gond nélkül elrejtenek járműveikben. Néhány teknős például egy jókora zsákban, az autó ajtókárpitja mögött utazott, társaik pedig egy másik esetben az útiholmik között, poggyászba csomagolva érkeztek a határra. Előfordult már, hogy élő madarakat gúzsba kötve a jármű padozatára raktak, szerencsésebbek voltak viszont azok a papagájok, melyeket kalitkában letakarva, csomagok közé rejtve szállított a csempész.

A VPOP sajtósa az emlékezetes esetek közé sorolta, amikor a röszkei határon két éve egy finn férfi autójában, az ülés mögött lévő, letakart ketrecben találtak egy élő cerkófmajmot. A 100 ezer forint eszmei értékű állatot lefoglalták, a finn férfi ellen pedig természetkárosítás miatt indult eljárás. Ugyancsak Röszkénél bukott le az a szerb állampolgár, aki egy autóbuszban 19 vászonzacskóban, összesen 8 849 piócát rejtegetett. A védett vérszívók értéke, a természetvédelmi hatóság szakvéleménye alapján, közel 177 millió forint volt.

A védett fajok beazonosítása során a vámhatóság minden esetben szakértők segítségét is igénybe veszi, a lefoglalt élő állatok pedig általában a Szegedi Vadasparkba kerülnek.

Olvasóink írták

 • 7. miniszterelnok 2009. augusztus 14. 15:14
  „te álnok pióca!!!”
 • 6. miniszterelnok 2009. augusztus 14. 13:45
  „moderálva off”
 • 5. flexsnake 2009. augusztus 12. 21:52
  „Az orvosi pióca védett. A horgászok nem orvosi piócával horgásznak. Szép is lenne....
  van egy pár fajtája...”
 • 4. GAgyi 2009. augusztus 12. 21:49
  „Hétvégén voltam a vadasparkba, de nyoma sem volt a piócáknak:) Pedig 8000 db már feltűnne.
  A pióca védett? A horgászok meg csalinak használják.

  Remélem a szúnyog nem leszvédett soha...”
 • 3. antikos 2009. augusztus 12. 21:13
  „Én Saabban utazó piócát ismerek:)))”
 • 2. sőndör 2009. augusztus 12. 20:57
  „neeeem !
  Az irástudatlan cerkófmajmok viszik magukkal utazásaikon házikedvenc teknőseiket, melyek piócákkal táplálkoznak. Tehát: cerkófnak megmagyarázni, hogy utazáshoz útlevél kell, teknősnek állatútlevél (marhapasszus), a piócát pedig kicsomagolatlanul tartani: uti szükséglet !!!! :))”
 • 1. Csecs 2009. augusztus 12. 18:19
  „A védett vérszívókat kitől védik? A gárdistáktól?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csempészáru a tevéknek

Szeged - Több mint tíz tonna csempészbúzát adományozott a vám- és pénzügyőrség a Szegedi… Tovább olvasom