Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kimegy a divatból a kréta az iskolai órákon

Az interaktív tábla a szegedi Eötvös gimnáziumban a kémia, a matematika és a nyelvi órák elengedhetetlen kelléke. Három év alatt a magyarországi tantermek kétharmadát okos táblákkal szeretné felszerelni a szaktárca.
Az aktív tábla hamarosan kiszorítja a zöld táblákat – az oktatási tárca szerint. Az új, okos táblákat már használják a szegedi Eötvös József Gimnáziumban. Pályázaton nyertek három nagy és két kisebb méretű aktív táblát, valamint a működtetéshez szükséges laptopokat és projektorokat. A berendezésekre összesen ötmillió forintot költhetett az iskola. A matematika-, a kémia-, az angol- és a németoktatáshoz minden órán használják a tanárok és a diákok a 21. század találmányát.

Czibuláné Arany Szabó Ágnes, az iskola egyik kémiatanára a krétás táblát már csak a mellékszámításoknál használja. Az új táblához speciális oktatási program tartozik, ebben minden tantárgyhoz megtalálhatók a képek, írható, digitalizált füzetlapok, kiegészíthető vaktérképek.
Az okos táblára írni is lehet és ha a tanárnő úgy gondolja, az el is menthető és bármikor elővehető.

– Hetente egyszer felteszem az internetre az órai anyagokat és a gyerekek azt onnan letölthetik. Pontosíthatják vázlataikat, a hiányzók könnyen pótolhatnak – mutatta a tanárnő.

– Ezekbe speciális irónnal, de akár kézzel is bele lehet írni, vagy képeket lehet elhelyezni – magyarázta az iskola egyik diákja, Sárközi Viktor, aki szerint nem volt nehéz megszokni az okos táblát, ahol szabadon futnak a szöveg- és táblázatszerkesztő programok.

Kanadai találmány

Egy kanadai házaspár ötletén alapul az interaktív tábla. Találmányukért tavaly életműdíjat vehettek át. Napjainkban 75 országban használják az oktatáshoz és katonai célokra. A tábla lényege egy interaktív felület, amelynek érintésével a hozzákapcsolódó számítógépet vezérelni, a programokat aktiválni lehet.

– A tanárok harminc-hatvan órás informatikai alapképzésen vettek részt, hogy felkészüljenek az interaktív tábla használatára – közli az Eötvös gimnázium igazgatóhelyettese. Farkas Zoltán megjegyezte: egy óra akkor mehet gördülékenyen, ha a tanár a programok kezelésével tisztában van, informatikai alapismeretekkel rendelkezik, használja az internetet.

Szegeden több iskolában is ott az okos tábla. De hogy ezek közül hányat használnak, azt Kardos János, az önkormányzat oktatási irodavezetője nem tudja. Információnk szerint több iskolában idegenkednek a tanárok az új eszköz használatától.

Az oktatási minisztérium 2010-ig 40 ezer tanteremet szeretne felszerelni számítógéppel és projektorral ellátott interaktív táblákkal. A magyarországi tantermek kétharmadában szerelnék fel ezeket az eszközöket. A különböző minőségű interaktív táblák ára eltérő: 600-800 ezer forint. E célra a tárca 40 milliárd forintot szán a következő két évben. Az iskolák az interaktív táblákat az oktatási minisztériumtól pályázaton szerezhetik majd be. A tervek szerint a minisztérium 25 százalékos támogatást adna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz szokás a sorbaállás Szegeden

Bővítette telefonos ügyfélszolgálatát az Égáz-Dégáz. Tegnap ki is próbáltuk. Miért tolong mégis a… Tovább olvasom