Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Kiment a divatból az Algopyrin

Szeged - Egy évvel a szegedi felvásárlási láz után már egyáltalán nem tülekednek a patikákban az évtizedekig népszerű fájdalomcsillapítókért. Az Algopyrin, a Quarelin, a Demalgon és a Germicid forgalma a felére-hatodára esett vissza, az emberek helyettük a vény- és vizitdíjmentes szereket keresik.
Tavaly ilyenkor példátlanul hosszú sorok kígyóztak a szegedi patikákban: az emberek megpróbáltak bespájzolni a februárban vénykötelessé váló, népszerű fájdalomcsillapítókból. Ötösével-tízesével vitték az Algopyrint, a Quarelint, a Demalgont és a Germicidet. A felvásárlási láz miatt a gyártók és a nagykereskedők nem győzték kielégíteni az Algopyrin-igényeket, többször elfogyott a teljes raktárkészletük.

Ma már szó sincs rohamról, ellenkezőleg, jelentősen visszaesett az évtizedekig közkedvelt gyógyszerek forgalma. Csepregi Beáta, a Sas patika vezetője szerint nagyjából 40-50 százalékkal fogy most kevesebb Algopyrinből, mint akkor, amikor még recept nélkül is hozzá lehetett jutni. Közben a tíz- és húszszemes kiszerelések ára is emelkedett, a kisebbeké több mint 20 százalékkal. A vezető elmondta: sokan még mostanában is próbálkoznak vény nélkül Algopyrint venni, és sérelmezik a közel egy éve bevezetett változtatást. A korábban kelendő fájdalomcsillapítók piacvesztése mellett viszont duplájára nőtt az azonos funkciójú, de vény nélkül kapható szerek forgalma. Ebben nagyon komoly szerepük van a tévéreklámoknak is, a vevők ugyanis főleg a „dobozban" látott medicinákat választják.

Egy éve zsákszám vitték a vény nélkül kapható Algopyrint.
Fotó: Karnok Csaba

A Kígyó patikában is hasonló visszaesésről számoltak be. Zolnay Kriszta gyógyszertárvezető szerint Algopyrinből tízszemes változatot szinte már senki sem írat, de a húszszemesből is feleannyi fogy, mint a korábbi években. A Quarelinnél és a Demalgonnál a forgalomcsökkenés még drasztikusabb: az előbbinél harmadára, az utóbbinál ötödére-hatodára esett vissza a kereslet. Helyette az Ibuprofen alapú fájdalomcsillapítókat – az Algoflexet, Saridont, Advilt – viszik, vény nélkül.

Felére esett az eladás Algopyrinből, de duplájára nőtt más típusúakból a Debreceni utcai gyógyszertárban is. Tóth Tamás patikavezető szerint az idősebb generációk ragaszkodnak még inkább a megszokott Algopyrinjükhöz, a fiatalabbak már csak azt keresik: mit kaphatnak vény, illetve háziorvosi vizit nélkül fájdalomra, gyulladásra.

Külön nem kérik

– Csak Algopyrint vagy Quarleint íratni senki sem jön a rendelésre. Akkor kérik esetleg, hogy írjam föl, ha más gyógyszerekről is vényt állítok ki – mondta el Kormányos Szilvia. A szegedi háziorvos szerint érezhetően csökkent az igény az egykor legtöbbet használt fájdalomcsillapítók iránt. Bár Algopyrinről még mindig naponta kell vényt kiállítania – főleg a közgyógyellátásra jogosultaknak –, Quarelint és Demalgont legfeljebb hetente ír föl.

Olvasóink írták

 • 4. Algoooo 2008. január 16. 12:58
  „Algozone nem venykoteles es ugyanaz.”
 • 3. Varga József 2008. január 10. 22:36
  „Naca jól látja, felíratása külön vizitdíjba kerül! Lényeges.
  Az indok, amiért vényes listára került újra, alaptalan. (A többi hatóanyaggal ugyanolyan gyakran, ugyanolyan nem kívánatos szövődmények előfordulhatnak.)
  Egyes piaci résztvevőknek azonban ez kifejezetten előnyös, saját forgalmazott termékeiket illetően. Tehát a piaci résztvevők lobbija is szükségessé tette, hogy vényköteles legyen! Valahogy beljebb kell kerülni a piacon !

  Köszönjük. Ezért megy ki a divatból és nem azért ,mert elavult vagy nem jó!”
 • 2. Naca 2008. január 10. 15:28
  „Jöttek újabbak, jóval drágábbak és kevésbé hatékonyak. Kipróbáltam több vénynélkül kapható fájdalomcsillapítót, de a migrénes fejfájásra még mindig a jó öreg Algopyrin a legjobb. De egyéb fájdalomcsillapításra és lázra is. Szerintem azért tették vénykötelessé, mert azzel egyidejűleg bejött a vizitdíj.”
 • 1. egal 2008. január 10. 12:38
  „Helyette más jött divatba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fanyűvők az erdőn

Szeged - Vijjog a fűrész. A kidöntött fatörzset traktor vonszolja a munkapadra. Ott a „hosztoló és választékoló" hosszabb-rövidebb darabokra vágja. Szépen sorakoznak a „sarangok"... Tovább olvasom