Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kínában tárgyalt a szegediek delegációja

Egyhetes kínai látogatásról érkezett vissza a napokban Ujhelyi István, szegedi országgyűlési képviselő, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára. A delegációhoz csatlakoztak szegedi üzletemberek, vezetők is, akik sikeresnek ítélik a több mint egymilliárd lakosú országban folytatott tárgyalásaikat.
Döbbenetes élmény az európai gazdasági lehetőségekhez szokottaknak a kínai fejlődés ütemét látni – mondta el Ujhelyi István. Ha a magyarok ebből csak kicsit is kivehetik a részüket, már sokat jelentene a hazai gazdaság számára. Az államtitkár magas szintű tárgyalásokat folytatott: három óriásváros, Sanghaj, Peking és Hangcsu vezetője fogadta, az építésügyi és a sporttárca miniszterhelyetteseivel tárgyalt. Kínában szeptembertől az olimpiáig tart a magyar évad, ami lehetőségeket nyújt a magyar kultúra, az üzleti és turisztikai lehetőségek bemutatására.

Hazánknak jó a megítélése a hatalmas országban, a fejlődő diplomáciai kapcsolatoknak köszönhetően pedig ide kerülhet 1000-2000 kínai óriásvállalat koordinációs központja, kelet- és közép-európai terjeszkedésük hídfőállása. Ezzel együtt hazánkban is megjelenhetnek a legmagasabb szintű ipari technológiák, a magyar cégek pedig tudásukkal kivehetik a részüket a kínai piacból.

Ujhelyi elmondta: megállapodtak, hogy a gazdasági központként működő Sanghaj és Szeged közti kapcsolatokat szorosabbra fűzik. Az államtitkár megnézte az épülő olimpiai létesítményeket is, a sporttárca vezetőhelyettesével pedig a kínai sportolók állandó magyar edzőtáborának kialakításáról tárgyalt. Ujhelyi kiemelte: óriási lehetőséget kínál a kínai turisták Európa felé irányuló forgalma; szeretnék elérni, hogy a több százmillió utazó egy része Magyarországon is eltöltsön pár napot.

A szegedi egyetemi orvoscentrum vezetője, Mikó Tivadar professzor egyetemi vezetőkkel és közvetítő cégekkel tárgyalt a kínai hallgatók részvételéről a szegedi térítéses orvos-, gyógyszerész- és fogorvosképzésben. A külföldi diákok tandíja jelentős bevételt hoz az egyetemnek. A professzor emellett eszmecserét folytatott a tradicionális kínai orvoslás magyarországi oktatásának lehetőségeiről. A másik lényeges célja a szegedi biopolisz egészségügyi parkkal kapcsolatos ismerkedő, puhatolózó tárgyalások lebonyolítása volt. Az ázsiai partnerek a kutatásfejlesztésben, a tudásalapú termelésben, egészségipari fejlesztésekben – gyógyszer-, műszergyártásban, biotechnológiában – működnének együtt.

Lenyűgözte a felhőkarcolós metropoliszok és a villámgyors fejlődés látványa Varga Gusztávot, a szegedi Szilánk Cégcsoport vezérigazgatóját is, aki tíz éve rendszeresen megfordul Kínában üzleti ügyekben. Kapcsolatainak is köszönhetően a magyar delegáció látogatásakor körvonalazódott egy megállapodástervezet egy kínai céggel. Az együttműködés révén az üvegipari gépek teljes palettája megjelenhetne az egész európai piacon – az üzletben a szegedi cég lenne az egyik gyártó és a viszonteladó. A Szilánk vezetője más építőipari cégekkel, üvegipari feldolgozókkal, üveggyárak képviselőivel is tárgyalt, akik anyagaikkal, fejlett technológiáikkal szintén az európai piacra szeretnének általuk bejutni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétmaffia érdeke lehet a gyújtogatás

Alig három óra alatt sikerült eloltani a tüzet a sándorfalvi úti központi hulladéklerakó telepen. A… Tovább olvasom