Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Kínai kapcsolat

Magyarország legyen Kína regionális stratégiai hídfőállása – jelentette ki a kínai külügyminiszter Pekingben.
Magyarország legyen Kína regionális stratégiai hídfőállása – jelentette ki a kínai külügyminiszter Pekingben. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Kínában tartózkodó államtitkára, aki jelen volt a magyar–kínai külügyminiszteri találkozón is, ehhez kapcsolódóan kifejtette: a Magyarországra tervezett kínai Brand Trade Center várhatóan ezer-kétezer kínai céget vonz hozzánk. A tárca szívesen működik majd együtt azokkal a vállalatokkal, amelyek az építőipar és a turizmus terén megfelelő lehetőséget látnak egy bázis létrehozására.

Ujhelyi István Liu Csi-feng (Liu Zhifeng) építésügyi miniszterhelyettest arról tájékoztatta: Magyarország építőiparának erőssége az energiahatékony lakóépületek építése, s különösen a panelfelújítás, szigetelés terén rendelkezik megfelelő kapacitásokkal, kutatási eredményekkel. Kínában döntés született arról, hogy országszerte 50 százalékkal hatékonyabbá kell tenni az energiafelhasználást – Pekingben ez az arány 65 százalék –, ezért a magyar felvetés részletesebb tárgyalását indokoltnak tartotta.

Ujhelyi Istvánt tegnap délután – ottani idő szerint este 11-kor értük el telefonon Pekingben. Az államtitkár elmondta, Szeged is profitálhat a kínai együttműködésből. A magyar delegáció tagja volt ugyanis Varga Gusztáv, a Szilánk Cégcsoport vezérigazgatója és Mikó Tivadar, Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke. Mikó Tivadar a Biopolisz projekt lehetséges kínai partnereivel kapcsolatban folytatott tárgyalásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom