Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kincs a Nap alatt: merénylet a jó ízlés ellen 800 ezerért

Csongrád megye üzemeltet egy "pórtált". Ezen a portálon van rajt' a turizmus.
A honlapkészítés nemes feladatát kiadták egy cégnek. Biztos volt közbeszerzés is. Ez a munka 3 millió forintba került. Fele saját forrás, fele állami támogatás. Szuper, ki is fizették, biztos meg is érte. Azt most hagyjuk, hogy mire lehet használni "Csongrád megye turisztikai portálját", mire nem lehet, nem lényeges.

Van, aztán rajta van a turizmus, ez a fontos. Jobb is, hogy a megyei képviselő-testületből nem szólt bele senki, legalább mutat valahogy. Meg szép is az összefogás ereje, ami benne van, hiszen a kistérségek egyenként beküldték listáikat a megyei közgyűlésnek, hogy szerintük mi látnivaló van a faluban, aztán abból lett a közös weboldal. Nem baj. Szép volt, fiúk! Jó ez - mondanám.

Van azonban két apró, de annál idegesítőbb szépséghibája a dolognak. A logo és a szlogen. Ezeket is pénzért vették, de mit is vásároltak az ősz megyeatyák, és megyeanyák még a nyár elején? Ezt:

Csongád megye: kincsek a nap alatt
Csongád megye: Kincsek a Nap alatt

Képzelem, ahogy ültek a derék emberek az asztalnál, és hümmögtek: - Milyen kincsek vannak Csongrád megyében? Paprika, hagyma, hal... Ez nagyon snassz. Mi van még? Pfűű... Szalámi... Tisza? Hagyjuk. Mi van még, mi vanmég... Mivanmééég....

Egyre csak főtt a fejük, mire egyikük a nagy erőlködésben kimerülvefelsóhajtott: - Ej, de ki***ott meleg van! - Ez az! Napsütés van, hőség van, majd lerohad rólunk a gatya egész nyáron. EZAAAZ! Kincsek vannak, ez nem vitás, az összes kincs meg a nap alatt van, ugye? Na, meg is van a szlogen. Tűz-meleg, jég-hideg, víz-nedves, Szeged-napfény, hőség.

Látod, végtelenül egyszerű. Kincsek a nap alatt! Végig az orrunk előtt volt a megoldás! Ebben a városban kizárólag a napsütésről, meg a napfényről nevezhető el valami? Képzeljük csak el!

Leutazik a turista Szegedre a Napfény IC-vel, megszáll a Napfény Kempingben, mert úgy olcsóbb. A Napfény Parkban bevásárol, hogy este főzőcskézzenek egy kicsit, amikor a sok pancsolástól kimerülve hazajönnek a Napfényfürdőből, a gulyás ország napfény városában. Abszurd.

Merénylet a jó ízlés ellen 800 ezerért

Az igazi, mértéktelen vizuálhedonizmus mintapéldánya azonban a fullasztóan unalmas szlogen mellett a logo. Elsőre el tud bújni az oldalon, de végig érzed, hogy valami nincs rendben. Valami nagyon zavar, de nem tudod, hogy mi az. Egyszer csak meglátod ezt:

Ez a lógó, és a szlogen együtt 800.000 forintjába került Csongrád Megyei Önkormányzatnak.
Ez a logo, és a szlogen együtt 800 ezer forintjába került Csongrád Megyei Önkormányzatnak.

Segítek, hogy ne kelljen találgatni. Balról jobbra, az óramutató járásánakmegfelelő irányban:

1. Maga a Nap, és annak fénye, ha nem értettük volna még meg, hogy Sze-ged a nap-fény vá-ro-sa!
2. Egy falevél. Mert vannak itt fák is. Tényleg falevél, bár hallottam már más asszociációkat is...
3. Víz. Az is van, dögivel. Termál, meg folyóvíz, csapvíz, meg palackozott víz is van.
4. A szegedieknek nagyon nagy szívük is van, mindenkit szeretnek ezek az áldott jó napfényvárosiak.

Azt szokták mondani, hogy ha ócsárolni ennyire tudod, akkor csinálj te jobbat! Nos, ha jobbat nem is, de egy ugyanilyet készítettem én is (5 percbe telt), és erre biztatnék minden vállalkozó kedvű amatőrt és profit egyaránt. Hátha van még pénze a megyének! Ne feledjük, 800 ezer forint is lehet a tét!

10.000 foritért a tiéd!
10 ezerért a tiéd!

Olvassa a delmagyar.hu bloggereinek bejegyzéseit a delmagyar.hu/blog oldalon!

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. wangela 2009. február 27. 13:52
  „Én a cikkhez szólnék hozzá: szerintem nagyon király!! Ma a rakparton autózva, magamba roskadva bambultam a Tiszát. Szeged Tiszáját. Mert Szeged a Tisza városa. Meg a nap-fé-nyé! És akkor elhatároztam, hogy megkeresem az archívban ezt a cikket, h megint egy jót röhögjek! Sikerült! Compliment az írónak!”
 • 38. már volt ilyen név hogy nincs 2008. október 14. 10:57
  „Helló!
  ...nekem az a más jutott rögtön az eszembe, ahogy megláttam a "falevelet"...Ennyi pénzért nem logót, hanem komplett közösségi portált lehetett volna csinálni és ebben még az éves marketing is benne lett volna...Egy minőségi logóért pedig $200 kell fizetni és még válogatni is lehet kb. 40 egyedi terv között!Szép volt!Ezaz.”
 • 37. joy 2008. október 14. 08:23
  „Jó az a lógó!
  A 4évszak pita.
  1. Várostérfkép.
  2. Tárva várunk.
  3. Itt élvezni fogsz.
  4. Kivéreztetünk.”
 • 36. kicsitkesz 2008. október 12. 09:26
  „Egyetértek, ezért nem nézem a híreket sem :)
  Ezt átsiklottam: fele állami támogatás... De viszont ez támogatás nélkül is így meg, amolyan szorzó. Pista bácsinak: 80e, az államnak 800e - ok, ez esetben nem :)”
 • 35. politikai 2008. október 10. 15:44
  „kicsitkesz!
  Tök naív vagy, vagy nem érzed az analógiát. Ezt így csinálják, és a logónál sem másként, úgyhogy a cikkhez szóltam hozzá, ne írogass hirtelen én is akkor szoktam hülyeségeket. Íme a hintés sztori egy MSZP-s képviselőnél pl:
  Parkrendezés! De csak 1.2 millióra lehet pályázni, ha hozzáadja a képviselő a keretéből 500 ezret.
  És mennyi jön vissza?
  az ön kerete és még egy 100-as, a többi elmegy a hintára és a füvesítésre, meg a virágágyásra.
  Az kevés, így csak 100-at vihetek haza. Mi van, ha elhagyjuk a füvet, meg a virágot. Attól még belefér a parkosítás kategóriájába?
  Hát, végül is igen.
  És mennyi marad?
  EU-s hinta 400 ezer. Az ön keretéből 500, az kilenc. Marad 300 ezer, kettő ötvenet visszakap képviselő úr és ötven az enyém.
  Na így már oké...”
 • 34. kicsitkesz 2008. október 10. 14:00
  „Persze, politika... most ha annyira szeretnénk hozzászólni akkor már a cikkhez szóljon. Ami konkrétan arról szól, hogy a tipikus pályázati eljárás keretében, ásványvízzel meg powerpointos prezentációk tömkelege után hogy született meg valami. A logó 800e-ért. Ha nem is a logót kezdenénk ki, de a 800e-t mindeképpen. "Ötletbörze", ügyfélkapcsolati díjak, konzultációk, kiszállás, kreatív, vázlatok, prezentáció. Ennyiért szerintem valaki még egy céget is létrehozott volna hogy induljon a pályázaton... de jól járt. Nem nagyon vagyok jártas az ilyenekben, de most elkepzelem, hogy bejön 5 ajánlat, levágjuk az elejét, végét, ami bennamarad abból választunk egyet, ami "szép" - ha nem az unokatesóm kisfia csinálta. Akkor nézzük az árakat és ott van, hogy 600, 950, 800. A 800-as tetszett megvesszük? Aki tud ilyesmikről írja le nekem :)”
 • 33. kakószeged 2008. október 10. 11:51
  „26!
  Kedves pampalini! Gondolom, hogy a 15. hozzászólónak címezted! Kérlek korrigálj! Én nem firtattam a DM költségvetését, kizárólag a megyéjét, ami hidd el, nem a saját zsebükből finanszírozódik!
  Tényleg nincs harag...”
 • 32. egyebek 2008. október 10. 11:24
  „Nekem is tetszik cikk!
  A "járásánakmegfelelő " , stb. csak korrektori hiba, nem a cikkíró helyesírási készségét minősíti. 25-öske ezt igazán tudnod kellene!”
 • 31. webmesternek 2008. október 10. 11:19
  „webmester:::
  szerintem ez a kör forma egy elcseszett grafikon ami talán a pénz elosztását szimbolizálja.: enyém, tiéd, övé, adó*. Politikai pártok színei is rendben. Versenyeztesd meg nemzetközi szintéren, de ha nem megy a feltöltés ne csodálkozz mert lehet hogy egy okosabb kollégád már szűri a gagyit!”
 • 30. xlx 2008. október 10. 09:32
  „És azt se felejtsük el, hogy a bár a megyei közgyűlés többségében fideszes, azért ülnek ott mindenféle színű képviselők. Így aztán nem is értem, miért a jobb oldal elleni támadásnak érzi a cikket, aki úgy érzi.”
 • 29. politika 2008. október 10. 09:25
  „A Honvéd térre most készül egy hinta parkrendezés címen: 1. 200.000 forint! MSZP-s körzet.
  Ennyi ha már politika is megjelent itt!”
 • 28. Arc 2008. október 10. 07:08
  „Ha a cikk írója nem elég "tökös", vagy szerintetek nem ad elég információt, akkor azért rossz a cikk. Ha túl sok az információ, azért rossz. Most végre itt egy tényleg "tökös" gyerek, aki megmondja a frankót, és természetesen nektek ez is rossz! Gondolkodjunk csak el, ki is itt az igazi fikázó???
  Pampalinivel értek egyet, a cikk jól sikerült, érezhető, hogy nem most kezdte a szakmát az író. Összeszedetten, szépen fogalmaz. A cikk témája és stílusa pedig egyenes felüdítő volt számomra a sok "egyforma" írás mellett.”
 • 27. webmester 2008. október 10. 03:45
  „Én viszont nem gratulálok a szerzőnek! Az érintettek megkérdezése nélkül formál véleményt, és meg sem adja a lehetőséget, hogy a cikkben megfogalmazott vádakra reagálhassanak. Ez egy bulvár cikk, ami annak is rossz! Kíváncsi vagyok, hogy a szerző ezért mennyit kap forintban!?
  Ha kritizál és szerinte ő jobbat tud rajzolni, akkor miért nem indult a nyilvános pályázaton?
  A szerző logó rajzolatából, pedig számomra az olvasható ki, hogy vidáman repüljünk (azaz a kábítószer hatását sugallja), együnk sok édességet (koleszterin és szívbetegségek hazája) és alkoholizáljunk (sör)! Talán nem ez a logó sugallja azt az életérzést amit Csongrád megye kíván sugallni az idelátogatók felé!”
 • 26. pampalini 2008. október 09. 23:03
  „16-os!
  Csak a rend kedvéért! A Délmagyar az arculatváltást és minden egyéb kiadását (szükségest és szükségtelent egyaránt) saját pénzéből fedezi, tehát annyit költ rá, amennyit akar (vagy amennyit a tulajdonos megenged). Azonban a megye az adófizetők pénzét költi, így nem szórhatja el észnélkül!
  A fikázós hozzászólóknak, akik egyből összeesküvést látnak minden mögött ajánlanám, hogy vegyék már le a szemellenzőt és a fröcskölődés helyett érvekkel vitatkozzanak!
  A cikk pedig nagyon jól sikerült, gratulálok a szerzőnek! Csak így tovább!”
 • 25. barkzso 2008. október 09. 22:00
  „Ja és legalább írni tudna ez a Loser: "Csongád megye: Kincsek a Nap alatt" "járásánakmegfelelő" "kimerülvefelsóhajtott" stb. - bravó elvtárs! Mehetsz a népszavához megugrottad a lécet.”
 • 24. barkzso 2008. október 09. 21:32
  „Ez a Bálint meg csak gyártson szegfűket, azért tartják az elvtársak...”
 • 23. barkzso 2008. október 09. 21:26
  „Folytatja a hazug - maszop által pénzelt lejárató kampányt a DM.
  Fel kellene számolni ezt a szennylapot.”
 • 22. kakószeged 2008. október 09. 21:12
  „Nem értem. A pályázat kiírásban 300.00 HUF van?! Akkor most mennyi az annyi? Ejh”
 • 21. kh 2008. október 09. 21:10
  „Úgy tűnik, mégis ez a nyerő. Idétlen gyerekrajz, aminek semmi köze Csongrád megyéhez, értelmetlen szlogen, mindez 800.000 Ft-ért, ami sokaknak majd´ 1 évi fizetése, de az emberek mégis támogatják. Tessék, bcs, ez kell a magyarnak!”
 • 20. akkormostmivan? 2008. október 09. 21:08
  „"A pályázat díjazása
  A nyertes nettó 300.000,-Ft díjazásban részesül."

  Akkor mégse 8?”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Percenként járnak a tilosban a gyalogosok

Szeged - Sok szegedi gyalogos fittyet hány a piros lámpára, vagy a kijelölt gyalogátkelő helyett a rövidebb, ám szabálytalan utat választja. Az emberek türelmetlenségükkel, munkából való késésükkel indokolták vétségüket. Tovább olvasom