Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kínos lelepleződés is lehet a bulizásból

Nagy divat a partifotózás: önfeledt fiatalokról készült fényképekkel van tele az internet. Ami azonban a többség számára jó buli, néhányaknak kínos lelepleződés is lehet, ugyanis a legtöbb szórakozóhelyen nem tájékoztatják megfelelően a vendégeket a készülő felvételekről.
Lányok a hálón. Cáfolhatatlan bizonyíték is lehet. Fotó: DM/DV
Manapság szinte nincs olyan szórakozóhely, ahol ne készülnének fotók a partikon. Ezek aztán rendre az internetre kerülnek: vagy a klub saját weboldalára, vagy a bulifotókra szakosodott honlapokra. Mindig akadnak olyan felvételek is, melyek kínosak lehetnek az érintettek számára. Vagy azért, mert valami olyasmit csinálnak rajta, amit józan állapotban már nem szívesen vállalnak fel, vagy egyszerűen csak azért, mert külső szemlélő számára félreérthető szituációban örökítették meg őket.

– Egy bárpultnál ültem, egyedül – osztotta meg velünk történetét Edina. – Természetesen nagy volt a tömeg, és egy srác pont mellettem furakodott be, hogy italt kérjen magának. Ahogy leadta a rendelést, a pincér felé hajolt, aki előttem állt, így az éppen akkor készült fényképen úgy tűnik, mintha engem akarna megcsókolni. Nagyon ciki volt, amikor ezt megláttam a neten, hiszen férjem van. Még szerencse, hogy hamarabb leszedettem, minthogy ő meglátta volna.

Szóbeli tájékoztatás kell

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a szórakozóhelyeken való fotózást, illetve az így készülő képek közlését szigorúan kell szabályozni. – Ehhez nem elég, ha a feltételeket a házirendben rögzítik, vagy a tájékoztatást kevéssé látható helyre kifüggesztik – mondta. – A vendégeket már a bejáratnál informálni kell szóban vagy a jegy feliratával arról, hogy lefényképezhetik őket, hiszen így azzal, hogy belépnek, egyértelmű hozzájárulásukat adják ehhez. Ez azért fontos, mert az érintett engedélye már a felvétel elkészítéséhez is kell, nem elegendő, ha tiltakozására utólag törlik ki a gépből vagy a honlapról. Egy esetleges kártérítési pert egy kompromittáló felvétel közzététele ellenére is elveszítene az érintett, a bíróság valószínűleg azt mondaná: nyilvános helyen tudni kell viselkedni.

Kínos lehet az is, ha valaki azt sem tudja, hogy lefotózták. Ez pedig megtörténhet, hiszen a szórakozóhelyek többségében nem hívják fel nyomatékosan a figyelmet arra, hogy fotók is készülnek a buli ideje alatt.
– Szerintem erről csak azok tudnak, akik rendszeresen járnak az adott helyre – vélekedett Cseh András. Ő egyébként ettől függetlenül nem tartja rossz dolognak a fényképezést. – A fotósok soha nem tolakodóak, és általában csak az önkéntes jelentkezőket örökítik meg.

Jászkúti Gábor, a Sing-Sing fotósa elmondta: nincs különösebb etikai szabály arra, kiket és milyen szituációkat fényképez le, de olyan „paparazzi" felvételek, melyek már valaki méltóságába gázolnának, ettől függetlenül sem kerülhetnek szóba. – Két éve dolgozom már, így nagyjából tudom, kiket lehet fotózni, illetve hogy ki kivel van, így tehát a leleplező felvételek nagy része kiszűrhető. Egyedül a tömegfotókkal fordultak elő korábban problémák, ezért mostanában azok is úgy készülnek, hogy csak 1-2 ember felismerhető, a többiek elmosódnak.

Szeged egyik legnagyobb diszkójában egyébként a bejáratnál feliratot helyeztek el, melyen tájékoztatják a vendégeket arról, hogy a bulin felvételek készülnek. Pászti Anikó, a Sing-Sing tulajdonosa elmondta: tapasztalatai szerint ez elégségesnek bizonyul. – Sőt: kifejezetten szeretik a képeinket, a mienk az ország leglátogatottabb fotógalériája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkelt a Szent István tér legrosszabb állapotú háza

Százhuszonhatmillió forintért vásárolta meg egy budapesti cég a Szent István és a Szent Mihály utca… Tovább olvasom