Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Kipusztulhat a gesztenye a kártevőtől

Mintha késő ősz lenne – máris vörösesbarna megyeszerte a vadgesztenyefák lombja. A vadgesztenye-aknázómoly akár ki is pusztíthatja városainkból e fákat.
A vadgesztenyemoly úgy károsít, hogy hernyói járatokat rágnak a levél belsejébe, a két réteg közé. Ezekből a járatokból egyre több lesz, aztán össze is olvadnak. De akkor már vörösödik a levél és hullik. Már most úgy néznek ki a gesztenyefák a parkokban, mintha késő ősz lenne. – A mediterrán országok felől érkező vadgesztenye-aknázómoly a kilencvenes évek elején tűnt fel először Magyarországon. Azóta mindenütt elterjedt, s óriási pusztítást végez a vadgesztenye-állományban. A fák a korai levélhullás miatt nem jutnak megfelelő tápanyagmennyiséghez, legyöngülnek, elpusztulnak – hívja föl a figyelmet Mucsi Krisztina, a Csongrád Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat előrejelzője.

Évente három nemzedéke rajzik az aknázómolynak. Az első tavasszal, a második júniusban, a harmadik ilyentájban, augusztustól, szeptember végéig. A jövő évi első nemzedék lepkéi a most rajzók által lerakott petékből jönnek létre. Tehát, ha most sikerül permetezéssel megsemmisíteni a harmadik nemzedéket – elejét vehetjük a jövő évi első nemzedék létrejöttének. A lehullott lombot pedig össze kell gyűjteni, el kell égetni, hogy a benne lévő bábok elpusztuljanak. A használható permetszer szabadforgalmú, bárhol beszerezhető, de be kell tartani a használatával kapcsolatos előírásokat.

Az is megoldás, ha a leendő vadgesztenye-telepítéseknél a jelenleg elterjedt, az aknázómolyra nagyon érzékeny fehér virágú vadgesztenye helyett a színes – piros vagy sárga – virágúakat ültetik. Ezek kevésbé sínylik meg a kártevő garázdálkodását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre csúszik a rockklub

Továbbra sem működik a szegedi rockklub, bár augusztus elejére tervezték a nyitását. A klubnak… Tovább olvasom