Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kirakatban az iskolai szakkörök

Szeged - A tehetséggondozás a szakkörök funkciója volt és maradt. Ám az iskolák közötti versenyben is számít, ki mit kínál a diákoknak délutáni programként – ingyen. A szegedi Petőfiben a sakk, a Karolinában a fizika, a szentesi Kosztában a vívás került a kirakatba.
– A tehetségesek meghódítása és az érdeklődő diákok felkarolása a szakkörök küldetése – fogalmaz Szöginé Veczkó Ibolya. A szegedi Petőfi általános iskola igazgatója szerint a pedagógus küldetése pedig az, hogy segítsen megtalálni a minden gyerekben ott rejtező tehetséget.

Szeged 19 általános iskolájában 143 szakkörről, 14 középfokú intézményében 102, 8 kollégiumában 87 délutáni szabadidős körről tud a statisztika. Minden diák annyit használ ki az iskolája kínálta lehetőségekből, amennyit csak tud. Például a Petőfi hetedikese, Redenczki Roland köztudottan humán beállítottságú, így a színjátszók és az angolszakkör vezéregyénisége, de résztvevője a kosárlabdaedzésnek és a sakkszakkörnek is.

– Az 5 éve működő sakkfoglalkozásokon elsőtől nyolcadikig nagyjából 30 gyerek, úgy is mondhatnám, minden hatodik diák megjelenik – ad pillanatfölvételt Retkes Sándor. A tanár szerint a sakk azért olyan népszerű délutáni elfoglaltság a petőfisek körében, mert univerzális: sport, harc, verseny, játék és művészet is.

A szentesi Koszta József Általános Iskola igazgatója, Almási Jánosné úgy véli: belügy, ki milyen szakkört kínál a nebulóknak. De mikor gyermekük iskolai beíratása előtt a szülők megversenyeztetik az intézményeket, az is nyom a latban, hogy a Koszta tucatnyi sportköre közé sorolhatja a különlegességnek számító ritmikus sportgimnasztikát vagy a vívást.

Lányok kísérletei

– A lecsökkent fizikaóraszám kompenzálásaként kísérletezési lehetőséghez szerettük volna juttatni az érdeklődő diákokat – fogalmazza meg a szakkor.lap.hu internetes oldalon egyetlen szegedi középiskolaként szereplő Karolina fizikaszakkörének célját Teiermayer Attila. A pedagógus szerint – a versenyek mellett – fontos a természet jobb megismertetése és az élményszerű fizikatanulás is. A lányok megtudhatják: sütés-főzés közben milyen fizikai folyamatok játszódnak le, de közülük négyen tavaly – országra szóló sikerként – megnyerték a földtudományi diákkonferencia díját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárd szegedi biotechnológiai fejlesztésekre

Szeged - Majdnem elveszett az az 1 milliárd forint, amelyet egy inkubátorház megépítésére nyert… Tovább olvasom