Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 26°C Még több cikk.

Kirakatverseny Szegeden - irány a belváros!

Szeged - Nosztalgiázónknak még eszébe juthat, a vasárnapi, Kárász utcai kirakatnézés. Akinél ez kimaradt, most pótolhatja: igaz a dekorosok által készített kirakatok többet mutatnak.
– Az installációban nem szerepel Szeged. Berakhatnánk egy rézkarcot, nem? – kérdezte a Gulácsy Galéria egyik dolgozója Molnárné Kovács Tündét, a Kulturális Séta Szeged 11 szegedi szervezőjét. A pillanatnyi „megállót" a kirakatrendezésben az okozta, hogy Tünde, a Kárász utcai Gulácsy Galéria kirakatában a zenét elevenítette meg, kisplasztikákkal, zongorával, hangjegyekkel és egy kottával, amelyből Szeged hiányzott.

– A téma csak ötletet ad a résztvevőknek. Egyik ilyen a zene, a tánc, a ritmus. Ezen túl lehet a Szegedi Szabadtéri Játékokat, Szegedet mint híres várost bemutató kirakatokat is tervezni. Akinek ez nem elég, választhatott még a szegedi fesztiválok közül is – akár a borfesztivál, vagy éppen a hídi vásárra épülő kirakatot is tervezhetett – tudta meg a delmagyar.hu Molnárné Kovács Tündétől. A Dekorszövetség által rendezett II. Szegedi Belvárosi Kirakatverseny és a „Művészi Installáció – az üres kirakatokban" felhívására 22 üzlet kirakatát „tuningolják" fel.

Fotó: Segesvári Csaba

A versenyben résztvevő kirakatokat táblával és plakáttal jelölik – érdemes a belvárosi sétát szavazással is összekötni.
Fotó: Segesvári Csaba

A szakembertől megtudtuk, hogy a vizuális élményen túl szeretnék a kereskedők figyelmét felhívni arra, hogy minimális kreativitással is komoly, szép kirakatokat lehet berendezni. – Szeretnénk a plázákból a belvárosba visszacsábítani a vásárlókat. Üres kirakatokat is berendezünk, a Wagner udvarba péntek délelőtt egy teljes oviscsoportot fogunk installálni – mondta a szegedi szervező.

Kovács Tünde elmondta, a szegedi kirakatok unalmasak. Legtöbbjük azért, mert a központi dizájn miatt nincs hely a kreativitásra. – Ma már legalább tiszták. Egyetlen boltban találtunk csak poros kirakatot. A szép rendezett portál, szinte eladja magát az árut is. Még csak látványos fényreklám sem kell, egy kis ötlettel nagyon fel lehet dobni egy kirakatot. Citromdíjat nem osztunk, pedig egy-két üzletre ráférne. Olyan is előfordult, öt éve elfekvő készletet egy nagyon jó rendezés miatt lehetett eladni.

Kirakatban tükröződni is lehet. Ingyen van... Fotó: Segesvári Csaba
Kirakatban tükröződni is lehet. Ingyen van...
Fotó: Segesvári Csaba

A szegedi Latin Negyed, a Városkép Kft. és a Törley Pezsgőpincészet Kft. által is támogatott verseny pénteken ér véget. A belvárosi kirakatokra a nagyközönség is szavazhat. Egyrészt az üzletben elhelyezett doboznál, vagy éppen a díjátadó helyszínén, a REÖK palotában. A szakemberek célja, hogy a vásárlók szebb kirakatokat lássanak, ezzel is vonzóbbá téve a belvárost. És nem utolsó sorban szakmájukat is propagálják – utóbbi időkben pénzhiány miatt háttérbe szorultak.

– Hiába kínáljuk, hogy ingyenesen, a verseny miatt dekorálnánk, sok üzlet elzárkózott. Nekem szerencsém volt, a Gulácsy Galéria ismeretlenként is szívesen fogadott – mondta Molnárné Kovács Tünde. Kiderült, üres üzletek kulcsait sem sikerült megkapni, ahová installációkat helyeztek volna el – ezzel is feldobva a környéket.

A versenyben résztvevő kirakatokat táblával és plakáttal jelölik – érdemes a belvárosi sétát szavazással is összekötni.

Olvasóink írták

 • 6. arasakrod 2011. május 16. 11:37
  „A Wagner udvarban a Hajnóczy utcai óvoda Kisvakond és Süni csoportja szerepel, akik megnyerték a "Legművészibb installáció" díjat!
  Gratulálunk!”
 • 5. Kaccat 2011. május 13. 08:56
  „Azt hittem mutatnak kirakatokat, de ez csak Gulácsy reklám ....

  régen tényleg mindig volt kirakatverseny, és olyankor szebbnél szebb kirakatok voltak, jó volt nézegetni. Manapság már a Kárász utcára is csak évente egyszer megyek, ha nagyon muszáj, de néznivaló aztán egyáltalán nincs”
 • 4. DobóI 2011. május 13. 05:32
  „Szeged a használt ruha boltok mekkája...”
 • 3. Morpheus_RexXx 2011. május 12. 17:09
  „Én még emléxem a Márka üvegére a Mars téren... attól mindig kedvet kaptam a szölőmárkára. :P
  Még a tejivó kirakata volt hatással rám a Széchenyi téren, ill a Z-Nagy kirakat... a többi valahogy nem "ütött akkorát" a konfekcióival. :)”
 • 2. Nórikám 2011. május 12. 14:44
  „Én még emlékszem, nagyon jó kirakatokat lehetett annó látni, külön program volt, hogy végig néztük a kirakatokat. De versenyen kívül is jó volt nézegetni. Most meg alig van kirakat! Ami van az meg általában elég unalmas, fantázia nélküli, ki ömlesztik az árut és kész.”
 • 1. deszkás 2011. május 12. 10:38
  „Ha az árak hiányoznak rá se nézek a kirakatra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőgazdaság: ˝Aki követi a technológiai fejlesztést, megél˝

A német nagykereskedő a magyar terméket is germanizálja. A csengelei Jens Vetter bízik a paprikaszezonban. Itt a tavasz, itt az első mezőgazdasági riport. Tovább olvasom