Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Király Levente a nemzet színésze

Nem számítottam erre, de nagyon örülök neki – mondta a kiváló szegedi színművész, Király Levente, akit tegnap – éppen az irodalmi-színházi ünnepen, a magyar dráma napján – a nemzet színészének választottak. A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának megválasztásáról a nemzet színészei szűk körben, a sajtó nyilvánossága nélkül döntöttek.
Király Leventét meghatotta, hogy őt választották. Fotó: Karnok Csaba
Király Levente Kossuth-díjas színművészt választották a nemzet színészének a Zenthe Ferenc halálával megüresedett helyre – közölte a budapesti Nemzeti Színház tegnap. A Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának megválasztásáról a nemzet színészei szűk körben, a sajtó nyilvánossága nélkül döntöttek.

A népszerű szegedi művész alig egy órával azelőtt értesült a hírről, hogy telefonon utolértük.
– Próba után hazaérve lepihentem egy kicsit. Ekkor hívott fel Jordán Tamás, és arról érdeklődött, milyen egészségi állapotban vagyok – mesélte Király Levente. – Majd hozzátette: azért kérdezi, mert hamarosan nagyon sokan fognak telefonálni. Merthogy én lettem a nemzet színésze. Ezek után átadta a kagylót Törőcsik Marinak, aki régi jó barátom, és aki gratulált. Hát, sírva fakadtam, na... Ez az igazság.

A 69 éves, Kossuth-díjas érdemes művész elmondta: különösen meghatotta, hogy fővárosi kollégái őt, egy szegedi, azaz vidéki színészt választottak maguk közé.
– Én persze soha nem tartottam magam „vidékinek", hiszen Szeged egy nagyváros, és nagyon jó hely, benne az én színházammal, de azért Pestről nézve ez mégiscsak vidék, így ez a választás mégiscsak nagy dolog.

Tizenkettek

Az első ízben 2000-ben odaítélt nemzet színésze elismerést a jutalmazottak életük végéig viselik. A kitüntető címet egyszerre tizenketten birtokolhatják. Ha valamelyikük elhalálozik, a címet újraadományozzák. A nemzet színészei a mostanit megelőzően az év elején ültek össze, akkor Agárdy Gábor halálát követően Szabó Gyulát választották maguk közé.

Hivatalos indoklást, hogy miért rá esett a választás, Király Levente még nem kapott.
– Törőcsik Mari mondott rólam mindenféle szép dolgot, de ezek az én számból már hencegésnek tűnnének, úgyhogy nem is szeretném megismételni – mondta. Arra a kérdésre, számított-e a színészeknek járó legnagyobb megtiszteltetésre, egyértelmű nemmel felelt.

– Úgy tudom, a múltkor már szóba kerültem. De kishitű ember vagyok, nem akarom belelovalni magam semmibe. Még a Kossuth-díjat sem hittem el, hogy megkapom, és most is: egyelőre még csak ülök, meredek magam elé, és hitetlenkedem. De azért csak kiderül mindig, hogy ez a szakma számon tartja az embereket. És ha ez így van, az nagyon jó. A nemzet színészét a szegediek október 6-ától a Csaó Bambino című tragikomédiában láthatják a nagyapa szerepében a Kisszínházban.


Névjegy

A Budapesten született Király Levente főiskolai tanulmányai után kezdő színészként került vidékre, 1959-től a Szegedi Nemzeti Színház tagja, 1986-tól örökös tagja. A Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész „jóformán mindent" eljátszott már, ahogy maga mondta, „csak operát nem énekelt". Emlékezetes Mercutio volt és nagyszerű Firsz a Cseresznyéskertben, Kerekes Feri a Csárdáskirálynőben. Eljátszotta az Irma, te édes című darabban Nestort, a Charley nénjében Bobot, a La Mancha lovagjának Sanchóját, a Hegedűs a háztetőn című darabban Tevje szerepét. Játszott a Denevérben, a Chicagóban, a Jézus Krisztus szupersztárban, a Hyppolit a lakájban, a My Fair Ladyben, a Vízkeresztben, a Sok hűhó semmiért című darabban, a Három nővérben, Az ügynök halálában. Művészetét 2002-ben a színikritikusok díjával ismerték el. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom