Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Király Leventét javasolják Szeged díszpolgárának

Király Levente 70. születésnapi gálaestjén jelentették be: a polgármester azt javasolja a közgyűlésnek, idén őt válasszák Szeged díszpolgárává.
– Fantasztikus volt érezni azt a szeretetet, ami sugárzott felém a kollégáimtól és a közönségtől. A sírást alig tudtam visszatartani. Mindig éreztem ezt szeretetet, de ilyen konkrétan még sohasem. Ez a csodálatos hangulat átragadt a nézőkre, ebből is látszik: a színház érzelmi kötődés is. Amikor meglepetésképpen Zsótér Sanyi betolta a tűzijátékos születésnapi tortát, szóhoz sem tudtam jutni – árulta el tegnap Király Levente, aki egy igazán nagy ajándékot is kapott. Parlamenti elfoglaltsága miatt Botka László polgármester megbízásából Székhelyi József színigazgató olvasta fel azt a határozati javaslatot, amely arra kéri a közgyűlést, hogy a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagjának, a Kossuth-díjas, érdemes művésznek, a Nemzet Színészének, Király Leventének adományozza ebben az évben Szeged város díszpolgári címét.

„Életműve nagyban hozzájárult a szegedi kultúra és művészet értékeinek gazdag tárházához, közkedvelt, elismert, szeretett és megbecsült személyisége színházának oszlopa, városunk egyik emblematikus figurája, köztiszteletnek örvendő példaképe. Alakításainak sora bizonyítja: az ország bármely színházában, a legnagyobbak közt is megállta volna a helyét. Ám ő – ritka kivételként – egyedi életutat választott: igazi lokálpatriótaként itt szolgálta szeretett közönségét, tehetségét a Tisza-parti kultúra gyarapodásának, hírnevének szolgálatába állította és soha nem hagyta el Szeged városát. 70. születésnapján immár elmondhatjuk: tudott próféta lenni a saját hazájában" – szól a polgármesteri indoklás. A bejelentésre felállt a közönség, és szűnni nem akaró tapssal jelezte: támogatja a kezdeményezést.

– Nagyon meglepődtem, mert azt gondoltam, Szegeden csak az egyetem professzorai lehetnek díszpolgárok. Elmondhatatlanul jólesett, noha tudom, ezt még a városatyáknak is meg kell szavazniuk. Mostanában annyi csoda ért, hogy lassan kezdek istenhívő lenni. Kell, hogy legyen valaki, aki ezt a sok csodát műveli velem – mondta Szeged színészkirálya, aki tegnap reggel már próbált az esti előadásra. – Szeretnék egy kicsit pihenni is. Ha megkérdezik a színházban, hogy vagyok, mindig azt válaszolom: ember jobban nálam nem lehet. Ha a fellépek, arra törekszem, a közönség ne vegye észre, hogy rossz a térdem, fáj a derekam. Nyavalyogni csak itthon szabad. A színpadon nincs mese.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZKT-nál évente több száz elveszett tárgy keresi gazdáját

Az önkormányzat Huszár utcai raktárában elhagyott biciklik és mikrohullámú sütő, az SZKT… Tovább olvasom