Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Királyhegyesen csak a tévében történik erőszak

Királyhegyes - Királyhegyesen nem félnek az emberek. Ez érthető, hiszen még a legöregebbek is csak hosszas töprengés után tudják megmondani, hogy a faluban mikor volt az utolsó erőszakos bűncselekmény.
– A falunkban nincs bűn és nincs rendőr, a körzeti megbízottunk Apátfalváról jár át – mondja Horváth Lajos, az igazságügyi és rendészeti minisztertől tavaly „Biztonságos település" címet kapott Királyhegyes polgármestere. Ezt a címet az országban mindössze tizenkettő, Csongrád megyében pedig csak ez az egy település „viselheti".

Horváth Lajos 1994 óta vezeti a 700 lakosú falut, ahol az átlagéletkor valamivel negyven év feletti. Királyhegyest nyolc utca szeli keresztül-kasul, 352 ház van, működik iskola, óvoda, két bolt és ugyanannyi kocsma. A polgármester egy kicsit amiatt duzzog, hogy „milyen falusi kocsmák azok, ahol még pofonok sem nagyon csattannak el".

Nyugodtan lehet ültetni az utcán, a virágokat sem lopja el senki. Fotó: Frank Yvette
Nyugodtan lehet ültetni az utcán, a virágokat sem lopja el senki.
Fotó: Frank Yvette

– Nem tudom megmondani, hogy nálunk mikor történt bűncselekmény. Néhány liter ellopott gázolajra és egy eltűnt flexre emlékszem, másra nem. Öt ilyen eset fordult elő. Olyan pedig, hogy valakit megtámadtak, megvertek, kiraboltak volna, nem is volt. Az utolsó súlyos bűntettért a nyolcvanas évek elejéig kell visszamennünk, de erről nem akarok többet elárulni. A tettes megbűnhődött, azóta kiszabadult, itt él közöttünk – mondja Horváth Lajos.

A polgármester megmutatja, hogy a korábban egy orkánerejű viharban a polgármesteri hivatal faláról leesett „Biztonságos település" feliratú táblát melyik épületen helyezték el.

A helyi takarékszövetkezet két dolgozója, Kiss Józsefné és Miklós Sándorné, pár perccel később pedig a posta munkatársa, Tóth Gáborné is azt mondja, nem tartanak fegyveres rablástól. Biztonsági rendszer természetesen mindkét pénzintézetben működik, de még egyiket sem kellett bekapcsolni. Egyébként ugyanazt ismételgetik, amit mások: ez egy nyugodt, csendes falu, az aranyszínű táblán olvasható felirat valószínűleg sokat számít, ha valaki kis településen keres magának házat.

– Tizenkét éve Szegedről költöztem ide. Másokhoz hasonlóan én sem zárom az ablakokat, ajtókat. A faluban a kerékpárokat nem kell lelakatolni – mondja a háza ablakában könyöklő Kádár László.
A kocsmákban megerősítik, amiről a polgármester és Csikonta Antal, a 21 tagú polgárőr-egyesület elnöke beszélt: még pofon sem nagyon szokott elcsattanni.

Horváth Lajos polgármester büszke a biztonságos település címre. Fotó: Frank Yvette
Horváth Lajos polgármester büszke a biztonságos település címre.
Fotó: Frank Yvette

– Azt azért elárulom, hogy ha idegenek térnek be a faluba, a riadólánc azonnal működésbe lép. Senki nem maradhat észrevétlen, a jegyzőt és a polgárőrt azonnal értesítik. Mi itt vigyázunk egymásra és egymás értékeire – mondja Horváth Lajos.

Márton István: Csongrád megye a 7. helyen

Eperjesen 2007-ben az előző évihez képest 1833,33 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma. Míg 2006-ban 9, 2007-ben 165 volt. – Az adat önmagában riasztó lehet, de ebben az esetben nem súlyos, erőszakos bűncselekményekről, hanem a szerzői jogok megsértéséről van szó. Műsoros CD-ket másoltak illegálisan, és amennyi a sértett, ugyanannyi az eset – nyilatkozta lapunknak Márton István, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. A megye bűnügyi vezetője azt is elmondta, hogy a külföldi elkövetők száma stagnál, az összes másfél százaléka. Arra a kérdésre, hogy a megye biztonságosnak mondható-e, azt válaszolta: – Számos szempontot, körülményt kell figyelembe venni, de az elárul valamit, hogy Csongrád megye a megyék rangsorában a hetedik.

Olvasóink írták

 • 10. Valaki___ 2008. június 16. 14:02
  „És miért Horváthfalva?”
 • 9. Valaki___ 2008. június 16. 12:55
  „Kedves hihi-haha!

  Miért csak az érvényesül, aki a Kossuth utcában lakik?”
 • 8. hihi-haha 2008. június 15. 14:23
  „Horváthfalván csak az érvényesül,aki a Kossuth utcában lakik,a többiek meg levannak ejtve!Azt meg ne állítsa senki,hogy bűnözés a faluban!Akkor a benzin lopások meg a fokhagyma lopások, a betörések,vagy épp a köztudott családon belöli erőszak nem ide tartoznak?!Talán ezeket is megkellene említeni néha-néha!”
 • 7. siriusilant 2008. április 23. 20:13
  „NNNa! Ezzel asszem ki is merítettük "Horváthfalva" összes előnyös tulajdonságát!Cigány meg azért van kevés a faluban mert oda csak" vinni lehet" olyan szegény település!l”
 • 6. Hmmm 2008. április 23. 16:36
  „Valamelyik nap mutatta aTv-félig agyonvert alkesz házaspár,a hölgynek már levágták az egyik lábát...a férj meg egy tökéletes...No még pár ilyen hülyeséget írnak majd lessz.Olyan dolog ez mint a filmekben megadják az instrukciókat a robbantáshoz,a rabláshoz..kábszer..meg minden..NO MOST MÁR KIRLYHELY LESSZ...”
 • 5. éné 2008. április 23. 15:07
  „"- Azt azért elárulom, hogy ha idegenek térnek be a faluba, a riadólánc azonnal működésbe lép. Senki nem maradhat észrevétlen, a jegyzőt és a polgárőrt azonnal értesítik. Mi itt vigyázunk egymásra és egymás értékeire - mondja Horváth Lajos."

  mint az amerikai filmekben?..."mi nem szeretjük az idegeneket..?"”
 • 4. mammamia 2008. április 23. 13:50
  „Semmi verekedés? A múltkor az egyik ismerősömet verte fejbe az egyik szomszédja. Lett is belőle ügy úgy tudom.”
 • 3. duma 2008. április 23. 13:00
  „Azért nem kerülte el meszire a bűnözés királyhegyest, ha jól emléxem, Muki koma a Királyhegyesi út melletti bozótosban intézkedett, igaz az még nem Királyhegyes, csak az oda vezető út...
  de már tart arra a bűnözés...”
 • 2. Szinyor Lákátos 2008. április 23. 10:30
  „Ná végre égy fálu áhol nem kell májd fárádoznom ráblással, zárt ájtókkál, még ázokkál á rohátt vástág láncokkál ámit á gádzsók ráknák divátbul á biciklijükre. Mégyék is röktöny.”
 • 1. Mil 2008. április 23. 09:57
  „Hm, ezek szerint nem sűrűn vannak orkok arrafelé..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűtőházat avattak a dorozsmai nagybanin

Kiskundorozsma - Hűtőházat avatott tegnap az agrárminiszter jelenlétében a Floratom-ker a dorozsmai… Tovább olvasom