Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Kirándulás a Lövérekben

A Soproni-hegység szépségeit a turistaútvonalakat járva ismerhetjük meg. Különösen kedvező, hogy a IV. Béla által ide telepített íjászokról Lövéreknek nevezett területe Sopron belvárosához, pályaudvarához nagyon közel fekszik.
A Soproni-hegység szépségeit a turistaútvonalakat járva ismerhetjük meg. Különösen kedvező, hogy a IV. Béla által ide telepített íjászokról Lövéreknek nevezett területe Sopron belvárosához, pályaudvarához nagyon közel fekszik. A lankákra felkapaszkodó villanegyeden keresztül hamar az erdőbe érünk. A Soproni Tájvédelmi Körzet területén járunk. Találkozhatunk tölgyessel, bükkössel, fenyvessel, májusban gyöngyvirággal, augusztusban ciklámennel, élvezhetjük a csendet, szívhatjuk a friss levegőt.

A Lövérek legkedveltebb túraútvonala a Károly-magaslatra vezet. Sopronból piros jelzésen haladunk a Lövérek villaövezetén keresztül. Érintjük a Nepomuki Szent János-kápolnát. A Lövér szállónál (itt parkoló és városi autóbusz-megálló is van) kanyarodunk rá a ciklámen tanösvényre, magyarázó táblái a környék növényeit és állatait mutatják be. A nevezetes Deák-kútnál feltétlenül kóstoljuk meg a forrásvizet. A tanösvényről keskeny aszfaltútra térünk le, és a kék jelzésen érjük el a Károly-magaslatot. A tetőn kilátó, játszótér és vendéglátóhely is található. A meredek hegyoldal szerpentinösvényén, kék háromszög jelzésen ereszkedhetünk le a Lövér szállóhoz.

A Soproni-hegység másik nevezetes kilátója a 482 méteres Várhelyen áll. Ide a bánfalvi Erdei malom közeléből induló sárga háromszög jelzésen kapaszkodhatunk fel. Lefelé több útvonal kínálkozik. A piros kereszt jelzésen, a Tolvaj-árkon keresztül jutunk a brennbergi gyermektáborhoz. A piros háromszög jelzésen a Madár-árok érintésével érkezünk vissza kiindulási helyünkre. A túrák elengedhetetlen kelléke a Soproni-hegység 1:20 000 mértékarányú turistatérképe (Cartographia).

Étkezés

A Lövérekben a Várisi u. 1. szám alatt (az állami szanatórium főbejáratát elhagyva, a Lövér szálló felé, az utca bal oldalán) található a Columbus étterem (I. osztály). Ajánlatuk: hideg görög gyümölcsleves 490, párolt szarvas zsemlegombóccal 1390 forintért. A soproni veltelini (félédes fehér) bor decije 150, a rostos almalé, öszilé decije 100 forintba kerül. Nyitva tartásuk: keddtől szombatig 11-től 23, vasárnap és hétfőn 11-től 22 óráig. Telefon: 99/329-070. 
A kápolna


Az Alső-Lövérek kis fenyőligetében a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt kápolna áll. Érdekessége, hogy a városháza építésekor az Előkapu mellől telepítették át ide. Előredomborodó, díszes barokk homlokzata fölé kupolával fedett harangtornyocska emelkedik. A rokokó főoltáron angyalok között a névadó szent szobra. Ruházata egy gyóntatáshoz készülődő főpapé. Glóriájának öt csillaga a tacui (hallgattam) latin kifejezés betűire is utal. A magasban álló angyal diadalkoszorút emel feje fölé.

A kilátó

1876-ban a város feletti Váris-hegyen Romwalter Károly nyomdász saját költségén kilátótornyot épített. Később ezt egy újabb fakilátó követte, majd 1936-ban emelték a ma is álló kőtornyot. A 394 méteres hegytetőt a kilátóépítőről nevezték el Károly-magaslatnak. Teraszáról csodás a panoráma. Előttünk Sopron piros háztetőivel, templomtornyaival, mögötte a Balfi-dombsor és a Fertő nádasokkal övezett hatalmas víztükre. Nyugati irányban a Soproni-hegység vonulatát látjuk, a fák közül kilátszik a Várhely kilátója. Jó időben a Lajta-hegység oldalán még a kismartoni Esterházy-kastély is beazonosítható. A Schneeberg marcona tömbje látképünk koronája.

A Várhely

A Várhely 482 méteres magaslatán egy igen mutatós kilátóból gyönyörködhetünk a tájban. Itt történelmi emlékekkel is ismerkedhetünk. Már százhúsz évvel ezelőtt elkezdődött a terület régészeti feltárása. A korai vaskortól kezdve lakott hatalmas földvár terül itt el, mely a keleti Hallstatt kultúra egyik legjelentősebb emléke. Mellette temető van. A 131. számú halomsír gazdag halotti cserépedény és vasékszer mellékleteivel kerül bemutatásra.

Rebák Sándor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi rekordkaralábé

Szeged - Óriásdinnye és égbe meredő kukorica után egy újszegedi gazdasszony lepett meg bennünket a… Tovább olvasom