Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Kis, nagy bajaink!

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek.
Ezúttal kisebb problémákról, mint például a zsírdaganatról, a körömbenövésről és a tetoválás következményeiről olvashatnak összeállítást. A következő heti témánk: „Gyermekvállalás tudatosan. Magzatvédelem másképpen". Erről a Rádió 88-ban hétfőn hallhatnak összeállítást.

Életünk során szinte mindenki találkozik időnként banálisnak tűnő, de mindennapjainkat komolyan megkeserítő – asszony után szabadon „bigyóval"! Kialakulásuk lehetőségét sokszor magunkban hordozzuk. Atheroma vagy kásás daganat a faggyúmirigyek kitágulásával és a kialakult tömlőben szürkés, sárgás színű kásás bennék felszaporodásával jön létre. Néhány cm átmérőjűek általában a hajas fejbőrön, nyakon és a törzsön alakulnak ki. A lipoma vagy zsírdaganat esetén a testünk számos pontján – főleg a végtagokon és az arcon – a bőr alatt lazán elhelyezkedő, általában 1-5 cm átmérőjű, puha tapintású csomók alakulhatnak ki. Mindkét esetben elhelyezkedésük és extrém esetekben méretük miatt okozhatnak főként problémákat, szövettanilag általában jóindulatú csomók. Például a hajas fejbőrön lévő atheroma fésülködés közben sérülhet, az arcon lévő lipoma esztétikailag lehet zavaró. Kezelésük, amennyiben szükséges, egyszerű sebészeti eltávolítással a legeredményesebb. Minden estben az eltávolított anyag szövettani vizsgálatát el kell végezni.

A tetoválás nagy divat.
Illusztráció: MTI

A pedikűrösök rémálma, a benőtt köröm az esetek túlnyomó többségében az 1-es lábujjon („öregujj") alakul ki. Létrejöttének oka a túl szélesen növő köröm mely – helytelen körömvágási szokások, szűk cipő viselése, láb- vagy körömdeformitás miatt – nyomja a környező szöveteket, ezzel hámsérülést, fertőzést, vadhús kialakulását idézi elő. A köröm két felső sarkánál fájdalmas, piros duzzanat alakul ki, gyakran gennyesedéssel, krónikus visszatérő esetekben „vadhúsképződéssel". Kezelésében több módszert is alkalmaznak. Az egyik, kicsit hosszadalmasabb kezelés a fogszabályozáshoz hasonló módon „húzza" helyre a körmöt. Az eszközt pedikűrös szakember helyezi fel, és hölgyek esetén még testékszerként is tudjuk álcázni. A másik kezelési irány a sebészi módszerek, illetve ezek bőrgyógyászati kiegészítése. Ilyenkor a körömlemez részleges eltávolítása és a túl széles körömalap szűkítése történik helyi érzéstelenítésben.

Néhányan életük során érzelmeik kifejezésére vagy csoporthoz való tartozásuk szimbolizálására vagy egyszerűen, mert tetszik nekik, a testük különböző részeit tetováltatják. Azonban csak lassan a testtel, jól fontoljuk meg e döntésünket! Később ugyanis élethelyzetek változásával – még nagyobb szerelem jelenik meg, új munkahelyen a főnök rossz szemmel nézi, „nem indít már be a heavy metal"–, esztétikai okokból vagy egészségügyi – gyulladás, hegesedés kialakulása – problémák miatt el szeretnénk távolítatni ezeket. Miután a tetoválás során a festékszemcséket a bőr mélyebb rétegeibe juttatták be, eltávolításukhoz is legalább ilyen mélyre kell hatolnunk. A lézeres „elpárologtatás" maximum 2 cm átmérőig javasolt. Nagyobb tetoválások eltávolításához sebészi, plasztikai sebészi módszerek szükségesek. A háziasszony, a titkárnő, a cipész, a mérnök, stb. és még sorolhatnánk azokat a tevékenységeket, ahol szinte állandó visszatérő tünet a csukló és az ujjak mozgására fokozódó alkari fájdalom. Az ínhüvelygyulladás pihentetésre és gyógyszerekre sokszor csak hosszú időre reagáló betegség. Az ínhüvelygyulladás speciális formái, következményei a pattanó ujj és a ganglion. A pattanó ujj az ujjak tövében, a tenyéren észlelhető jelenség, amikor behajtott ujjak nyújtása nehéz, és általában kis segítséggel lehetséges, miközben az ujjak tövében, a tenyérben ugró, pattanó érzés során nyúlik ki az ujj. A jelenség magyarázata a hajlítón körül kialakult heges szűkület, amelyen nehezen, súlyos esetben egyáltalán nem tud az ín áthaladni. Kezelése sebészi, a heges gyűrű eltávolítása az ín felszabadítása.

Dr. Bartha László
sebész, baleseti sebész
Park Egészségközpont

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntött az ÁNTSZ a szegedi patikai ügyeletről

Szeged - Hivatalos döntést hozott négy hónap után az ÁNTSZ a szegedi patikai ügyeletről. Márciustól éjjel, hétvégén és ünnepnap a Plázába kell menni gyógyszerért, de időnként a Kígyó is besegít. Tovább olvasom