Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Kis nyaraló, sovány haszon

Sok a nyaraló, kevés a turista, ezért csak a legjobb helyeken lévő hétvégi házak hozzák meg tulajdonosuknak az elvárt éves bevételt. Országszerte átlagosan 2 ezer forintot kérnek el személyenként egy éjszakáért a szállásadók, ez alól a Balaton sem kivétel.
Sok a nyaraló, kevés a turista, ezért csak a legjobb helyeken lévő hétvégi házak hozzák meg tulajdonosuknak az elvárt éves bevételt. Országszerte átlagosan 2 ezer forintot kérnek el személyenként egy éjszakáért a szállásadók, ez alól a Balaton sem kivétel. A hétvégi ház kiadása fekvésétől függően legfeljebb 800 ezer, leggyakrabban azonban csak 100-200 ezer forintot hozhat a konyhára.

Szeged egyik leghúzósabb rendezvénye a hídi vásár, amelynek előzményeként borfesztivál és egyéb szórakoztató programok csábítják a vendégeket a Tisza-parti városba. Az interneten megjelentek a magánszállást kínáló hirdetések: már egy-két ezer forintért is lehet szobát kapni ezen a hétvégén. Csodák azonban nincsenek: ezer forintért – a tulaj által is bevallottan – lelakott szoba az ajánlat közös fürdőszobával, valahol a Felső-Tisza-parton. A Híd utcában pedig a hangjából ítélve tipikus házinénivel beszélgethetünk: egy főnek 3, kettőnek 4 ezer forint egy éjszakára a külön bejáratú szoba, zsebbe, számla nélkül.

Horvát adózás

Horvátországban vásárláskor az épület értékének 5 százalékát kitevő ingatlanforgalmi adót kell fizetni. Az idegenforgalmi idény alatt (június 15. és szeptember 15. között) az állandó ott tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyeknek ingatlanforgalmi illetéket is le kell róniuk. Ennek mértéke 2-7 kuna éjszakánként, ami függ az időszaktól, valamint a település besorolásától. Akik „háznál", nem utazási irodán keresztül adják ki az apartmant, utólag fizetik ki a napi átlagban 200 forintot a vendégük után. Bliccelni nehéz, a horvát adóhatóság résen van és szigorúan büntet. Emellett minden önkormányzat megszabhatja, milyen további adót vet ki a nyaralókra: ennek mértéke 5-10 kuna négyzetméterenként és évente. Egy 50 négyzetméteres apartman után körülbelül évi 20 ezer forint az „ingatlanadó".

A Balatonnál sem kap az ember számlát, ha magánházban tölt el egy hetet, igaz, az idegenforgalmi adót kifizetik utána: az önkormányzat és a szomszédok ugyanis résen vannak. Egy személyre Balatonalmádiban 350 forint a taxa. A magyar tenger partján most 2 ezer forint alatt, főszezonban 2 ezer forintért adnak egy szobát egy embernek egy éjszakára. Akárcsak az egész országban: hasonló árakat találtunk Egerben, Mátraszentimrén, Cserkeszőlőn, Gyopárosfürdőn, a csongrádi Körös-torokban, Harkányban és Hajdúszoboszlón. Még Hévízen is.

Ha úgy számolunk, hogy akár két hónapig is minden éjszaka négyen laknak az apartmanban, akkor is legfeljebb 800 ezer forintot hoz a nyaraló. Ebből kell levonni a mintegy 50 ezer forintos különböző néven futó helyi adót, a hasonló összegű idegenforgalmi adót, a gáz-, a víz- és az áramdíjat, a festés és az egyéb javítanivalók költségét. Igaz a mondás: kis nyaraló, kis haszon. Aki viszont több apartmannal játszik, ott a nagyobb bevételre oszlanak el a költségek. A balatoni szezon rövidsége miatt ma már egy egész évben kiadható egri vagy hajdúszoboszlói ház többet, akár évi másfél millió forintos bevételt is hozhat.

A legnagyobb biznisz manapság egy horvátországi vagy montenegrói apartman kiadása: a nyaraljon magyar családnál címen futó hirdetések egy fő után éjszakánként egybecsengően 10 eurót kérnek. Mivel az Adrián három hónap a szezon, és nem nehéz megtölteni vendéggel a szobákat, egy ilyen nyaraló adózás előtti éves bevétele megközelíti az egymillió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai információs iroda nyílt

Az Európai Unióval kapcsolatos információk terjesztésével, rendezvények szervezésével foglalkozik a… Tovább olvasom