Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Kis pénzért sokat kell dolgozniuk a szegedieknek

Keményen meg kell dolgoznunk nettó 50 ezer forintért: az átlagos fizetésből élők két hét, vagyis 80 munkaóra alatt keresik meg egy olcsóbb televízió, hűtő, vagy két nem kifejezetten drága női kosztüm árát. Ezért a nettó 50 ezerért sokan napi nyolc óránál többet dolgoznak.
A miniszterek, politikusok, állami szervezetek vezető tisztségviselőinek fizetése nyilvános, könnyedén kiszámolható, kinek mennyi az órabére. Simor András jegybankelnöknek például 45 percet kell dolgoznia bruttó 50 ezer forintért. Szegeden ritka az ilyen fizetés: az átlagkereset havi bruttó 130-160 ezer forint közé esik, attól függően, hogy a köz- vagy a versenyszférában dolgozik-e valaki. A 2006-os statisztikai adatok szerint ma még mindig a közigazgatás fizet a legjobban a Tisza-parti városban, idén azonban több kedvezmény megvonása miatt valószínűleg beerősít a gazdaság. Az átlagos bruttók alapján átlagosan 100 ezer a nettó havi jövedelem.

Ricza József, a Tisza Volán Zrt. buszsofőrje arra a kérdésre válaszolva, mennyi idő alatt keres meg ötvenezer nettót, azt válaszolta: két és fél hét alatt. Sokat kell ezért az összegért dolgoznia, állandóan szigorítják a munkafeltételeket, miközben nő a megterhelés, a forgalom, egyre több a stressz. Ebben a szakmában ráadásul nem lehet selejtet produkálni – mondta a 35 éves munkaviszonnyal rendelkező, szegedi helyi járaton teljesítő pilóta. Böröcz András a Bajor Pékségben dolgozik három műszakban, a nettó ötvenezret két hét alatt keresi meg, és ebben az összegben a pótlékok is benne vannak.

Borkóstolók

Az eredetlieg pedagógus végzettségű Horváth Erzsébet egyéni vállalkozóként borkóstolókat tart, bt.-je keretében pedig borkereskedő. Elmondta: havonta átlagosan három borkóstoló megtartására kérik fel, ennek az ára 10-15 ezer forint plusz áfa. Ugyanezért Budapesten közel 100 ezer forintot is elkérnek a szakmabeliek. Vállalkozásából pedig annyi pénzt tud kivenni havonta, amennyi egy tanító havi bére. Ha csak az előadásaiból élne, akkor még a havi 50 ezer nettó sem jönne össze egy hónapban.

Tizenöt éve került a tanári pályára Szeghalmi Zoltánné, aki a Móra Ferenc Szakközép- és Szakmunkásképzőben most szabadidő szervezőként dolgozik. Nagyjából két hetet dolgozik a nettó 50-ért, s noha napi nyolcórás a munkaviszonya, sokszor reggel 8-tól este 7-ig az iskolában tartózkodik: most éppen a ballagást, az SZKTV jövő heti országos döntőjét, és egy környezetvédelmi vetélkedőt szervez. Úgy véli, ha a nettó jövedelmét egyik napról a másikra megdupláznák, az óradíja akkor is gyatra lenne. Szerencséjére szereti a munkáját. Arra emlékszik, tíz évvel ezelőtt egy szobafestő tanulója megkérdezte, mennyit keres, és amikor megmondta, a fiatalember azt válaszolta: ő már most egy nap alatt kap annyit. Szeghalminé szerint azonban ma már ilyen aránytalanságok nincsenek.

Fekete Gizitől, a Szegedi Nemzeti Színház színésznőjétől azt vártam, hogy kimondja, van olyan fellépése, amikor egy óra alatt 50 ezret keres. De nem ez történt. A művésznő azt válaszolta: az összes szereplés mögött hatalmas munka, hosszú ideig tartó felkészülés áll. Ha egy szerepet tanul, minden gondolata akörül forog, még akkor is, amikor az utcán sétál: azzal kel és azzal fekszik. Ha felkérik, hogy szavaljon el verset, hiába ismeri húsz éve a költeményt, újra keményen megdolgozik azért, hogy sikerüljön a fellépés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyórás lakodalmas gálaműsor a sportcsarnokban

Telt ház lesz ma este az újszegedi sportcsarnokban lakodalmas zenekari fesztiválunkon. A Városi… Tovább olvasom