Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Kis szegedi poptörténelem - a slágergyárosok

Szeged – Szeged könnyűzenei életével foglalkozó sorozatunk első részében öt olyan zenekart veszünk górcső alá, akiket a kereskedelmi televíziók és rádiók is előszeretettel játszottak. Ők a slágergyárosok.
Szeged városának könnyűzenei életével foglalkozó sorozatunk első epizódjában öt olyan zenekart emelünk ki, akiket fénykorukban a televíziók és rádiók is előszeretettel játszottak. Kis túlzással: ők a slágergyárosok. A sláger szó persze relatív, de a Nyers, a Crystal, a Volvox, a Nevergreen és az East a maguk műfajában igenis slágereket tettek le az asztalra. Pimasz funk-rock, hungaro-ír katyvasz, überlaza funky-királyság, szigorú gótikus metál és populárba forduló progresszív rock – a legkülönbözőbb zenei műfajok képviselői közül merítettünk.

Ropiból Nyers

Ha a város popzenéjére gondolunk, tetszik vagy sem, a Nyers neve megkerülhetetlen. Bár a zenekar még ma is biztosan tiltakozna a slágergyáros jelző ellen, nincs az országban olyan fiatal, aki ne tudna legalább egy Nyers-slágerből idézni.

A zenekart Czutor Zoltán énekes-gitáros, Miklós Tibor basszusgitáros és Volent Zsolt dobos 13-14 éves korában alapította a 80-as évek elején – igaz ekkor még Ropi néven nyomultak és tipikus iskolás zenét játszottak. Első fellépésük egy előszilveszteri bulin volt 1982. december 30-án. A kezdeti AC/DC befolyást az Iron Maiden és a Judas Priest hatása követte. A fáma szerint ekkor olyan durva volt a zenéjük, hogy nem sok helyen vezethették elő legalább ötven zenei témára épülő, félórás opuszaikat.

A Nyers számára az igazi áttörést a kilencvenes évek eleje hozta: 1993-ban Dundi pocak címmel felvették első demókazettájukat. Az együttes három alapító tagja Kovács Ferenc gitárossal kiegészülve a Metal Hammer Hungary szaklap 1994-es Demonstráció című válogatásalbumára elkészítette a Horrornéger című számot. Innentől felgyorsultak a dolgok: 1995-ben Elmúltak a buta zenék címmel megjelent az első albumuk, mely megszületésénél Presser Gábor és az akkoriban producerként dolgozó Jamie Winchester bábáskodott.


A sztorit innentől már mindenki ismeri: Béna, Mi rendes emberek, Szeretet, béke van, Pizzás filmzene, és persze folyamatos tagcserék a gitárosi poszton. 2003-ban ismét új album jelent meg Afrobetyár címmel, amit egy remixalbum követett. 2005 januárjára az együttes ismét elkészült egy új nagylemez felvételeivel, azonban a Nyers „tagjainak elképzelései közötti gyakorlatilag feloldhatatlan különbségek miatt" egy utolsó koncertturné, egy visszatekintő koncertalbum és egy válogatás DVD megjelentetése után megszüntette működését. Utolsó koncertjüket a Szegedi Ifjúsági Napok nagyszínpadán adták 2005. augusztus 27-én.

2005-ben Czutor Zoltán úgy nyilatkozott: jövőjét továbbra is a zenében képzeli el, új impulzusokat, friss lendületet keres. A frontember megalakította Budapesten a Belmondo nevű zenekart. Czutor azóta is Belmondózik, ám a Nyers is néha összejön egy-egy koncert erejéig - legutóbb három hete a budapesti Tündérgyárban játszottak.

Crystal a Kasza-tesókkal

Szeged talán legsikeresebb, legtöbbet játszott együttesének, a Crystal sztorija 1998-ben kezdődött: a szegedi Kasza fivérek, Tibor és Gábor a szentesi gimnáziumban ismerte meg Lajtai Katalin énekesnőt. Még ebben az éveben elhatározták: zenekart alapítanak, dalaikba pedig az ír zenei hangzásokat szeretnék beemelni. Az együttes először a Sony Music 2000 novemberében megrendezett sajtótájékoztatóján mutatkozott be. A lemezkiadók féltek az új zenei műfajtól, így nem szerződtek le velük, ám az ír The Corrs és Michael Flatley sikerei meghozták az áttörést a hazai piacon is, és a kiadók rögtön lecsaptak a Crystal zenéire.

2000 decemberében jelent meg az együttes debütáló albuma Két utazó néven. A dalhoz klip is készült és hamarosan a slágerlisták élére került. A bemutatkozó album rövid időn belül platinalemez lett, valamint a zenekar frontemberét az év zeneszerzőjének választották. 2002-ben ők játszották a Való Világ című valóságshow kísérő dalát. Második lemezük, a Fújja el a szél három hét alatt aranylemez, majd egy éven belül platinalemez lett. Harmadik lemezük, a Trilógia és erről az albumról a Sosem múlik el dal lett 2005-ben a legtöbbet játszott magyar rádiós sláger.


A negyedik lemez címe: Világok Hangjai. A korong abban a stúdióban készült, ahol a HIM, a Nightwish vagy The Rasmus albumai is. Érdekesség: a Crystal jegyzi az ország első 3D grafikájú borítóját. 2009-ben jelent meg Gregorian című albumuk, amely ismét egyedi hangzásvilágot, és az album címéből adódóan Gregorian stílusú dalokat tartalmaz – természetesen a jellegzetes crystalos körítéssel. A Menj tovább című szám hetekig a rádiós listák élén szerepelt, A Te vagy az álmom című dal pedig új alapot kapva jelenleg is ostromolja a rádiós listákat.

Kasza Tibi 2008-ban adta ki első szólólemezét, Ha egy férfi igazán szeret címmel.

Volvox  csillogás és árnyék

A városban a legvidámabb zenét játszó banda kétségtelenül a Volvox. A zenekar a kilencvenes évek legelején alakult, és bár az esztendők során folyamatos fejlődésen ment keresztül, kitűzött céljuk azóta sem változott: igényes élőzene és vérpezsdítő bulik. Az együttes saját szerzeményei mellett az elmúlt 20-30 év legdögösebb funky és soul számaiból válogatta össze repertoárját, és mindig nagy hangsúlyt fektettek a sajátos, volvoxos hangzására, illetve az élőzenére jellemző kihagyhatatlan improvizációkra.

A zenekar a védjegyévé vált volvoxos hangzást a legkülönbözőbb egzotikus ütősökkel megszólaló ritmusszekció egy virtuóz basszusgitár kíséretében alapozta meg, amelyhez egy harmóniagazdag Fender Rhodes billentyű hangja, és egy lüktető gitárjáték párosult. Tudják, a waka-waka. A betonbiztos zenei alapokra jött a tiszta énekhang, amelyet időnként szaxofon tett színesebbé. Ilyen a jellegzetes volvox sound, és aki nem kezd heves bólogatásba egy-egy Volvox koncerten, azzal komoly baj van.Az évek során az együttes jól csengő név lett mind szakmai, mind pedig a klublátogató közönség körében. Ezt bizonyítja, hogy a banda mai és egykori tagjai megfordultak már több elismert hazai zenekarban. A United, a Budapest Jazz Orchestra, a Crystal, Somló Tamás és Lajkó Félix csak néhány név a sok közül.

A Volvox csillogását az énekes, Wiegand Gyula tragédiája árnyékolja be, aki 2006. szeptember 4-én hunyt el autóbalesetben. A 33 éves zenész barátnőjével utazott nyaralni Horvátországba. Karamboloztak. A zenekar hosszas keresgélés után találta meg a tragikus hirtelenséggel elhunyt énekes, Wiegand Gyula helyettesét a zenekar élén Mujahid Zoltán személyében. Mujahid Zoltánt később Harangozó Sebestyén váltotta.

Az együttes eddig egy Taps című maxit, és egy Ragyogj című nagylemezt jelentetett meg saját szerzeményekkel. Terveik között szerepel még egy saját, és egy feldolgozáslemez kiadása. A zenekar október 24-én a "Szegediek a vörösiszap károsultjaiért" című jótékonysági koncerten játszik a Belvárosi Moziban.

Gótikus metál a Szeged-Szabadka-tengelyről

A gótikus metálban utazó Nevergreen zenekar 1994-ben alakult Szegeden – a Marlboro Rock-In tehetségkutatón figyeltek fel rájuk. Rögtön szerződést is ajánlottak nekik, így készült el a Game Over című bemutatkozó albumuk, amit egy évvel később Az éj szeme követett. Az együttes már ezzel a két albummal kultikussá vált bizonyos körökben. A Nevergreen életében idővel tagcserék és kiadóváltások következtek, majd 1999-ben megjelent az Ámok című lemez - a zenekarban ekkor a két alapító tag, Bob Macura énekes-basszusgitáros és Matlári Miklós billentyűs mellett Glaug Iván gitáros és Gajda Ferenc dobos játszott.

Az ezredforduló után újabb lemezek jöttek: Új sötét kor, Ezer világ őre, Ab Ovo..., Mindörökké. 2004 elején problémák merültek fel Bob Macura és Matlári Miklós között. Cudar idők voltak ezek. Májusban még megjelent az Ősnemzés, aminek a jelszava: non omnis moriar, azaz a vég a kezdet. Talán ez is utalhatott arra, hogy a Nevergreennek befellegzett, de Bob Macura és Matlári Miklós nem fog végleg eltűnni a zenei életből.


A gothic doom mesterei 2007-ben tértek vissza az Erős mint a halál című anyagukkal, amit mind a szakma, mind a rajongók pozitívan fogadtak. Akik hallották a visszatérő lemezt, megegyeznek abban: a korai Nevergreen súlya, ereje egyesül a későbbi albumok dallamközpontúságával. A folytatás tavaly érkezett, ez volt az Új Birodalom című album.

Bár a zenekar egyre ritkábban lép fel szegeden, 2010-ben helyet kaptak a Szegedi Ifjúsági Napokon a Silent Disco Stage-en...

A kilencedik találkozástól a szerelem sivatagáig

Az East zenekar kakukktojásnak tűnhet. 1975-ben alakultak, első nagylemezük 1981-ban jelent meg. Ekkor még nem voltak kereskedelmi rádiók és televíziók, későbbi, vokális dalaikat mégis rengetegen énekelték. Szegeden indultak, karrierjüket Budapesten fejezték be.

A Móczán Péter basszusgitáros által vezetett szegedi társulat először az Ifjúsági Parkban tűnt fel, ahol negyedórás, instrumentális, szólókban gazdag műveiket adták elő. 1975-ben Szakcsi Lakatos Béla, 1976-ban Csík Gusztáv, 1977-ben pedig Németh János játszott velük egy-egy évig. Atyaég, micsoda nevek! Az East progresszív, dzsesszrockos ízt hozott a fővároscentrikus rockzenébe, igaz, a rendszerváltás idejére már csak halovány karikatúrái lettek egykori önmaguknak.

A zenekar tagjai idővel Budapestre költöztek, és 1979-ben megjelentek az első vokális szerzemények. Énekesük Zareczky Miklós volt, akit 1983-tól 1986-ig Tisza József követett. A helyére később Homonyik Sándor került, őt Takáts Tamás követte.


1979-ben a Rock Reflektor Fesztiválon a Hungaroton lemezkiadó képviselői is felfedezték őket, igaz, ekkor már valóságos kultusz alakult ki körülöttük. Móczánék ekkorra véglegesen megtalálták zenei világukat és közönségüket, és miután bemutatkozó kislemezük a slágerlistákra is felkerült, a média kegyét is elnyerték.

A nyolcvanas években azonban történt egy váltás, ami sok rajongót megzavart: az addig csak instrumentális zenét játszó East Zareczky Miklóssal énekessel lépett fel, és a korábbi szerzeményeiket is vokális változatban mutatták be. Sokan a popularitás felé tett engedmény jeleként értékelték ezt. A Szerelem sivataga című 1988-as lemezen már Takáts Tamás énekelt, az album címadó dala valóságos himnusz lett.

1991-ben három évre teljesen visszavonultak. 1994-ben bejelentették, hogy szerződést kötöttek a világ egyik vezető lemeztársaságával, a PolyGrammal, majd szeptember 24-én nagyszabású és nagy sikerű koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban. Mint utóbb kiderült, ez volt utolsó fellépésük.

Sorozatunkat rövidesen újabb sokkoló összeállításokkal folytatjuk!

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. online 2010. október 25. 00:01
  „8. Mignon. Az a terem a Vízügyé volt, nem messze tőle a túloldalon a kocsma, lépcsős....”
 • 22. Mignon 2010. október 24. 23:08
  „moderálva saját kérésre”
 • 21. franzvon 2010. október 24. 21:20
  „Nodehoppá tényleg:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/CPg
  Bocsánat-mennyit láttam eztet anno szegedi falakra felsprézve!!!”
 • 20. franzvon 2010. október 24. 21:18
  „A CPG szegedi?
  (Ők írták az erdőspéterk....vaanyád című opuszt...)

  Mondom:Lényegtelen Kreáció a szegedi maximum.”
 • 19. Ganxta 2010. október 24. 20:56
  „http://www.youtube.com/watch?v=G7DR-Ko5ZSw
  http://www.youtube.com/watch?v=w39l_zGaGtY
  http://www.youtube.com/watch?v=UdHue75ae6g
  http://www.youtube.com/watch?v=stUMBRTwfRY
  http://www.youtube.com/watch?v=e7ZonanSLHI”
 • 18. emigrans 2010. október 24. 20:30
  „remélem a CPG-ről is lesz cikk !!!”
 • 17. Schwarczblauer 2010. október 24. 19:40
  „CPg, CPg!!!”
 • 16. Mignon 2010. október 24. 19:34
  „moderálva saját kérésre”
 • 15. 3évesférfi 2010. október 24. 19:19
  „Mignon, ne kötözködj már.”
 • 14. Mignon 2010. október 24. 19:10
  „moderálva saját kérésre”
 • 13. Mignon 2010. október 24. 18:43
  „moderálva saját kérésre”
 • 12. Mignon 2010. október 24. 18:35
  „moderálva saját kérésre”
 • 11. boris013 2010. október 24. 18:30
  „A Gőzerőt ki tetszettek hagyni pedig hallatlan népszerű külföldön és a hazai fesztiválokon. Talán az első zenekarok között voltak akik ötvözték a népzenével a rock/blues/jazz műfajokkal. Dörnyei Gábor (dob) is itt kezdte aki azóta külföldön igazi sztár lett.... Tessék már jobban utána nézni a dolgoknak.

  http://www.youtube.com/watch?v=gF-1FFTgUiM”
 • 10. Mignon 2010. október 24. 18:24
  „moderálva saját kérésre”
 • 9. gumikacsa111 2010. október 24. 18:16
  „. Mignon 2010.10.24. 18:11

  Apolló ?”
 • 8. Mignon 2010. október 24. 18:11
  „moderálva saját kérésre”
 • 7. Mignon 2010. október 24. 17:41
  „moderálva saját kérésre”
 • 6. Mignon 2010. október 24. 17:37
  „moderálva saját kérésre”
 • 5. franzvon 2010. október 24. 17:21
  „A legeslegjobb szegedi együttes a Lényegtelen Kreáció volt.
  Az összes többi őket majmolta.”
 • 4. Mignon 2010. október 24. 17:19
  „moderálva saját kérésre”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi képek Szegedről - középpontban a 80 éves dóm

Fotóalbumainkból azokat a képeket gyűjtöttük össze, melyeken a régi dóm látható. Időutazás. Tovább olvasom