Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kis szegedi szobortalálgató

Szeged - A Stefánián megnézzük a szobrokat, de ha a Széchenyi téren bámészkodunk, akkor többnyire a menyasszonyra figyelünk – magyarázta egy járókelő, miért van az, hogy a bebugyolált Erzsébetet felismerik, Széchenyit viszont nem.
Valami szoknyás csajszi – találgatta egy fiatalember, hogy milyen alkotás van a ponyva alatt. Erzsébet királyné letakart szobra mellett álltunk 5 évvel ezelőtt, és a szegedieket teszteltük. Most újra kérdezősködtünk, és az átlag javult: Erzsébetet és Dankó Pistát még ponyvával is minden megkérdezett szegedi felismerte. Széchenyit nem. Miért?

– Akik színházba jönnek, látják a szobrokat, beszélnek róluk, ezért lehet, hogy Erzsébetre és Dankó Pistára mindenki emlékszik. Rövid ideig volt itt Svejk-szobor is, arról is beszéltek. De amikor a Széchenyi téren ácsorgunk, akkor a menyasszonyt nézzük, és nem a szobrokat – fejtette meg a rejtélyt Bácskai Anna. Galántai Gergellyel sétált, aki bár nem szegedi, megkockáztatta: Sisit és a nótaszerzőt ő is kitalálta volna.

– Ott áll a szobor, ez annyira megszokott, kézenfekvő, hogy sokan rá sem néznek – találgatott Molnár Szilveszter. Ő különben ránéz, ezért tovább teszteltük, így:
– Klauzál tér?
– Kossuth-szobor.
– Klebelsberg-szobor?
– Széchenyi tér.

Molnár Szilveszter: A szobor annyira megszokott, kézenfekvő, hogy sokan rá sem néznek. Fotó: Schmidt Andrea
Molnár Szilveszter: A szobor annyira megszokott, kézenfekvő, hogy sokan rá sem néznek.
Fotó: Schmidt Andrea

Harmadiknak egy fiatalemberrel beszélgettünk, aki elismerte: bár illene, mégsem ismeri eléggé a Széchenyi tér szobrait. Szent István és Gizella ment, Klebelsberg Kuno nem – ezek nincsenek letakarva –, és Széchenyit sem találta ki. Az egykori kultuszminiszterrel kapcsolatban egyébként közölte: már neveléstörténet kollokviumon sem tudta. De – ígérte – most indul, és szemügyre veszi a tér összes műalkotását.

Jung László ezt már számtalanszor megtette, ezért könnyedén sorolta föl min- det. A letakart Széchenyi előtt állva közölte: illik ismerni, még ha telente nem is látható. Konczos Lajosné egyetértett, és azt mondta: ő mindegyiket szereti.

– Nem igazán figyeljük – vallotta be Csikós Szilvia és Lovász Bettina – ők hajlandók voltak találgatni, és némi rávezetés után kimondták Széchenyi nevét. Szilvi kedvence egyébként Szegeden az Erzsébet-szobor.

Eredményes átlátszó téliesítés Budapesten. Fotó: DM/DV
Eredményes átlátszó téliesítés Budapesten.
Fotó: DM/DV

Kossuth Lajos, Szent István bírja a hideget

Nem óvja burkolat a fagytól Makón a Csanád vezér téri Szent István-szobrot, sem Kossuthét a Városháza előtt – ezek bronzból vannak, és bírják a hideget. Makón telente egy belvárosi szobron látni védőfóliát: a Hagymaház előtti téren álló Múzsák kútját védik ily módon, amely Fritz Mihály szegedi szobrászművész 2000-ben felavatott alkotása, és mészkőből készült.

Marad a ponyva

Nem vizsgálják annak lehetőségét, hogyan lehetnének a bebugyolált szobrok is láthatók, marad a mostani megoldás – mondta el érdeklődésünkre Kovács János, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese. Korábban a Mátyás téri Mária-szoborcsoport takarásával kapcsolatban merült fel arra igény, hogy változtassanak a technikán, de akkor sem a láthatóság miatt. Az volt a kérés, hogy a ponyva ne érintkezzen a szoborral. De pénz hiányában maradt a hagyományos megoldás.

Olvasóink írták

 • 3. 140 2010. január 12. 08:57
  „20 évig éltem Szegeden, sok szobrot ismerek, de sokat nem. Sok utcáéról tudom, hogy akiről elnevezték, az ki volt és sokról nem. Azért ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni.
  Mikor ott laktam, volt, hogy egy évben kétszer sem jártam a belvárosban, mert lekötött a munkám, a tanulás és a családom. Ettől most szégyellnem kellene magamat?????”
 • 2. flexsnake 2010. január 11. 22:17
  „Pákót és a tsoki..<moderálva>szobrát biztos felismerné :D”
 • 1. odysseus 2010. január 11. 22:15
  „amíg gróf Klebersberg Kunó nevét és munkásságát - akinek Szeged a Trianon-i paktum utáni túlélését köszönheti - a szegediek nem ismerik, addig nem lesz polgári továbbfejlődés. Hogy is? Hajrá, magyarok!...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztázatlan változások

A kormány november végén fogadta el a KRESZ módosítását: 2010. január elsejétől több mint hatvan ponton változtattak a közúti közlekedés szabályain. Tovább olvasom