Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Kisállattemető a panelok között

Szeged - Keresztekkel, koszorúkkal szabályos kisállattemetőt hoztak létre az elmúlt években Szegeden a Felső Tisza-parton a környéken lakók. Illetve mégsem szabályosat: a temetőnek nincs engedélye, közegészségügyi és állat-egészségügyi szempontból is veszélyes.
Komolyan veszik a gyászt azok, akik a Felső Tisza-partnál, a tanpálya közelében lévő, nem hivatalosan működő kisállattemetőben alakítanak ki nyughelyet a döglött hobbiállatoknak. Keresztet állítanak, feliratot szerkesztenek, művirágokat, koszorúkat visznek a sírokra. Egy környékbelitől hallottuk: volt, aki az állat halála után rendszeresen hagyott ételt is a síron. Szuzinak, a pincsinek a fotóját is látni, Alfinak (1995–2008) tábla készült.

Évek óta temetnek kisállatokat a körtöltés melletti bokros területre a gazdik, de találtunk egészen friss feliratot is. Nagyjából 30–40 kutya, macska, hörcsög nyugszik a földben.

Az állat társ, sokaknak az egyetlen. A tulajdonosnak megnyugvás, ha virágot visz az elpusztult kedvenc sírjához. Ha pedig gyerek volt a gazda, könnyebb feldolgoznia a kutya, macska elvesztését, ha keresztet gyárt, fotót keres, nyughelyet alakít ki. Az érzelmi vetület azonban csak az egyik megközelítés. Az engedély nélkül működő temető veszélyes és törvénytelen. Farle Csaba, az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság megyei igazgatóhelyettese, Tihanyi Zala kerületi főállatorvos és Horváth Éva megyei szakállatorvos elmondta: az engedély nélküli temetőnek nagyok a közegészségügyi és állat-egészségügyi veszélyei. Nem tudni, miben hullottak el a kedvencek. Lehetett az ok fertőző betegség – például lépfene, férgesség, szopornyica, veszettség. Egyes betegségek csak állatokra, mások emberre is veszélyesek. Ha nincsenek elég mélyre temetve a tetemek, egy kutya könnyen kikaparhatja azokat, ezen kívül az ivóvízbázist is veszélyeztetik.

A tulajdonosok ragaszkodnak a kisállatokhoz azok halála után is. Fotó: Segesvári Csaba
A tulajdonosok ragaszkodnak a kisállatokhoz azok halála után is.
Fotó: Segesvári Csaba

Törvénytelen a felsővárosi panellakók által kialakított temető. A jogszabály kizárólag azt engedi meg, hogy az elhullott hobbiállatot a gazda a saját kertjében elássa. Elvileg azt is csak 50 kilóig, és évente egyszer. A temetőnek használt rész egyébként nem is közterület. Egy ingatlanfejlesztő cég tulajdona.

Megoldás lehet egy legális szegedi állattemető. Ez ügyben az állategészségügyi hatóság és az önkormányzat – lapunk jelzése nyomán – felvette egymással a kapcsolatot. Molnár László, a szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta, ha a hatóság hivatalosan megkeresi őket, az önkormányzat kijelöl egy területet, amire az állategészségügy adja ki az engedély. Hozzátette: az illegális temetőt fel kell számolni. Hogy erre mikor és hogyan kerítenek sort, azt egyelőre nem tudni.

Mobil hamvasztó

Magyarországon létezik hivatalosan működő állattemető – például a főváros közelében. A szegediek az ebrendészeti telepen jelezhetik, ha elpusztult a háziállat, vagy hívhatják a mobil kisállathamvasztót. Egy ilyen hamvasztás 30–40 ezer forintba kerül. Ha a Tisza-parti városban lesz szabályos állattemető, az sem lesz ingyen. A területet körbe kell keríteni, szükség lesz őrzésre és szociális helyiségekre is.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. bjela1980 2010. február 04. 19:59
  „Az állat biológiai objektum. Élete csak a lét és fajfenntartó funkcióira korlátozódnak.
  A különféle jelzők, amivel illethetjük őket: kedves, aranyos, barátságos, hízelgő... stb
  csak az ember számára létező, és általa használt fogalmak!
  Tegyük helyre elménkben ezeket!”
 • 50. bjela1980 2010. február 04. 19:56
  „Nem kéne itt az emberek, meg a gyerekek szívét ezzel fájdítani!
  Van elég baj, aminek nem fognak örülni!
  Én nem szeretném, ha ilyen környéken kéne felnőnöm...”
 • 49. őrgróf 2010. február 01. 11:24
  „42. nagyjából egyetértünk. CID szived joga, kit szeretsz - engem ilyen gondolkodású egyén lehetőleg ne szeressen. Ennek ellenére én több áldozatot hoztam érted és a hozzád hasonlókért, mint amennyit érdemelnétek...47 maz csodálom magyarságodat, helyesírásod elbűvölő. Nem tudom, mik azok a hathazak, én falura gondoltam, rendes házra, ahol lehet jószágot is tartani. Valaki valamit nagyon félreértett: semmi kifogásom az állattemetők ellen, DE a kereszt a kereszténység jelképe, és nem az állatoké. Állatok sírjára keresztet tenni a hit- és a hívő emberek - meggyalázása. Semmi kifogásom a NORMÁLIS állatvédelem ellen, pontosan azokról beszéltem, akik az állatvédelem ürügyén a magyar mezőgazdaságot támadták-támadják, és igen is köze van a mezőgazdasághoz. Részben az indulazok elszabadulása miatt, részben az alább kifejtettek miatt:

  Megkezdődött végre a kampány, ami valószínű minden idők legmocskolódóbb, legszemélyeskedőbb, legsárdobálóbb kampánya lesz. Ez már most is látszik itt is, hisz a hozzászólások többsége nem a konkrét témáról, hanem egymás "cseszegetéséről" szól. Ezért én el is hallgatok minden fórumon, hisz tudjuk: " fegyverek közt hallgatnak a múzsák"...
  Azért még ajánlanám Mindenki figyelmébe Szent Pál apostol szavait: " ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok!"
  Én pedig Valaki vagyok... Ég Veletek!”
 • 48. Yossarian 2010. január 31. 13:31
  „sokan nem értik, hogyan lehet állatokat lakásban tartani.
  pedig lehet.
  persze nem mindegy, milyet, és hogyan. ha mondjuk egy kutyának biztosítják a megfelelő mozgást, eleget foglakoznak vele, minden további nélkül tartható akár panelben is. de mondjuk egy németjuhász kutyának legalább kétszer három órányi mozgás szükséges a szabadban naponta. ez a minimum. és ez a gazdától is nagy áldozatot követel. ha a kutya megkapja a megfelelő törődést nincs vele gond a lakásban.
  gondoljunk bele, egy panelben mondjuk él az eb 50 négyzetméteren, mig e kenelben alig van 2-3 négyzetméternyi szabad tere. a láncra vert blökikről meg ne is szóljunk.
  viszont a gazdának eleve okosan kell megválasztania kedvencét. egy hangos, őrző-védő ösztönökkel "felszerelt" négylábú nem ideális egy panelben, mert szétugatja a szomszédok idegeit. fontos, hogy úgy válasszunk, hogy ne zavarjuk vele mások nyugalmát, és betartsuk a szabályokat.
  nem bonyolult. ne vigyük a kutyát gyerekjátszó térre, és takarítsuk fel a piszkot, ha véletlen úgy jön össze.
  nagyjából ennyivel már minden rendben is van.”
 • 47. maz 2010. január 30. 12:46
  „41. hozzászólás őrgróf 2010.01.29. 11:39
  szerintem te a hathazakra gondolsz de kolzoz te oda a kugyamat tobre tarom mint sok embert ebben benne vagy te is de ki vagy te hogy meg mond hogy hogyan szertnem eltemetni a szerettemet tudom feletek zsakba rakjak es a marosba dobjak nem szamit az sem ha el hat ehez kepes ez meg mindig egy kulturalt megoldas a valamikori pancelos kialitas helyen egy eltemetni es ennek szerintem semmi koze a mezogazdasagoz”
 • 46. QM 2010. január 29. 20:10
  „Aki állatot tart tisztelem! A temető iránti igényüket is... El kellene keríteni rendesen, hogy ne tudjon bemenni oda kapargatni senki, se gyerek, se állat.
  DE! Aki a kutyáját a játszótérre, köztérre nagymunkáztatja, lépcsőre, pad szélére, éppen ahová pisiltetni, nem szedi össze a kedvence ürülékét .... kiskorúak veszélyeztetése miatt kétszer annyira büntetném meg mint az állatkínzókat. És akkor lehet lázadni, hogy joguk van állatot tartani.
  Ha valaki állatot tart akkor foglalkozzon is vele legalább annyira, mintha a gyerek lenne.... tisztítsa, nevelje, "védőoltassa" kényeztesse és takarítson utána.
  Le a kalappal azok előtt akik így tesznek. Őket tényleg csak dicsérni lehet, de sajnos vannak még elég sokan akik nem így tesznek és tök természetes, hogy a járdára pottyant kedvence és elfordítja a fejét.
  Ha más gyereke így tenne leköpnék és azt mondanák rá, mekkora bunkó ha nem szedi össze.
  Nem csoda, hogy sok ember az ilyen temető ellen van, mert sajnos ez még mindig általános dolog. Ez ugrik be nekik erről...”
 • 45. flexsnake 2010. január 29. 19:27
  „42. azért zavarja őket mert ez máshol jó üzlet. Ha az én területem lenne engem is zavarna, lehet elkeríteném és válthatnának sírokat. Természetesen ha embereket temetnének más volna a helyzet. Állattemetőre van igény. Lesz is amíg gonosz emberek vannak, egy állat sokkal több figyelmet igényel.”
 • 44. CID 2010. január 29. 14:53
  „41. hozzászólás őrgróf 2010.01.29. 11:39
  Hogy te mekkora humanista vagy. Azért azt, engedd meg nekem, hogy a kutyámat többre tartsam, jobban szeressem, mint téged, és több áldozatot hozzak miatta, mint miattad.
  Te embernek tartod magad, lehetőséged van irányítani az életed. Ha már az ember a felsőbbrendűnek érzi magát mindennél és mindenkinél, oldja meg maga ( most nyílván nem az öregekről, betegekről beszélek ).”
 • 43. Mirr-Murr 2010. január 29. 14:46
  „32. Nornora 2010.01.28. 20:55
  " úgy gondolom, hogy minden jobb nekik annál, minthogy egy panelban lakjanak. Az csak a gazdinak jó, és bebeszéli magának, hogy jó a kutyának is"
  -Valóban, milyen nagyszerű lehet annak a kertes házban lakó kutyának, aki a téli minuszokban az udvaron alszik és az ivóvize be van fagyva a táljában!”
 • 42. lidocain 2010. január 29. 12:22
  „egy áltagos 50 nm körüli panel áráért mondj már akkor olyan faluban házat ahol van munkalehetőség,ovoda,iskola vagy olyan távolságon belül van ahonnan szegedi munkahely megközelithető. (és nem 10-re kell bejárni) meg nem is igényli azt hogy autód legyen. ja és természetesen a ház olyan állapotú,hogy különösebb ráforditás nélkül azonnal beköltözhető.

  igazad van,ezer fontosabb dolog van pillanatnyilag az országban ennél DE vannak olyan emberek akiket az élet ilyen kis apró,hülyeségnek tűnő dolgai is érdekelhetnek,ugyanis a kis dolgokban rejlenek a nagyok. amig az emberekben nincs tolerancia,együttérzés addig lehet itt bármilyen nagy terv,semmi nem lesz belőle.
  miértis háborit fel az ha valaki keresztet állit az állatjának? ha neki ez megnyugvás miért ne tehetné meg? engem pl egyáltalán nem érdekel,sem igényem nincsen rá.

  ha már több mint 10 éve ott van ez kis emléhely,akkor hagyják is ott békében ez a lényege az egésznek és kész. eddig nem zavart senkit akkor eztán se zavarjon. csak sajnos ma olyan világot élünk amikor az embereknek jól esik valahogy kicseszni a másikkal,mert ha valakit fel tud bosszantani akkor az olyan megnyugtató. és ez itt az igazi nagy baj,nem feltétlenül az hogy van-e kisállat temető vagy nincs,ennél azért tovább kellene látni.

  az ezer éve jól működő magyar gazdaságot nem az állatvédők tették tönkre hanem az aki beengedte a külföldi tőkét ilyen szinten és az áruházláncok már szinte semmit nem vesznek meg ami magyar. ha meg a libákra gondolsz akkor ott sem az állatvédelem volt az elsődlegese,hanem hogy kiszoritsák a piacról a jó minőségű magyar libamájat a rosszab eu-s termékek javára. viszont a mezőgazdaság nem csak a libamájból áll. pl
  a tejet is olaszból hozzák,akkor a magyar marha nem kell ehhez semmi köze az állatvédőknek.”
 • 41. őrgróf 2010. január 29. 11:39
  „Egy szegedi panel áráért öt házat is lehet kapni falvakban. ( no nem Deszken vagy Szatymazon!) Az állat pedig állat, és nem ember. Persze lehet szeretni, meg minden, de addig, amig kishazánkban évente többtízen fagynak meg, többezren laknak sátrakban, fagyoskodnak, éheznek, addig talán ez kellene hogy legyen elsődleges gondunk és nem a kiskutya-kismacska nyavajgás. És igen, fölháborítónak tartom az ebnek keresztet állítani!
  És elegem van az idióta, álszent állatvédőkkel, akik lelkiző köntösbe csomagolva próbálják az ezer éve jól működő magyar mezőgazdaságot még jobban a földbe döngölni. ( tisztelet a kivételnek.)
  Térjünk már észre, emberek, tényleg nincs más ezerszer fontosabb dolgunk, mint hogy hová, hogyan, mennyiért temetjük el "kincseinket?"”
 • 40. Zseboroszlán 2010. január 29. 10:23
  „Kedves Nomora!
  Szeretettel meghívlak egy kirándulásra.Elmegyünk a gyepmesteri telepre,meg a Tappancshoz.Utána bemutatlak a kutyánknak aki valószínűleg egy hozzád hasonló "gondolkodású" embernek köszönheti,hogy utcára került.Megnézheted,hogy milyen szenvedés neki velünk élni.Eljöhetsz velünk sétálni,játszani,megmutatom hogyan szedjük zacskóba a végterméket.
  Mindezért szeretném,ha feltárnád a titkot,hogy hogyan költözhetnék magánházba,rokkantnyugdíjasként,0 forint önerőből,mert már nagyon unom ezt a kényelmes albérletet a panelban,és nem szeretnék ellustulni.
  Előre is köszönet a kedvességedért.”
 • 39. xcbcr 2010. január 28. 23:59
  „Röfike nem dögölhetsz meg így 60 kilósan!”
 • 38. Cat 2010. január 28. 23:17
  „Nornora

  Nem kell mindent szó szerint érteni.
  Ha volt már menhelyről befogadott, utcán felszedett állatod, ismered azt a hálás ragaszkodást, amely ezekre az állatokra jellemző.

  "minden jobb nekik annál, minthogy egy panelban lakjanak"
  Jobb kóborolni hóban-fagyban, éhezve? Na ne már.

  "De aki akarna, az nyugodtan kiköltözhetne egy családi házba is, mert egy panel sokszor többe kerül."

  Legfeljebb az agglomeráció szélén. Vagy inkább a várostól 30 km-re valami faluban.”
 • 37. LUED 2010. január 28. 22:44
  „Nornora!!!!!
  Kérlek írd be a google-be, hogy "állatkínzás"!!!!!!!Biztos vagyok benne, hogy nem azt fogod látni, ahogy egy panelben szeretik a kutyájukat vagy a macskájukat, hanem.......inkább hagyjuk..
  NEM AZ AZ ÁLLATKÍNZÁS, HA PANELBAN SZERETEK AZ ÁLLATODAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ÉS AZ ÁLLATOK IS MEGÉRDEMELNEK ANNYIT MINT EGY EMBER!! SEMMIVEL SEM KEVESEBBEK, CSAK ANNYI HOGY ŐK ÖNZETLENÜL TUDNAK SZERETNI!!!!!!!!!!!!HA UTÁLOD AZ ÁLLATOK, ÉS NEM ÉRTESZ EGYET EGY ÁLLATTEMETŐVEL, AKKOR <moderálva> FOGLALKOZZ MÁSSAL!!!!!!!!!

  lidocain!------EGYET ÉRTEK VELED!”
 • 36. lidocain 2010. január 28. 21:52
  „nornora lehet,hogy újat mondok (sajnos) de az állatok érző lények,nekik is van lelkük ahogyan nekünk embereknek is. csak ők nem tanultak képmutatást,ők őszintén szeretnek és pontosan tudják,érzik hogy ki az aki ezt viszonozza feléjük.
  minden jobb mint egy panelban? tényleg? jobb a minusz 15 fokban éhesen, elhagyatva?
  aki akarna költözhetne magánházba? és mégis miből vegye meg,írassa át stb? nem mindenkinek van ám rá lehetősége. jó neked,hogy ezek szerint olyan életszinvonalon élsz,hogy neked ez nem jelenthet problémát. de tudod inkább élek egy panelház ötödik emeletén és ruházom fel emberi tulajdonságokkal az ölemben elégedetten doromboló macskámat,mint élnék egy magánházban és lennék olyan érzéketlen szerencsétlen mint te. legalábbis a hozzászólásod alapján erre lehet következtetni.”
 • 35. sevenof9 2010. január 28. 21:44
  „jo sokba kerulhetett a 6 millio hamvasztasa,ha egy allat 40 000...”
 • 34. CID 2010. január 28. 21:20
  „Nornora : Már bocs, de ne akard már eldönteni ki, hol és milyen kedvencet tarthat. Kicsi vagy te ehhez, mint mackósajtban a brummogás. Egy némelyik kerti kutyát ha megkérdeznéd, még beszélni is megtanulna, csak hogy panelban lakhasson.”
 • 33. CID 2010. január 28. 21:14
  „Titanila : <moderálva> A panelban tartott kutyák, macskák a legkevésbé járulnak hozzá a nem kívánt szaporulathoz, akikkel az utcán találkozol.”
 • 32. Nornora 2010. január 28. 20:55
  „Titanilla, erről azért regényt lehetne írni, hogy mit fizet a "csóró" panelban lakó, és mit az, aki állítólag jómódú, mert családi házban lakik. Arról meg főleg, hogy mi az a "rengeteg" távhődíj.
  Cat: A kutyák tudják???? :D Hát ezen majdnem felröhögtem. Nem kellene emberi tulajdonságokkal felruházni őket, ők állatok, és igen, úgy gondolom, hogy minden jobb nekik annál, minthogy egy panelban lakjanak. Az csak a gazdinak jó, és bebeszéli magának, hogy jó a kutyának is. És igen, aki panelban lakik, azért azért lakik ott, mert kényelmes. De aki akarna, az nyugodtan kiköltözhetne egy családi házba is, mert egy panel sokszor többe kerül. És ott lenne egy kis kert is, ahová el lehetne temetni a kutyát, ha arra kerül a sor.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem porszívó kell a körképhez

Ópusztaszer - Legutóbb 25 ezer dollárba került a Feszty-körkép teljes portalanítása, most ismét erre… Tovább olvasom