Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Kisbabát hagytak az inkubátorban

Szeged - Újszülött kislányt hagytak szombat hajnalban az inkubátorban a szegedi női klinikánál. A baba az első vizsgálatok szerint egészséges. A rendőrség nem keresi az anyát. Ez az első eset, hogy csecsemőt tettek a 2000-ben átadott inkubátorba.
Újszülöttet hagyott valaki szombat hajnalban 2 órakor az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika inkubátorában. A baba az első vizsgálatok szerint egészséges. 2490 gramm, 43 centiméter és valószínűleg a 37–38. hétre született néhány órával azelőtt, hogy az inkubátorba tették volna. Mivel pénteken Lóránt névnap volt, az ügyeletes gyermekgyógyász Lórántfi Sárának nevezte el a kislányt – tájékoztatta lapunkat Orvos Hajnalka, a klinika újszülöttosztálynak vezetője.

Az inkubátorházat 2000-ben adták át, de eddig még sohasem hagytak benne csecsemőt. Sára az első baba, akit beletettek. Az inkubátor fűtött, és érzékelővel van ellátva.

Amikor szombat hajnalban jelzett a klinika portájára bekötött rendszer, két nővér percek alatt a készüléknél volt.

Lórántfi Sára az eddigi vizsgálatok szerint teljesen egészséges. Fotók: Frank Yvette
Lórántfi Sára az eddigi vizsgálatok szerint teljesen egészséges.
Fotó: Frank Yvette

A kisbaba nem volt felöltöztetve, de két törölközőbe bugyolálták. Az ügyeletes gyerekgyógyász megvizsgálta, és egészségesnek találta. A babán azokat a szűréseket is elvégzik, amelyeket a terhesgondozás során szoktak. Eddig minden szűrés eredménye negatív.

Sára szépen eszik, és nyugodt baba – mondta Orvos Hajnalka. A kisbaba békésen aludt, amikor meglátogattuk, kicsit grimaszolt, és mosolygott is álmában.

Az elhagyott kisbabát a szegedi női klinika újszülöttosztályán vették gondjaikba a szakemberek.
Az elhagyott kisbabát a szegedi női klinika újszülöttosztályán vették gondjaikba a szakemberek.
Fotó: Frank Yvette

A kórház hétfőn értesítette a városi gyámhivatalt. Petrovszki Edit osztályvezető a konkrét ügyről nem nyilatkozott, de általánosságban elmondta: a családjogi törvény szerint ilyen esetekben rövid időn belül ideiglenes hatállyal leendő örökbefogadó szülőknél helyezhető el a gyermek. A törvény szerint az örökbefogadáshoz nincs szükség „annak a szülőnek a hozzájárulására, aki gyermekét annak érdekében, hogy más nevelje fel – személyazonosságának feltárása nélkül – az egészségügyi intézmény erre kijelölt helyén helyezi el, feltéve, hogy hat héten belül a gyermekéért nem jelentkezik".

Inkognitó

A női klinikánál lévő inkubátornál nincs kamera, így az anya kiléte titokban maradhat. Az inkubátor használata egyszerű – de 6 lépésben le is van írva, hogy mit kell csinálni.

Az inkubátorház lényege, hogy a gyerekéről lemondó nő ne veszélyeztesse a babát, a csecsemő biztonságban legyen. Ennek a cselekedetnek nincs jogkövetkezménye, a rendőrség nem keresi az anyát. Viszont mivel rendkívüli eseményről van szó, a Szegedi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást indított. Ilyen esetekben – mint általában a rendkívüli eseményeknél – azt vizsgálják, hogy az esettel összefüggésben nem történt-e bármi olyan cselekmény, amely büntetőjogi felelősséget vonhat maga után – tájékoztatott Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő.

Más lenne a helyzet, ha az utcán vagy például a kórház lépcsőjén hagyták volna a babát, akkor kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt indulna eljárás (így történt abban az esetben is, amikor január 10-én a fővárosi Bethesda gyermekkórház lépcsőjén hagytak egy kisfiút). Ha a kitett csecsemő meghal, az emberölés minősített esetének számít.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. CID 2010. január 20. 20:06
  „56. hozzászólás ZúzÓ 2010.01.20. 12:11

  CID: Ha spontán jön a manőver, akkor spontán fel is nevelhette volna.

  Én sem, és mások sem ismerik a körülményeket. De ha nem akarta, nem tudta vállalni a gyereket, akkor ez a legjobb megoldás amit tehetett. Nem kell neki köztársasági érdemrend, de azért nem kellene oroszlánok elé vetni. Ha nem egy elborult, agyatlan nő, akkor szerintem most nagyon nagyon szarul érzi magát. Kihordott egy életet, megszülte, majd lemondott róla, nem hiszem, hogy jól érzi magát.”
 • 61. Hmmm... 2010. január 20. 16:59
  „Ha valaki igazan figyelmessen olvassa a hozzaszoloasokat, eszre kell vennie, senki sem azt allitja,hogy felelotlenul kell gyermeket nemzeni es aztan "mas nyakaba varrni". Eppen ez itt a lenyeg, hogy a gyermekvallalas nagyon is megfontolando, komoly elhatarozast igenyel. Legtobben az anyagi helyzetet tartjak elsodleges szempontnak, holott szukosebb korulmenyek kozott is akadnak tamogatok, segitok, ha az anya ugy erzi, valoban akar gyermeket. Az erzemi es erkolcsi alkalmassag ennel fontosabb. Valoszinuleg felelem vezerelte Sara Baba anyukajat ahoz, hogy elejetol kezdve titkolta terhesseget, hiszen nem jart orvoshoz. Lehet, hogy egy fiatal lany rettegett merev es szivtelen szuleitol, s ezert nem merte bevallani allapotat.”
 • 60. gróf 2010. január 20. 15:00
  „Lassan az elnök úr átadhatná az életmentő érmet a kis Sára édesanyjának, hiszen ez egy akkora hőstett, hogy nem ölte meg a gyerekét!

  Én a több százezer anyát éltetném ma Magyarországon aki szintén nehéz körülmények közt neveli a gyerekeit és még dolgozik, tanul, háztartást vezet mellette. Nem ezt a szörnyet!”
 • 59. nagykatalin 2010. január 20. 14:54
  „az az anya akit a gyerek anyának szólit , és ez nem mindig a szülő anya”
 • 58. nagykatalin 2010. január 20. 14:39
  „istenem hát meg gondolta magát de nem ásta és vagy nem dugta a szemetesbe.
  ha tudnák mennyi gyermektelen család vágyik kisbabára. az anyuka gondolom megijedt a felelősségtől. jó lehetne akkor most mondani h védekezni kell. de én is tabletta mellett estem teherbe. mindenki hibázik. valaki felvállalja valaki nem. de ez az anyuka ha már lemond a gyermekéről a lehető legjobban döntött. nehéz egy gyereket felnevelni föleg ha az anya egyedül van.

  nem tudom az édesanya körülményeit, de köszönjük hogy igy döntött.”
 • 57. nagykatalin 2010. január 20. 14:33
  „végre egy normális nő!”
 • 56. ZúzÓ 2010. január 20. 12:11
  „CID: Ha spontán jön a manőver, akkor spontán fel is nevelhette volna.”
 • 55. CID 2010. január 20. 09:54
  „ZúZó-ka :) ffi vagyok, nyílván te még nem. És elárulok egy titkot, lábszétdobásnál, pláne ha kicsit spontán jön a hímnemű egyed is tud védekezni, sőt talán egyszerűbben is :)”
 • 54. renee 2010. január 20. 09:39
  „Örülök, hogy ennyi jó érzésű ember van, aki ezeket a sorokat olvasta. Viszont elképedve olvastam, hogy van, aki az oroszlánok elé vetné azt a nőt, aki belátta, hogy nem képes megadni mindent gyermekének, ezért inkább egy boldogabb élet reményében olyanokra bízza ezt a feladatot, akik önként vállalják azt! Erre rögtön az jutott eszembe, hogy mennyivel számít jobb anyának az, aki megtartja ugyan a gyereket, de gyakran nem kap enni, koszos, büdös és még verik is? Az pusztán attól jobb, mert nem mondott le róla!? Ez a kis csöppség megkapta az élettől és - én akkor is annak hívom - az édesanyjától a lehetőséget, hogy rendezett körülmények között nőjön fel, rendes ruhákban, rendes iskolába járjon. Kívánok neki sok sikert az élethez!”
 • 53. Husika 2010. január 20. 08:01
  „"Kedves" Zúzó!
  Áruld már el kérlek a korodat és a nemedet! Annyira kíváncsi lennék, hogy van-e tapasztalatod a gyermekszüléssel, -neveléssel kapcsolatban, vagy csak úgy felelőtlenül ítélkezel?”
 • 52. Hmmm... 2010. január 20. 07:51
  „Sari baba gyonyoru es letezesevel valakik nagyon boldogok lesznek, masok egy eletre fajdalmat fognak erezni. Ebben biztos vagyok, boven vannak ilyen jellegu tapasztalataim.”
 • 51. Hmmm... 2010. január 20. 07:42
  „"tiszai´ hozzaszolasank mondanivaloja nagyon igaz az idezetekkel szemleltetve.
  Erdekes modon, nekem Mozes jutott eszembe, annak ellenere, hogy nem vagyok vallasos.
  Nem szabad szuklatoan velemenyt alkotni, hiszen szamtalan oka lehet annak, hogy az Anya igy dontott. Lehet, kenyszeritettek ra ,amit nem tartom valoszinuleg, de szamolni kell ezzel is. Valoszinuleg nem is o vitte a babat nehany oraval a szules utan az inkubatorba,aki szult mar, nagon jol tudja, nem igazan szaladgal ilyenkor senki, foleg egy teli utcan. Egyebkent nem kegyetlenseg amit tett, hiszen nem akarta az ELETET elvenni, hanem es most szukseg megoldasnak ezt az utat valasztotta vagy valasztottak helyette, miutan a terhesseg alatt orvosi ellenorzesre sem jat az anya. Nem szabad csak a sajat korulmenyeink alapjan itelkezni, hiszen ahanyan vagyunk, annyifele a sorsunk!!!”
 • 50. tiszai 2010. január 20. 05:14
  „Kedvesnek aligha mondható ZÚZÓ!ú
  Felhívom a figyelmed, hogy ítélkezni a legkönnyebb, főleg ismeretlenül, név nélkül. Ne tedd, nem ismered a körülményeket.
  "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek."
  Róm. 2,1., 1 Kor. 4,5.
  "Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek."
  Márk. 4,24.
  Fogadd meg e két ősi mondatot.
  Nagyon jó érzés ezt a fórumot olvasni, hogy vannak még intelligens, jó érzésű emberek is a fórumozók között.
  Félreértések elkerülése végett nem nő vagyok, hanem két gyermek apja.”
 • 49. ZúzÓ 2010. január 20. 04:58
  „Kedves CID és Cat.

  Ti biztos csajok vagytok, hogy így a védelmetekbe vettetek ezt, a nem is tudom hogy minek minek minősítsem,
  "anyukát".
  De szerintem akkor is tudta, mi lehet belőle, ha szét teszi a lábát.
  Arról kellet volna lemondania, nem egy ártatlan gyermekről.

  De a gondolkodásotokból ítélve,ti se lettetek felvilágosítva rendesen, úgy hogy most elárulom nektek, így születik a kisbaba, és NEM A GÓLYA HOZZA!”
 • 48. Cat 2010. január 19. 23:56
  „Sokszor hangoztatják, hogy a gyerekvállalás "társadalmi projekt", meg hogy adófizetőt, katonát stb. szülünk a társadalomnak. De amikor az anya bajban van, rögtön nem "társadalmi projekt", az anya magára marad, oldja meg.”
 • 47. Cat 2010. január 19. 23:56
  „moderálva 2x”
 • 46. Cat 2010. január 19. 23:52
  „ZúzÓ , épp rólad beszéltem.”
 • 45. CID 2010. január 19. 21:18
  „Ritkán szoktam elérzékenyülni, most sajna sikerült. Arra azért felhívnám ( pozitív csalódást okozó ) kommentelőink figyelmét, hogy a kiscsajszi még nem tud olvasni :)”
 • 44. ancsa76 2010. január 19. 21:04
  „Pici lány, légy boldog ebben az életben. Remélem találsz egy családot, akik úgy fognak felnevelni és védelmezni mintha valóban az övék lennél. Nekünk sajnos egyenlőre nem lehet babánk... Sok szerencsét és ami a legfontosabb rengeteg szeretetet kívánunk Neked.”
 • 43. Yossarian 2010. január 19. 20:10
  „Lórántfi Sára isten hozott.
  és adjon neked sokkal boldogabb életet, mint amilyen vacaknak indult.
  Te még semmit nem tudsz erről a mocskos világról, és azt sem fogod megtudni soha, hogy él-e valahol valaki, aki a világra hozott. de ha van egy csepp igazság a földön, lesznek majd, akik szeretetben felnevelnek, és akiket szüleidnek nevezhetsz.
  sok boldogságot, és sikert az életedben csöppség.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhízott gyerekek: főzelék helyett gumicukrot kér az ovis

Színezett gyümölcslé, citrompótlós tea, tészta tésztával – sok szakember elégedetlen az óvodai közétkeztetés minőségével. Tovább olvasom