Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kisboltok, a támadók célpontjai

Szegeden és környékén idén négy hónap alatt hét különböző bolt dolgozóit érte atrocitás. A támadók – egy kivétellel – mindig pénzszerzési céllal mentek be az üzletekbe, és minden esetben volt náluk valamilyen „fegyvernek látszó tárgy".
Nem életbiztosítás mostanában egy-egy kisbolt alkalmazottjának lenni. Az elmúlt negyedévben hét különböző üzlet – hírlaposon és éjjel-nappalin át a nagyobb ABC-ig – dolgozója-dolgozói lettek erőszakos cselekedet elszenvedői.

Teendők rablás esetén

Mit tegyenek a boltosok, ha rabló tér be az üzletbe? – Az eladó legyen közreműködő a rablóval saját élete és testi épsége érdekében, ne essen pánikba, kövesse az utasításokat. Ugyanakkor legyen éber, figyelje a rabló(k) kinézetét, öltözékét, hangját, valamint azt, hogy megérint-e valamit az elkövető. Kövesse figyelemmel mozgásukat, mivel és hogyan távoztak a boltból, merre indultak el – magyarázta a legfontosabb teendőket Török József alezredes, a szegedi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

A legtöbb helyre magányosan és fegyverrel, vagy egy annak látszó tárggyal érkezett a tettes, és a kasszában lévő pénzt követelte. Így január 17-én a szegedi Zárda utcai hírlaposnál, egy nappal később az Attila utcai kisboltban, március 8-án a vásárhelyi Kaszap utcai vegyeskereskedésben, és legutóbb – húsvéthétfőn – az újszegedi Fő fasori nonstop üzletben. A hét bolti rablás elkövetői közül a vásárhelyi és az újszegedi rablókat a rendőrségnek sikerült elfognia. Kézre került a február 8-án, a szegedi Victor Hugo utcai kisbolt eladójának támadója is. Itt egy harmincéves férfi több késszúrással, kora délután sebesítette meg az üzletben egyedül tartózkodó középkorú asszonyt. Ebben az esetben nem a pénzszerzés volt az indíték: a tettes információink szerint pszichiátriai kezelés alatt állt, és semmit sem vitt magával az üzletből.

A két legrégebben történt bűncselekmény – a már említett Zárdai utcai és Attila utcai – elkövetői, valamint a március 13-án, a szőregi Coop Áruház pénztárának kifosztói, illetve a március 21-én, az Olajbányász téri kis élelmiszerüzletbe pénzszerzési szándékkal betérő tettes azonban eddig nem került rendőrkézre. Az előző két esetben pedig még nyomravezetői díjat – 200-200 ezer forintot – is kitűztek a rendőrök. Az elkövetők ennek ellenére már majdnem biztos, hogy nem lesznek meg: néhány napja a díjkitűzést mindkét esetben visszavonták, az eljárást pedig a tettesek ismeretlen volta miatt megszüntették. A szőregi és az Olajbányász téri boltok ügyében még nyomoznak a rendőrök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom