Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kisebb a betegforgalom a vizitdíj miatt

A vizitdíj bevezetése óta a szegedi városi kórházban ötödével csökkent a betegforgalom, a rendelőintézetben azonban kisebb a változás. Sokan mennek beutaló nélkül, dupla tarifáért – megspórolva egy sorban állást. A befolyó összegek egyik helyen sem ellensúlyozzák a finanszírozás csökkenését.
Nagyjából húsz százalékkal csökkent a betegforgalom a szegedi városi kórházban a vizitdíj bevezetése óta eltelt két hónapban. Pajor László főigazgató óvatosan fogalmaz, azt mondja, ez az adat hullámzó ellátási igények mellett, átlagosan ennyi. Úgy tapasztalják, főként a sebészeti, a belgyógyászati és a szülészeti szakrendeléseken csökkent a megjelenő betegek száma, az urológiain viszont ugyanannyian vannak, mint korábban.

Jelentősen csökkent viszont a vizitdíjfizetés miatti konfliktusok száma: úgy tűnik, a páciensek tudomásul vették az újfajta kötelezettséget. Havonta nagyjából két-két és fél millió forintot fizetnek a betegek vizit-, illetve kórházi napidíjként, ami a költségek levonása után a kórházi büdzsébe kerül, és a legszükségesebb beszerzésekre fordítják.

Pluszpénz nincs

Tavaly júliustól a korábbiakhoz képest havonta 10-15 millióval csökkent a szegedi rendelőintézet finanszírozása, ugyanakkora ellátási kötelezettség mellett. Áprilistól emellett az általuk működtetett pszichiátriai, illetve bőr- és nemibeteg-gondozónak juttatott OEP-keret is a felére csökkent. Ennek hatásait egyelőre még nem látja át a főigazgató, az intézményvezetés most elemzi a helyzetet. A tárca által beígért, a kórházi ágyszámcsökkentésből adódó és azt a járóbeteg-ellátásra fordítandó pluszforrásoknak ugyanakkor még semmi nyoma. Összességében ezért – a főigazgató szerint – romlott a rendelőintézet gazdasági helyzete.

A szegedi rendelőintézetekben csak minimális mértékű forgalomcsökkenést tapasztaltak február közepe óta – tájékoztatott Tálosi László. A főigazgató hozzátette: mivel előjegyzési lista alapján dolgoznak, a betegek számának változásait csak áttételesen és így lassabban érzékelik, mint például a háziorvosok. A leglátványosabban a laborvizsgálati várólista csökkent az utóbbi két hónapban. A korábbi két-három hetes várakozás helyett jelenleg a Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetben csupán három-négy napot, a Tisza Lajos körútiban egy hetet kell várni.

A szakrendelésre érkezők közül viszonylag sokan hatszáz forintos tarifát fizetnek – mert beutaló nélkül jönnek. Így elkerülik a háziorvosnál a sorban állást, igaz, a vizitdíjat nem spórolják meg, csupán itt róják le.
A rendelőintézetben beszedett vizitdíjból márciusban 9,1 millió forint bevétel keletkezett, viszont a rendszer kialakítása – pénztárhelyiségek megépítése, számítógépek, nyomtatók megvásárlása – nagyjából négymilliót emésztett föl. Ez csupán egyszeri kiadás, a pénzszállítás, biztonsági őrzés és bérköltségek, illetve az irodaszerek beszerzése azonban átlagosan másfél milliós költséget jelent majd havonta. Tálosi László úgy becsli, nagyjából havi hét-hét és fél millió forintos nyeresége származik ezután a rendelőintézetnek a vizitdíjakból – ez a korábbi elvonásnak mintegy a felét pótolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A virginiai vérengzés után: Amerika gyászol

Az egyetem sportcsarnokában kedden tizenötezer diák gyűlt össze, ahol sportrigmusok skandálásával,… Tovább olvasom