Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Kiseprűzhetik a szakiskolák takarítóit

Szeged - Június végéig van szerződése a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft.-vel a város tizenkét szakiskolájának takarítására.
A közoktatási rendszer januári átalakításával a tizenkét szegedi szakképző intézménynek nemcsak a fenntartója, de a működtetője is az állam. Így a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (KLIK) kell gondoskodnia a takarításról és minden, az épületek üzemszerű működésével kapcsolatos dologról.

Szegeden január elseje óta is ugyanaz a cég takarítja az általános és középiskolákat, valamint szakképző intézményeket, mint korábban. A szakképző intézményeknél a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. tette a legjobb ajánlatot, így tőlük rendelte meg a szolgáltatást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

A SZINT Kft.-nek június 30-án lejár a fenntartóval kötött szerződése. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a szegedi tankerület vezetője lapunk kérdésére elmondta, közbeszerzési eljárás van folyamatban. – Az eredménynek megfelelően gondoskodunk majd a feladat ellátásáról – fogalmazott a főigazgató.

A KLIK közbeszerzési tervében egyébként az olvasható, a szerződés megkötésének tervezett időpontja 2013. május.

Miklós Péter, a száz százalékban városi tulajdonú SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. ügyvezetője azt mondta, neki nincs tudomása a pályázatról, de ha lesz, indulnak rajta. – Az év elejétől úgy gazdálkodtunk a létszámmal, hogy aki kilépett vagy nyugdíjba ment, azokat nem pótoltuk. Olyan létszámot alakítottunk így ki, ami a KLIK-kel való szerződés elvesztése esetén sem járna leépítésekkel. Június 30-áig él a szerződésünk. Hogy a továbbiakban mit terveznek, nem tudjuk. Folynak az egyeztetések – magyarázta az ügyvezető.

– Már az átvételkor szerettek volna saját céget megbízni a takarítással, csak akkor még nem voltak olyan helyzetben, hogy mást találjanak – mondta egy neve elhallgatását kérő oktatási szakember, aki szerint már januárban nehezen jött létre a szerződés.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Francois 2013. június 20. 19:18
  „Ez lemaradt! 24. GondaIstván 2013.06.19. 19:25 Úgy Őszintén, mért lenne jó ha az IKV-t ők takarítanák. Külön cég, vannak saját embereik! Ha jól tudom az Anna fürdőt is elvesztették, meg sok mást is a Színt-nél! Lássuk be , nem a takarítókkal van ennél a cégnél sem baj, hanem a vezetéssel. De gondolom ezt te is tudod! És ha emlékezetem nem csal pont én világosítottalak fel anno kit kellene meneszteni a cégtől. mikor Félre ne érts, lehet szidnak itt téged , de hallomásból csak te akartál tenni az általam felvetett súlyos problémáról! Tehát aki nem érti a lényeget, kérem ne szidja Gondát! Köszönöm szépen!”
 • 29. Francois 2013. június 20. 14:14
  „28. GondaIstván 2013.06.20. 12:33 Ebben nem is nyitok veled vitát Pistám, igaz szerintem te tenni akartál, ezért is fújta el a FEB- tagságodat a szél! Vagy a szarka végett! :)”
 • 28. GondaIstván 2013. június 20. 12:33
  „27. Francois: Lehet, hogy ők lopni akarnak, de mi meg azért vagyunk öntudatos állampolgárok és fifikás civilek, hogy minden lehető módon megakadályozzuk ezt. Remélem ebben egyetértünk!”
 • 27. Francois 2013. június 20. 11:27
  „26. GondaIstván 2013.06.20. 09:33 A számok szépek, biztos papíron így van, viszont a valós életben "ÉN" kétlem ezt! :) Egyedül mint már írtam, ezek a kft-k azért vannak mert az aktuális párt kasszát gyarapítják! :) Ennyi! :) Kapisssssssssi?! Mennyivel egyszerűbb lenne minden iskolának állandóra 2-3-takarítónőt tartani, na de akkor miből lehetne lo..ni?! Itt van a kutya elásva!”
 • 26. GondaIstván 2013. június 20. 09:33
  „25. macs. Példák:
  - Ma az oktatásban 2,3 millió fő tanul vagy tanít. Ha havonta csak egy guriga WC-papírt használnak el, az 10 hónap alatt 23 millió tekercs. Ezért már érdemes lenne üzemeltetnie a KLIK-nek egy papírgyárat, és nem osztrák vagy svéd multitól venni csak azért, mert olyan méretű a WC-papír tartója, hogy csak a saját papírja férjen bele.
  - A takarításhoz kell mondjuk évente 1 millió mop. Ezt fillérekért lehetne gyártatni és mosatni a börtönökben vagy a menekülttáborokban, a helyett, hogy a multiktól vennék meg.
  - És nem beszéltem még a parketta felújításokról, szőnyegtisztításról, festésekről, munkaruháról, vagy a benzin-, áram- és gázvásárlási alkupozícióról.”
 • 25. macs 2013. június 19. 19:50
  „21. GondaIstván,
  értelek, a Klik maga végzi a takarítást, központilag szerez be, javít, karbantart, mosat stb. Kérdés, a központi beszerzés mit jelent, országos hálózattal rendelkező kereskedőcéget, mely bevállalja, hogy a Piripocs pusztai iskolába is kiviszi a cuccost, amit beépít az árba, vagy központi raktárból terítenek? Ugyanez vonatkozik a javításra, karbantartásra is.
  Biztos bennem van a hiba, de nem látom a megtakarítást. :-)”
 • 24. GondaIstván 2013. június 19. 19:25
  „22. Francois: "teljesen felesleges ez a Színt kft"
  Azért ne feledjük, hogy az iskolákon kívül ők takarítják a város intézményeit is, amire továbbra is szükség van. Sőt én nem is engedném, hogy legyen olyan városi intézmény (pl. ha jól tudom az IKV), amelyet ne a város takarító cége takarítson.

  23. Francois: "ha ezek a kft-k megszűnnek az aktuális hatalmon lévő párt honnan kapja a pénzt?! Mivel köztudott ezek és hasonló kft-k mindenütt ezért lettek létrehozva!"
  Hát pont ez az! Ezért kellene államosítani és civil kontroll alá helyezni őket.”
 • 23. Francois 2013. június 19. 18:18
  „21. GondaIstván 2013.06.19 "mert a SZINT-nél is minimálbéresek takarítanak, de a gép- és anyagbeszerzésen, javításon, karbantartáson, mosatáson azért már jelentősen." Elbírom képzelni ebből mennyi le van papírozva mint kiadás! :) Már csak az a kérdésem, ha ezek a kft-k megszűnnek az aktuális hatalmon lévő párt honnan kapja a pénzt?! Mivel köztudott ezek és hasonló kft-k mindenütt ezért lettek létrehozva! :)”
 • 22. Francois 2013. június 19. 17:50
  „21. GondaIstván 2013.06.19. 17:31 Mint ahogy "TE" úgy "ÉN" is tudom, teljesen felesleges ez a Színt kft! Mindenki jobban járna ha a takarítónőket az állam alkalmazná, a többi meg mehetne a levesbe! :)”
 • 21. GondaIstván 2013. június 19. 17:31
  „16. X_Y: "Gonda tolvaj elvtárs"
  Kérlek mesélj részleteket! Szerintem itt mindenkit érdekelne.
  18. macs: "kíváncsi lennék, hogy jönne össze a megtakarítás"
  Én egyáltalán nem pályázatról beszéltem, hanem arról, hogy a KLIK maga végzi a takarítást az egész országban. Munkabérben nemigen tud megtakarítani, mert a SZINT-nél is minimálbéresek takarítanak, de a gép- és anyagbeszerzésen, javításon, karbantartáson, mosatáson azért már jelentősen.

  Érdekes, hogy itt szinte mindenki abból indul ki, hogy rossz a kormány, ezért az állami irányítás/működés nem hatékony, korrupt, stb. Semmi baj. Már csak 1 év, és lehet olyan kormányt választanotok, aki majd nem lesz ilyen, és akkor az állami cégek működésében nem fogtok kifogásolnivalót találni, sőt azt fogjátok mintaszerűnek tartani.”
 • 20. janomanocska 2013. június 19. 16:27
  „Erre céloztam én is, és az a baj, hogy ezek így csinálják.”
 • 19. X_Y 2013. június 19. 16:12
  „18.macs 2013.06.19. 15:24

  "Szóval ki takarít meg és mit? :-D"

  Nem meg, hanem be: kaszálnak az enyveskezűek - közben az iskolákban meg vagy a tanárok takarítanak vagy senki. Az Ennyveskezű Bt. meg zsebre tesz havi pár milliárdot a semmiért.”
 • 18. macs 2013. június 19. 15:24
  „12. GondaIstván,
  azért kíváncsi lennék, hogy jönne össze a megtakarítás. Játszunk el a gondolattal. A Varázs seprű Kft. megnyeri az országos pályázatot. A központja legyen Pesten, ahol intézik az anyagbeszerzést, a bérszámfejtést és még néhány egyéb dolgot ezzel munkát adva Z alkalmazottnak, természetesen a helyi bérszínvonalú jövedelemért. A központból x számú teherautó teríti az ország különböző településein lévő iskolákba a takarítószereket, illetve a cég képviselő havonta rendszeresen bejárják a területet ellenőrzési céllal. A tényleges munkát minimálbéres alkalmazottak látják el részmunkaidőben vagy jó esetben rokkantak illetve hosszabb ideje munkanélküli 50 felettiek, akik után a cég állami támogatásban részesül. Esetleg induláskor munkahelyteremtésre elnyer az államtól Y milliárd forintot pályázaton.
  Szóval ki takarít meg és mit? :-D”
 • 17. Francois 2013. június 19. 14:44
  „16. X_Y 2013.06.19. 14:17 Valamit benéztél, én nem jelentettem fel senkit, engem jelentett fel többször a kedves igazgató cége! Mellékesen, nem az igazgató hanem a tényleges vezető! 14. pirosmedence 2013.06.19. 11:40 Gondolom az eddigi 4-6-órás bejelentett állásából, nem nagyon tudja eltartani a gyerekeit! Tudnám javasolni a kevesebb autózást a vezetőségnek! Egyébként "ÉN" mint parasztgyerek megfizetem a dolgozóimat, mert ha ők nem dolgoznak "ÉN" nem költök! :) Mellékesen, ha elvesznek az iskolák minek a cég! :) Hisz alig van megrendelésük. Jobban járna mindenki ha az iskolák átvennék a takarítónőket közalkalmazott ként! Ez a Színt meg felszámolnák!”
 • 16. X_Y 2013. június 19. 14:17
  „12.GondaIstván 2013.06.18. 22:41

  "Ha a KLIK maga végezné az egész országban a takarítást , egységes gépparkkal, egységes technológiával, egy anyagbeszerzéssel, akkor nagyon sokat lehetne" ellopnotok, igaz Gonda tolvaj elvtárs?

  Amíg a hozzád hasonló enyveskezűek szabadlábon vannak, nem fog javulni az ország helyzete.

  13.Francois 2013.06.19. 08:12
  "Egyébként István benned díjazom az igazságért nem szaladsz a rendőrségre, rágalmazásért.."

  Nem szalad , ír egy szép névtelen feljelentő levelet, naponta néhányat...

  A hozzátok hasonlókon már a rendőrségen is csak röhögnek, a sok szép feljenető leveletekkel...

  15.roxper 2013.06.19. 12:14
  Rátapintotttál a lényegre. Lesz egy fideszes haveri cég, aki felveszi a lóvét és közmunkásokkkal szarérhugyár elvégezteti a munkát..”
 • 15. roxper 2013. június 19. 12:14
  „Elmondom mi lesz, nyer egy szentgotthárdi fideszes cég, akik országosan fognak takarítani, minden egyes jelenléti ív begyűjtés, dolgozók kiokítása, helyszíni ellenőrzés során céges autóval kiszállnak, ami szeged-szentgotthárd viszonylatban 900 km, több mint 20e forint benzinköltség... Az eddigi teljes állású embereket felveszi 4 órában, mert azt mondja, hogy fele annyi idő alatt is megtudja csinálni mint korábban. A szerencsétlen ember nem tud mit tenni, választhat a 22e forint szoc segély, meg a 32e forint bér között és belemegy, mert ha nem, akkor tudja úgyis van másik 200 szakképzetlen ember, aki elvállalná.”
 • 14. pirosmedence 2013. június 19. 11:40
  „És kérdezem? Akiket június 30-án szélnek eresztenek, azokkal mi lesz???? Törődik-e azzal a Klik, hogy szerencsétlenek miből fognak élni, ki fogja-e tudni az a feltehetően eddig becsületesen dolgozó, aranyos és az iskolában sokak által szeretett Marika néni meg Sanyi bácsi a villanyszámláját, meg miből fog a gyerekeinek ennivalót adni? Kedves Plesovszkiné, érdekli ez magát, vagy tesz az egészre?????”
 • 13. Francois 2013. június 19. 08:12
  „12. GondaIstván 2013.06.18. 22:41 Drága barátom, nem akarlak bántani, de ahogy "TE" úgy "ÉN" is tudom mi folyik ennél a kft-nél! Felkellene számolni, elég sokba van már ez a városnak! Nem várom reagálásod, mivel úgy se azt írod ami az igazság! Ugye nincs harag! :) Egyébként István benned díjazom az igazságért nem szaladsz a rendőrségre, rágalmazásért, mint az egyszeri takarító kft vezetője! További szép napot fórumozók! :(”
 • 12. GondaIstván 2013. június 18. 22:41
  „6. vakanyad: A "Mariska néni"-s megoldás modern változatában lenne racionalitás. Ha a KLIK maga végezné az egész országban a takarítást , egységes gépparkkal, egységes technológiával, egy anyagbeszerzéssel, akkor nagyon sokat lehetne spórolni.”
 • 11. majzik 2013. június 18. 22:07
  „Szerintem a munkára váró tettre kész nyanyáknak szabad a pálya !

  Akár közmunka is működhet !

  Jelzem ! Az Irinyi Vízügyi székházat is munkanélküliek ( közmunkások takarították -vagy talán ma is ) - általános megelégedésre !

  Hát a SZINt olyan mint az elhunyt jót vagy semmit !

  Semmit !”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levegőhöz juthatnak a kistelepülések

Csődtől félt egy hete Ásotthalom és Pusztamérges polgármestere, mert a kifizetetlen számlák mellé a diákok étkeztetését is megkapták feladatnak. Tovább olvasom