Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Kisfaludy-gőzös: újratöltve

Szeged - Már a tápéi töltésről is látni, milyen lesz az 1846-os Kisfaludy- gőzös replikája, ugyanis Szegeden épül a lapátkerekes hajó mása. A 76 tonnás gőzös közúton kerül Siófokra.
167 éve épült a Balatonnál a Kisfaludy lapátkerekes gőzös, az eredetire külsőleg hasonlító replika pedig Szegeden készül. A Mahart Tiszayacht Kft. tápéi telepén több mint 50 millió forintos uniós támogatásból építik meg a 26,2 méter hosszú, 76 tonnás hajót.

Kisfaludy-gőzös: újratöltve. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Hiteles másolat lesz?

Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület vezetője azt írja, a most épülő hajón az eredetitől eltérően a lapátkerékdobtól hátrafelé eső részeket befedik, s ott egy olyan zárt helyiséget alakítanak ki, amely ott sose volt. A motoros (hajócsavaros) meghajtás és a csak látványelemként megőrzött lapátkerekek szintén különbséget jelentenek.

– 1998-ban szintén Szegeden készült el a Hableány mása, a most épülő hajó 2014 nyarán kerül Balatonfüredre. A 100 fős séta- és rendezvényhajó egyben múzeum is lesz, reformkori kiállítással készülünk – mondta tegnap a hajóváznál tartott sajtótájékoztatón Bereczky Zsolt, az építtető családi vállalkozás vezetője. Hozzátette, a Hableány és a Kisfaludy emlékhajó megépítésével megvalósult egy álmuk.

Elárulták, a Magyar Tudományos Akadémián őrzött eredeti tervek a második világháborúban megsemmisültek, feljegyzésekből építették újjá a balatoni gőzöst. – Az eredeti formába korszerű technikát helyezünk. Műszaki érdekesség a lapátkerék-meghajtás, ami világszinten is ritkaság – mondta Bereczky Zsolt.

A hajó váza elkészült, oldalára folyamatosan rögzítik fel az újabb és újabb fémlemezeket. A fedélzetet is előkészítették, az acélmunkákkal márciusra végeznek. A Kisfaludy-gőzös közúton jut el Siófokra, ahol beszerelik a motorokat és elkészítik a belsőt is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomjas volt, ˝kiszolgálta˝ magát...

A Széchenyi téri pavilonok egyikéből lopott bort K. Gábor. A biztonsági őr egyből elkapta. Tovább olvasom