Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kisiklott egy 4-es: 12-en emelték a helyére

Szeged - Kisiklott egy 4-es villamos csütörtök kora reggel Szegeden, a József Attila sugárúton. Az utasokat három órán át pótlóbuszok szállították Tarján és az Anna-kút között.
– Jól látják, a 3-as villamos nem közlekedik, a 4-es helyett pedig pótlóbusz indul a cukrászdával szemben – világosította fel csütörtök reggel nem sokkal háromnegyed 8 után a mínusz 10 fokban didergő és a digitális tájékoztatót olvasó utasokat egy SZKT-s egyenruhás idősebb férfi a tarjáni villamos végállomáson. – Mikor jön a busz? – érdeklődött egy várakozó. – Amikor ideér – hangzott a válasz.

Az SZKT diszpécserszolgálatán elmondták, hogy egy Tarján felé tartó 4-es villamos siklott ki háromnegyed 7-kor a József Attila sugárúton. A rossz állapotú sínpályából kitört egy darab, emiatt leszakadt a villamos sínféke, és kisiklott a jármű.

– Három pótlóbuszt állítottunk be, amely 8–10 percenként közlekedett a Csorba utca és az Anna-kút között – mondta a diszpécser. A pótlókból azért volt ilyen kevés, mert a Kossuth Lajos sugárút villamospályájának felújítása miatt az 1-es teljes vonalán is buszok közlekednek.

Kisiklott a 4-es villamos. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A közlekedési társaság lehetőségeihez képest megpróbálta tájékoztatni az utasokat: két munkatársukat a Budapesti körúti megállóba küldték, hogy ott is informálják az embereket a fennakadásról. A Deák Ferenc Gimnázium és a Berlini körút közötti megállókban vacogókhoz azonban már nem jutottak el a hírek: az emberek csodálkozva, kezüket széttárva nézték, amint az úttesten elsuhant előttük a pótlóbusz.

A villamospótló a Kálvin térig vitte az utasokat, akiknek ezután az Anna-kúti megállóba kellett menniük, ahonnan már villamosok szállították tovább őket.

A kisiklott villamos kerekét 3 óra kemény munka után 12 szakembernek sikerült visszatennie a 18 centiméter magas vágányra. Az üzemképtelen járművet a mögötte levő villamos tolta ki a tarjáni végállomásra. Itt megvizsgálják, hogy helyben javítható, vagy be kell vinni a szerelőműhelybe.

Reagált a Pólus

Pénteki Kisiklott egy 4-es Szegeden című cikkünkre reagált az elektromos tömegközlekedési nagyprojektet irányító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója, Tapasztó Sándor: a József Attila sugárúti villamosvágány rossz állapotú. Az egész sínpálya korszerűsítését, így ezét a szakaszát is elvégzik a beruházásban 2011-ig.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. flexsnake 2010. január 29. 19:51
  „Nagy dolog.... pár vonat sem járt mert eltört a sín. Nem bírta a hideget! A minuszz 15fok olyan hőmérséklet amiben a speciális magyar fém eltörik. Mé nem hajtogatjuk papírból? Annak is pont ennyi az értelme :) Ja és nem élne meg a javításból párszáz ,,munkás" .”
 • 66. barsanyi 2010. január 29. 11:51
  „1. A csillag térnél már állítják az oszlopokat, kímélve a meglévő hársfákat.
  2. Mélyen elítélem azt aki " elektroszmog és hasonló ijesztgetésekkel , a buszok nagyszerűségére és környezetbarát mivoltára apellál.
  3. Aki figyeli a körülöttünk lévő világot látja, hogy áramot sokmindenből elő lehet állítani
  4. Ahol előállítják az nem itt van a városban, nem itt szennyezi a levegőt , feltéve ha szennyezi.”
 • 65. ancsa967 2010. január 29. 11:49
  „Itt Szegeden tiszta káosz a közlekedés !Nem lesz itt rend már soha?,”
 • 64. joy 2010. január 29. 08:10
  „[63]!
  Miért írtanák ki, hiszen nem azok helyén, hanem a mostani buszok helyett járnak majd trolik!
  Egyébként a folyamat megtekinthető, már az út szélén fexenek az oszlopok.”
 • 63. Mirr-Murr 2010. január 29. 06:23
  „"Meg nem értem miért pont a 10-es akarják elvenni. Meg miért kell elvenni?"
  Szerintem a 10-es vonalán valóban jobb lenne, ha trolik járnának. Ugyanakkor nagyon sajnálnám, ha a Víztorony Tér és a Csillag tér közötti részen azokat a szép, szinte lugasnak beillő fákat emiatt írtanák ki. Szeged egyik legszebb fás területéről van !”
 • 62. FIexsnake 2010. január 29. 05:22
  „igy siklik ki az mszp is aprilis 11-én :D”
 • 61. maradando 2010. január 29. 00:43
  „52.Mignon.
  Ezt nem értheted Haver "odakintről" !A darut 1 ember kezeli. De jelen esetűnkben 12 dolgos kéznek tudtak munkát adni .Na ezt csinálják utánunk az -USA- ! Na úgyí,hogy nem menne !El van maradva a fejlett Magyarországtól !”
 • 60. xcbcr 2010. január 29. 00:19
  „Háromnegyed 7, mínusz 10 fok, 4-es villamos, 12 szakember, 3 óra kemény munka, 18 centi magas sín, 3 pótlóbusz.”
 • 59. joy 2010. január 28. 23:55
  „Félemagyarázások helyett:
  A "nagy lóvét" Szeged város elektromos tömegközlekedésének átfogó fejlesztése nyerte, melynek parányi, de nem elhagyható része a 2-es tuja megépítése, és bele tartozik mindhárom régi volal fölújítása, új járművek beszerzése, a 8-10-es trolivonalak megépítése szintén új jaárgányok beszerzése!
  Olyan 1*ű utána nézni:

  http://www.ujpalyan.hu/

  Élvezik a hazudozó városellenségek amit művelnek?”
 • 58. ifj. Nagy Gábor 2010. január 28. 23:21
  „51. Zsoltee0716 2010.01.28. 19:58
  "A városnak köteleznie kellene az SZKT csak akkor veheti át a 10-es vonalát ha meg van rá a trolijuk, nem máshonnan elvenni a trolit, hanem külön iden jó pár db trolit."

  Nem kell kötelezni semmire. Ő a megrendelő, addig rendelje a Tisza Volántól, amíg nincs meg a megfelelő mennyiségű és minőségű trolibusz.

  "Meg nem értem miért pont a 10-es akarják elvenni. Meg miért kell elvenni?"

  Azon a viszonylaton kb. 5 perces sűrűségű közlekedésre van szükség. A 8-as kiépítésével (+ a leendő útvonalmódosítással) a viszonylat felén van felsővezeték. Ha ezeket összerakod, akkor érthető, hogy érdemes lehet átvenni.”
 • 57. leeannlarue 2010. január 28. 21:58
  „nem arról volt szó néhány hete, hogy "állva" kell a viliket javítani, mert a remíz még nincsen kész? logikai ellentmondást érzek itt.”
 • 56. Zsoltee0716 2010. január 28. 21:49
  „"Három pótlóbuszt állítottunk be, amely 8-10 percenként közlekedett a Csorba utca és az Anna-kút között - mondta a diszpécser."

  Ami tulajdonképpen az Olajbányász tér Nem? Kicsit jobban ismerik ezt mint azt az utcát amit írtak.”
 • 55. makai2010 2010. január 28. 21:36
  „Embörök! Szép estét/napot! :)

  Nézzétök már mög a képeket, s olvassátok el a cikket - még egyszer. (Kár, hogy a délelőtti hírt levették... úgy tisztább lenne valamivel a kép. Ott azt írták, hogy valami leszakadt a villamosról. Azt hiszem a féket(?) írták. No, meg a rokon is rajta volt, s mesélt. Hál Istennek nem lett komoly baja!)
  Éppen a több évtizedes - múzeumba való - jó öreg bengáli tolta be a végállomásba a sínre tett Tatra-t, aminek a kora azért még messze van a 40 évtől. "Az üzemképtelen járművet a mögötte levő villamos tolta ki a tarjáni végállomásra. Itt megvizsgálják, hogy helyben javítható, vagy be kell vinni a szerelőműhelybe."
  Reméltem, hogy ifj. N.G. egy kicsit védelmébe veszi, megmagyarázza az esetet, mint a szegedi tömegközlekedés ismerője/szószólója.
  Természetesen kell a korszerűsítés - fejlesztés, de nem mindegy, hogy milyen módon! A több hónapos csúszás az 1-es villamos vonalán nem csak súlyosbítja a közlekedési káoszt, hanem a karbantartást és a tömegközlekedés szervezését is! A késés miatt kell a "Masinákat" trélerrel hurcolászni a nagyszervizbe - milliókért. Ez kidobott pénz. Jó lenne, ha ezt az összeget belevennék a ködbérbe!...
  Elvégre Szeged városé, a szegedieké az SZKT! A város lakóinak zsebéből veszik ki ez által a pénzt, pedig biztosan lenne jobb helye is. Akár a közlekedés kultúráltabbá tételével... pl. sorolhatnák tovább is, de úgy is tudjuk mindenütt forráshiány van.
  (Remélem, megjelenik a hozzászólásom... du. lefagyott a rendszer. Sikerült! :))”
 • 54. makai2010 2010. január 28. 21:31
  „Embörök! Szép estét/napot! :)

  Nézzétök már mög a képeket, s olvassátok el a cikket - még egyszer. (Kár, hogy a délelőtti hírt levették... úgy tisztább lenne valamivel a kép. Ott azt írták, hogy valami leszakadt a villamosról. Azt hiszem a féket(?) írták. No, meg a rokon is rajta volt, s mesélt. Hál Istennek nem lett komoly baja!)
  Éppen a több évtizedes - múzeumba való - jó öreg bengáli tolta be a végállomásba a sínre tett Tatra-t, aminek a kora azért még messze van a 40 évtől. "Az üzemképtelen járművet a mögötte levő villamos tolta ki a tarjáni végállomásra. Itt megvizsgálják, hogy helyben javítható, vagy be kell vinni a szerelőműhelybe."
  Reméltem, hogy ifj. N.G. egy kicsit védelmébe veszi, megmagyarázza az esetet, mint a szegedi tömegközlekedés ismerője/szószólója.
  Természetesen kell a korszerűsítés - fejlesztés, de nem mindegy, hogy milyen módon! A több hónapos csúszás az 1-es villamos vonalán nem csak súlyosbítja a közlekesési káoszt, hanem a karbantartást és a tömegközlekesés szervezését is! A késés miatt kell a "Masinákat" trélerrel hurcolászni a nagyszervízbe - milliókért. Ez kidobott pénz. Jó lenne, ha ezt az összeget belevennék a ködbérbe!...
  Elvégre Szeged városé, a szegedieké az SZKT! A város lakóinak zsebéből veszik ki ezáltel a pénzt, pedig biztosan lenne jobb helye is. Akár a közlekedés kultúráltabbá tételével... pl. sorolhatánk tovább is, de úgy is tudjuk mindenütt forráshiány van.
  (Remélem megjelenik a hozzászólásom... du. lefagyott a rendszer.)”
 • 53. L0GARITMUS 2010. január 28. 21:22
  „A panelprogram is csak a kis emberek becsapásárol szol! Ocska hungarocelt raknak a panelra,ami 2 éven belül be is ázik! És ezért fizethetnek a lakók akár fél millo forintot is! Rablás!”
 • 52. Mignon 2010. január 28. 21:11
  „" 12-en emeltek helyere..."

  Hat, daru nem volt...???

  :))))))”
 • 51. Zsoltee0716 2010. január 28. 19:58
  „Mil 2010.01.28. 19:38

  A városnak köteleznie kellene az SZKT csak akkor veheti át a 10-es vonalát ha meg van rá a trolijuk, nem máshonnan elvenni a trolit, hanem külön iden jó pár db trolit.

  Meg nem értem miért pont a 10-es akarják elvenni. Meg miért kell elvenni?”
 • 50. Lenry 2010. január 28. 19:58
  „49: Mil.
  kifizeted? akkor rögtön jönnek az új járművek.”
 • 49. Mil 2010. január 28. 19:38
  „Ekkora egy szakadék céget. És ezek ugrálnak.. Hol van már az ARC troli?? Meg a többi. Majd qrva jó lesz bengálikon is utazni a 2-esen, mert ugye még vagy 2 évig nem lesz új villamos.. Meg pletykaszinten hallani, hogy a 10-est is átveszik annak ellenére, hogy nincs még rá troli, majd járatják rajta a szakadék buszaikat.. ? Mondjuk ezt nehezen tudom elképzelni.”
 • 48. rozator 2010. január 28. 19:23
  „Omnibusz a térről? Te tudod mi az?”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védik a disznók farkát

Szeged - Az állatvédők azt szeretnék elérni, hogy ne kurtítsák meg a sertések farkát. Pencz Levente,… Tovább olvasom