Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kiskarácsony a ferenceseknél

Szeged - A szegedi ferencesek azokkal ünneplik a karácsonyt, akik aprók, egyedül maradtak, kivetettek – a gyermekeket, a hajléktalanokat is megvendégelik a barátok. Egymást is megajándékozzák – ám azt sosem mondják, hogy „a Jézuska hozta".
- A ferences lelkiség alapja, hogy Isten kicsiként jelenik meg, s van jelen köztünk. A ferencesek sem igyekszenek nagyok lenni. A kicsiségből sokkal jobban szerethető az ember, és sokkal jobban tud szeretni. Mert nincs mit féltenie. A nagynak mindig van – vallja Kiss István Didák testvér, a Mátyás téri ferences kolostor házfőnöke.

A szerzetesek ünnepe tehát igazi kiskarácsony: azokat támogatják, akik aprók, egyedül maradtak, kivetettek – a gyermekeket, a hajléktalanokat. Hiszen Mária és József is kitaszítva, a várostól távol, szegénységben tapasztalta meg a kis Jézus születésének csodáját.

A plébániához tartozó 40 nagycsalád személyre szóló csomagokat kapott hétfőn a barátoktól: szalámi, cukor, vaj, édesség, ruhanemű, játék is került a pakkokba, az Alföldi Tej Kft. segítségével. A plébánián szerdán ünnepi vacsorával vendégeltek meg 70 hajléktalant. – Azokat hívtuk meg, akik rendszeresen szegénykonyhánkon esznek – meséli Didák testvér. Egy valaha mérnökként dolgozó férfi például évek óta jár hozzájuk: sorban veszítette el családját, albérletét, munkáját, utcára került. Alkoholista lett.

Didák testvér és segítője az ünnepi menün dolgozik. Fotó: Frank Yvette
Didák testvér és segítője az ünnepi menün dolgozik.
Fotó: Frank Yvette

– Most beteges, de nem mer bemenni a kórházba, fél egyedül. Ezek az emberek igyekeznek ridegen venni a magányt. A vacsorán szoktunk énekelni, a Szentírásból felolvasni. Ilyenkor visszaemlékeznek azokra az évekre, amikor családjukkal töltötték az ünnepet. Ezek nehéz pillanatok – mondja a ferences szerzetes. A 60 kiló halból készült, bőséges halászlé, a bor, a sütemény elfogyasztása után van, aki az utcára megy vissza.

Ferenc betleheme

A rend alapítójához, Szent Ferenchez köthető legendák és hagyományok egyike a greccioi karácsony: a ferencesek a szent alapító tettét követve betlehemet építenek a templom előtt, s a környező házakban lakóktól kis állatokat kérnek, hogy élővé, kézzel foghatóvá tegyék a születés csodáját.

A Mátyás téri kolostorban lakó 6 jelölt és 4 örökfogadalmas szerzetes kedden vette meg az ünnepi menü hozzávalóit és a karácsonyfát. – Igyekszünk nem mindent ráakasztani, maradjon egyszerű. De fontos, hogy legyen rajta dísz. Ha ünnepelünk, feldíszítünk valamit – halljuk Didák testvértől, aki társaival már felállította a gyönyörű, kerámiaalakokból készített betlehemet is.

Megajándékozzák egymást: karácsony előtt egy hónappal mindenki húz egy nevet. – Ismerjük annyira egymást, hogy tudjuk, ki mit szeret. Én a túrafelszerelésemhez szoktam kérni apró dolgokat, termoszt, poharat – árulja el a barát, akinek a szenteste a plébániára járó gyermekek pásztorjátékával kezdődik, 15 órakor, majd közös ünnepi zsolozsma következik, amelyen a rendház legfiatalabbja buzdítja jóra, szépre a testvéreket. Gyertyás körmenetet tartanak a rendházban, énekelnek. 10 mécsest gyújtanak, imádkoznak a Szentháromságért, a pápáért, a hívőkért, nem hívőkért, közösségekért, azok vezetőiért. Ezután jön az ajándékozás a fa alatt – a ferencesek nem mondják, hogy „a Jézuska hozta" –, 11 órától imaóra, majd éjféli szentmise.

– Mi is meglátogatjuk szüleinket, rokonainkat 26-án. Mindenfelé utazunk a rendházból, Kaposvártól Nagyszöllősig. Karácsony napján pedig kártyázunk, pingpongozunk. Nem jó, ha a karácsonyi készülődést egyedül az ajándékok megvásárlása jelenti, de egy ünnepre jó készülni, külsőségekben is – vallja Didák testvér, mert „általában az előkészületek idején nagy háború van, összevesznek otthon az emberek. Aztán rájönnek: ez a kiengesztelődés ünnepe."

Olvasóink írták

 • 3. Nagy11 2009. december 28. 13:41
  „Nem kell azonnal belekeverni a politikát a szerzetesek valóban dicséretre méltó munkájába! Vegye azt is figyelembe, hogy Gyurcsány nem vette fel a fizetését, hanem alapítványba továbbította és Bajnai sem kér fizetést a munkájáért, csupán havi 1 Ft-ot. Melyik jobb oldali politikus is dolgozik ingyen? De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy a gyűlölködő maci vajon hányszor vette a fáradtságot, hogy Karácsony előtt elmenjen a ferencesek templomába és bedobjon egy összeget a perselybe, hogy könnyebben meg tudják vendégelni a szegényeket? Nem acsarkodni kell, hanem segíteni a jótékonykodóknak!
  Én nyugdíjas vagyok, ennek ellenére minden évben segítek némi pénzzel azoknak, akik törődnek a szegényekkel Karácsonykor. Ezt kell tenni, nem gyűlölködést szítani.”
 • 2. Senko001 2009. december 25. 12:23
  „maci52 javaslom nézd meg http://www.youtube.com/watch?v=SP2cdUymiA0 és utána lehet jobb lesz az ünneped”
 • 1. maci52 2009. december 25. 10:07
  „Gratulálok a SZERZETESEKNEK.Az ad,akinek kevés van.
  Jobb szerettem volna látni az "Ország megmentőit"a "Sötétségből"kivezetőket,a nagyotmondókat,Lendvai-Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai mesterszakácsokat,Botka-Ujhelyi kuktákat,aki jól megfőzték ezt az országot,a mosogatólével meg kiöntöttek bennünket.Köszönjük nektek ezt a szép Ünnepet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pontyból a legnépszerűbb

Csongrád megye - A legdrágább – harcsából főzött – halászlevet Szegeden találtuk, a… Tovább olvasom