Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kiskáté a szavazáshoz

Ötödik alkalommal járulunk a szavazóurnák elé, hogy képviselő(ke)t küldjünk a parlamentbe. A szabályok 1990 óta nemigen változtak, de talán mégsem haszontalan átismételni a legfontosabb választási tudnivalókat. Most a jelöltekkel kapcsolatos tudnivalókat foglaljuk össze.
Mely szervezet indulhat a választáson?
Az országgyűlési választásokon azok a szervezetek indulhatnak, amelyek megfelelnek a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény előírásainak (a továbbiakban: pártok).

Ki állíthat jelöltet?

A 176 egyéni választókerület jelöltjeinek túlnyomó többségét pártok indítják, illetve támogatják. Két vagy több párt közösen is indíthat jelöltet. Indulhatnak független jelöltek is, akik függetlenségükkel azt kívánják kifejezni, hogy nincs pártpolitikai elkötelezettségük.

Kinek a neve kerülhet a szavazólapra?

Jelöltként annak a neve kerülhet fel a szavazólapra, aki 750 ajánlást összegyűjtött az adott választókerületben lakó választópolgároktól. Jelöltet ajánlani a választásokról szóló értesítéshez (az úgynevezett kopogtatócédulához) csatolt ajánlószelvény kitöltésével, és a jelöltnek (vagy megbízottjának) történő átadással lehet. Egy választópolgár csak egy jelöltet ajánlhat.

Hogyan születik a területi lista
?
A területi (megyei, fővárosi) választókerületben azok a pártok indíthatnak listát, amelyek a területi választókerülethez tartozó egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább kettőben egyéni jelöltet tudtak indítani. Két vagy több párt – közös egyéni jelölés alapján – közös listát indíthat. A listán háromszor annyi jelölt indítható, mint amennyi az adott területi választókerületben megszerezhető mandátumok száma.

Ki indíthat országos listát?

Országos listát azok a pártok indíthatnak, amelyek legalább hét területi választókerületben listát tudtak indítani. Közös területi listák alapján közös országos lista indítható. Az országos listán ugyancsak háromszor annyi jelölt indítható, mint amennyi a megszerezhető mandátumok száma (azaz 3x58=174 fő).

Szavazunk-e az országos listára?

Nem, az országos listára szavazni nem lehet, ezek a mandátumok a pártok egyéni jelöltjeire és területi listáira leadott, mandátumot nem eredményező szavazatok arányában kerülnek elosztásra a listák között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dúl a nagylaki finánc–csempész háború

Egyre több cigarettacsempészt fognak el a vámosok Nagylakon, a háborúnak azonban még nincs vége.… Tovább olvasom