Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Kiskertek – odamennek lakni

A kiskertekben elvileg csak gazdasági épület építhető, mégis sokan lakóházakat emelnek például a Pillangó, a Szúnyog utcában. Élvezik a csendet, a nyugalmat és az olcsóbb rezsit. A lakástörvény megengedi, hogy mindenki ott lakjon, ahol tud.
Egyre többen cserélik a városi lakást kiskerti házra. Fotó: Schmidt Andrea
Az építési szabályzat szerint a terület kiskertes övezet, mégis lakóházak állnak Szeged határában, például Gyálaréten a Szúnyog, a Pillangó utcában. Az ideköltözők lemondanak lakáshitelről, szocpolról, sőt még a csatornáról és a köves útról is a viszonylag olcsó telekár, kisebb rezsi, és nem utolsósorban a nyugalom kedvéért. Tegnap hatalmas sáron át, üres telkek és épülő házak között közelítettük meg a csinos portákat.

– Mi voltunk itt az első fecskék. Nekünk volt először fúrt kutunk, később ide jártak a szomszédok vízért – mondja a Székely-Szűcs család, miközben a terméskőből épített pincében szörpöket kevernek nekünk. A család Alsóvárosból költözött ide 18 évvel ezelőtt. Akkor szériafelszerelés volt a gumicsizma, azóta a többi lakóval összefogva, saját pénzből feltöltötték az utcát, ami aszfaltozva azóta sincs. Büszkén mondják: közvilágításuk már egy éve van, sőt a postás is kijár.

– Az egy kisregény lenne – válaszolják, amikor azt kérjük: sorolják az itt lakás előnyeit. Ízelítőül néhányat mégis mondanak: madárcsicsergés, jó szomszédság, kisebb rezsi – ők például vegyes tüzelésű kazánnal fűtenek. A nyugalmat egyébként mi is érezzük: ráérősen vakargatjuk Sziszi kutya füle tövét, miközben már a diópálinka helyes elkészítési módjáról szóló értekezést hallgatjuk. A családfő mutatja: velük szemben is építkeznek, a házhely már ki van jelölve. Fiatalok laknak majd itt, és jönnének többen is, ha kapnának lakáshitelt. De mivel itt lakóházak nem, csak gazdasági épületek építhetők, erre nincs esély. A telek egyébként nem drága, Székely-Szűcsék szerint körülbelül 2 millió forint.

Beköltöznének

A kiskertes hirdetőoszlopon – egy vastag fa törzsén – többen keresnek építésre alkalmas kertet. Ugyanitt árulnak is telket, sőt minden mást, például hízót, és istállótrágyát is.

Ahogy újra az utcákat járjuk, a sár miatt óvatosan lépegető asszonnyal találkozunk. Ő azt mondja: az itt lakók tönkre teszik a földet, és a közelben lévő holtágat. Mivel nincs csatorna, a mosószer, permetlé maradéka a földbe kerül.

– Gyerekeknek szuper! Jó a levegő, nincs forgalom, a családok segítik egymást – ezek már újra az előnyök a háromgyerekes Bíróné Németh Gabriellától. A fiatalasszony korábban lakott panelban és társasházban, de itt a legboldogabb. Férjével néztek házat Újszegeden is, de sokallták a vételárat. A Pillangó utcában jóval olcsóbban jutottak ingatlanhoz, pedig a szocpolt nem tudták igénybe venni. Megérte még úgy is, hogy kénytelenek voltak két autót vásárolni, a tömegközlekedés ugyanis nem kimondottan jó errefelé.

Bíróék 2001-ben jöttek, és nemrég Gabriella szülei is feladták városi lakásukat a kiskertes életmód kedvéért. Gabi édesanyja az első estén így szólt: „Nahát, innen a csillagokat is lehet látni!"

Az építési irodán megtudtuk: a kiskertekben lakás nem, csak gazdasági épület építhető. A lakástörvény azonban megengedi, hogy mindenki ott lakjon, ahol tud – akár gazdasági épületben is. A teljes közművesítést az önkormányzatnak csak a lakóterületen kötelező biztosítani, ezért aki itt lakik, az önerőből, vagy egy jól lobbizó önkormányzati képviselő segítségével haladhat előre. Körülbelül két évvel ezelőtt egyébként a közgyűlés utcanevekkel látta el a területet, mert addig csak helyrajzi számmal voltak azonosíthatók a telkek. Ma az az általános, hogy a helyrajzi és a házszám is kint van a kapukon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarázkodó autósok a tilosban

Sok a tilosban parkoló autós a szegedi nagyposta mögött. Még akkor is szabálytalankodnak a sofőrök,… Tovább olvasom