Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Kiskundorozsmától közlekednek a budapesti vonatok

A MÁV-tól származó információk szerint Szegedről jelenleg Kiskundorozsmától közlekednek a vonatok Budapest felé a szegedi Nagyállomás sztrájkja miatt. A Békéscsaba felé induló vonatokat a Szeged-Rókusi pályaudvarról indítják. Sztrájk körkép a vidéki városokból.
Budapest felé Kiskundorozsmáról, Békéscsaba felé Szeged-Rókus állomásról indulnak a szegedi vonatok. A MÁV ezeken az állomásokon várja és fordítja vissza a Budapest és Békéscsaba felől érkező vonatokat, mivel a szegedi Nagyállomás sztrájkol. A vonatok indulásáról Kiskundorozsmán a 62/543-786-os, Rókuson a 62/543-972-es telefonszámon lehet érdeklődni. A MÁV tájékoztatása szerint ez a helyzet pénteken 12 óráig érvényes.

A Békéscsabára tartó vonatok csak Telekgerendásig közlekednek, innen a MÁV busszal szállítja tovább a békéscsabai utasait.
Budapest felé a Kecskemét-Lajosmizse-Kőbánya-Kispest vonalon közlekednek a vonatok .

Az Újszeged-Makó-Mezőhegyes-Kétegyháza vonalon járnak vonatok, de a kétegyházi állomásról jelenleg nem lehet továbbjutni. Ugyanígy, elindultak a vonatok az Újszeged-Hódmezővásárhely vonalon is.

Szentes-Bíró Ferenc, a MÁV dél-alföldi szóvivője a delmagyar.hu portálnak elmondta: nyílt pályán nem állnak vonatok.

***

A Tisza Volán készen áll az esetleges forgalombővülésre

Az MTI információi szerint az ország Volán-társaságainál nem okozott fennakadást a vasutas sztrájk miatti forgalomnövekedés. Tartalék buszokat csak 1-2 esetben kellett szolgálatba állítani, de a hétvégi helyzet egyelőre bizonytalan.
Bár a a táraság közszolgáltatási igazgatója szerint a Tisza Volánnál csak meglehetősen későn tudták meg a sztrájk tényét, az átcsoportosítások nehézségei ellenére készen állnak, hogy kezeljék a fennálló helyzetet.

Jelenleg is áll a szegedi Nagyállomás: még egyetlen vonat sem indult el, és nem is érkezett a vasúti dolgozók sztrájkja miatt. Pénteken egyébként 43 járat közlekedne itt. Az elégséges szolgáltatások közül egyedül az utas-tájékoztatás és a várótermi fűtés-világítás működik zökkenőmentesen. A pályaudvaron 3 üres vonat várakozik. A szegedi Nagyállomáson és a rendező pályaudvaron a forgalmi dolgozók mindegyike sztrájkol.

A sztrájk miatt hajnali 3-kor állt le a szegedi Nagyállomás, kora reggel egyetlen vonat sem indult el a vasúti dolgozók sztrájkja miatt. Az elégséges szolgáltatások közül egyedül az utas-tájékoztatás és a várótermi fűtés-világítás működik zökkenőmentesen, de a pályaudvaron várakozó szerelvények egyikét sem fűtik. A várótermekben hajnalban 3-4 utas várt arra, hátha elindul az egyik fővárosba tartó szerelvény. A szegedi Nagyállomáson és a rendező pályaudvaron a forgalmi dolgozók mindegyike sztrájkol.

Délelőtti körkép a vidéki városokból

Nem hozott jelentős változást a reggeli műszakváltás. Hajnali három óta szinte teljesen megbénult a vasúti forgalom az országban. Korábban a vasúttársaság azt közölte, hogy reményeik szerint többen veszik fel a munkát reggeltől. Közleményük szerint "A MÁV - a törvényi előírások és a vasúti szabályok betartásával - igyekszik megszervezni a vonatközlekedést, a lehetőségeihez képest biztosítani az utasok eljutását."

Békéscsabán a reggeli műszakváltás után csak ketten vették fel a munkát az állomáson, 13-an pedig sztrájkolnak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Zelman Attila a Békéscsabai Forgalmi Alapszervezet vezető ügyintézője. A sztrájk csaknem 30 járatot érint Békéscsabán és környékén. Ezek azok a vonatok, amelyek nem indulnak el az állomásról, illetve nem fogadják azokat Békéscsabán. Reggel hatkor még 40-50 utas várakozott az állomáson, hét órára azonban már csak néhányan érdeklődtek a vonatok indulása után. A hangosbemondó folyamatosan tájékoztatja az utasokat a sztrájkról.

Pécsre a műszakváltás után Dombóvár felől megérkezett egy járat, az fogadták is a pályaudvaron. A 6 óra 55-ös InterCity járat is elindult Budapestre. A vasútállomáson megtörtént a műszakváltás, de hogy ki sztrájkol és ki nem az még nem derült ki pontosan. Jelenleg is tart a felmérés - tudta meg a Független Hírügynökség Imre Lászlónétól a MÁV pécsi igazgatóságának szóvivőjétől. A régióban összesen 330 járat indulna pénteken, de azt senki nem tudja, valójában mennyi fog közlekedni. A pécsi pályaudvaron sokkal többen vannak, mint az előző sztrájkok idején. Telefonon is sokan kérnek információt, de nem tudnak mit mondani az utasoknak. Pécsett egyébként leginkább a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók sztrájkolnak.

Észak-Magyarországon nem hozott változást a reggeli műszakváltás - jelentette a Független Hírügynökség miskolci tudósítója. Kovács Ferenc a munkabeszüntetést meghirdető VDSZSZ helyi ügyvivője elmondta, hogy a Munkaügyi és Munkavédelmi Felügyelőséghez fordul, mert tudomás szerint a Miskolc-Ózd vonalon vonatvizsgálat nélkül indult vissza egy hajnalban érkezett szerelvény Ózdra a miskolci Gömöri pályaudvarról.

Az összes jegyvizsgáló és a kocsivizsgáló sztrájkba lépett a reggel 7 órás műszakváltáskor Hajdú Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Barna István a VDSZSZ területi vezetője. A forgalomirányítókkal együtt körülbelül 200-an nem vették reggel fel a munkát. Így a két megyében továbbra sem tudott elindulni egyetlen vonat sem. Jelenleg több mint 100 személy és tehervonat áll az állomásokon.

A műszakváltás után sem változott a helyzet Győrben. A vonatoknak körülbelül a fele indul és érkezik de, hogy pontosan melyik azt még az információnál sem tudják megmondani. A fejetlenségből is látszik, hogy elértük a célunkat mert teljes káosz van például Győrben is - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Halasi Zoltán a VDSZSZ területi vezető ügyvivője. A GYSEV vonatai menetrend szerint közlekednek, de a MÁV vonalakon továbbra is bizonytalan a továbbhaladás. Az Intercity-k nem járnak, a többi, Sopronból induló vonat pedig a nagy állomás helyett a győri GYSEV pályaudvarra érkezik és onnan is indul. A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon az utolsó GYSEV állomásokról - Acsád, valamint Ják-Balogunyom - vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

A Nagykanizsai pályaudvaron továbbra is nagyon alacsony a sztrájktámogatottság, pontos számokat azonban nem tudni. Az állomásról induló és ide érkező vonatokat rendben továbbküldik, azt azonban nem lehet tudni, hogy azok meddig közlekednek majd. Reggel is elindul időben a Budapestre tartó gyorsvonat. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint lényegesen kevesebb az utas, mint egy átlagos pénteken. Az utastájékoztatás működik.


Hajnali körkép a vidéki városokból

Győrben valamivel kevesebben vannak az állomáson mint egy átlagos napon. A vonatoknak körülbelül a fele közlekedik, Komárom felé például egyelőre egyáltalán nem lehet személyvonattal menni. Azt az információban sem tudják megmondani, hogy pontosan hány járat indul el a mai nap, és sok vonatról csak percekkel az indulás előtt derül ki, hogy közlekedik - e. Az utasok ennek ellenére higgadtan fogadták az újabb sztrájkot. A GYSEV nem sztrájkol, de a MÁV sztrájk érezteti hatását - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Stöckert Dávid a társaság sajtószóvivője. a GYSEV vonalain menetrend szerint indulnak a vonatok, de a MÁV vonalakon már bizonytalan a továbbutazás. Éppen ezért az Intercity vonatokat nem is közlekedteti a GYSEV: A Sopronból induló vonatok a nagy állomás helyett a győri GYSEV - állomásra futnak be és onnan is indulnak.

Pécsről Szombathelyre hajnalban, fél hat után öt perccel, 10 perces késéssel elindult egy vonat. A régióban összesen 330 járat indulna ma, de azt senki nem tudja, valójában mennyi fog közlekedni. A pécsi pályaudvaron sokkal többen vannak, mint az előző sztrájkok idején. Telefonon is sokan kérnek információt, de nem tudnak mit mondani az utasoknak. A vasúti dolgozók között fél hét után lesz szolgálatváltás, azután derül ki, hogy elindul-e a többi vonat, amelyek a szombathelyi kivételével hajnalban a vágányokon vesztegelnek. Pécsett egyébként leginkább a jegyvizsgálók és a kocsivizsgálók sztrájkolnak.

Debrecenben is sztrájkolnak a vasutasok hajnali három óta, így Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyetlen vonat - se személy, se teher - nem közlekedett. Barna István, a VDSzSz területi vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta: a mostani sztrájk erősebb mint a korábbi. A jegyvizsgálók és a pénztárosok sem dolgoznak. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint körülbelül 50 ember várakozik a debreceni állomás váróteremében, többségük az éjszakai műszakból tartana hazafelé, de nem tud. Legtöbben arra várnak hátha elindul egy vonat, ha ez nem történik meg, busz után néznek.

Békéscsabán teljes a bizonytalanság a vonatok indulásával kapcsolatban. Két vonat állt bent az állomáson sztrájk kezdete után három és fél órával - ezeknek el kellett volna indulniuk. Körülbelül 40-50 utas várakozik a pályaudvaron, többen nem tudtak a munkabeszüntetésről - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Hajnalban összesen két vonat indult el Észak-Magyarországon. A Miskolcról Tornanádaskáig közlekedő vonat azonban Boldván vesztegel, mert az állomásfőnök leváltotta a forgalmi irodában dolgozót, így a vonat nem tudott továbbmenni. Az Ózd és Miskolc között közlekedő vonat Miskolcon a Gömöri pályaudvarig jutott el. Az összes többi vonat nem indult el, a sztrájk egységesnek mondható, tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kovács Ferenc, a VDSZSZ észak-magyarországi ügyvivője. A Miskolcon, Tiszai pályaudvaron a vontatási műhelyben dolgozók és a pályafenntartási dolgozók sem vették fel a munkát. Reggel fél hétkor egyetlen pénztár működött, csak információt közöltek, jegyet nem adtak.

A miskolci Tiszai pályaudvaron körülbelül 15 ember ácsorgott kora reggel tanácstalanul. Ez a szám töredéke annak, mint ahányan ilyen időszakban az állomáson szoktak lenni. Az utasok többsége nem tudta, hogy sztrájk van, de volt olyan is, aki azért jött ki, mert arra számított, mégis elindul a vonata.

Nagykanizsai pályaudvarról az összes hajnali vonat elindult, és be is érkeztek a várt járatok. Azt viszont nem lehet tudni, hogy az útnak induló szerelvények meddig jutnak el. Egy InterCity-re várnak, amelyik Gyékényesnél lép be az országba - erről a szerelvényről egyelőre nincsenek információk, negyed nyolcra kellene beérnie Nagykanizsára.

(Forrás: delmagyar.hu, Független Hírügynökség)

Olvasóink írták

 • 9. Skipper 2008. február 01. 13:29
  „Ez vicc. ennyi erővel bárki sztrájkolhatna, senki sem elégedett a fizetésével. Ki kötelezi őket, hogy ott dolgozzanak? Ha nem tetszik neki a munkája és a fizetése, menjen a Tescoba görkorcsolyázni...”
 • 8. cic-mic 2008. február 01. 11:11
  „" Busszal sokkal hamarabb és hasonló árért tudsz Szegedre jönni."

  most biztosan,egyébként nem igaz (mármint a sokkal hamarabb kitétel)”
 • 7. Kolompar Romeo 2008. február 01. 10:54
  „bobca: igazad lehet, busszal nem szoktam kozlekedni, mert nagyon kivul esik az utvonalbol. De lehet, hogy kenytelen leszek.”
 • 6. maros 2008. február 01. 10:04
  „Látom, a MÁV szerint a dolgozók 80 százaléka sztrájkol. Húsz százalék munkabeszüntetése csinálja ezt a felfordulást. Valami nincs megszervezve ebben a MÁV-ban...”
 • 5. talpra magyar 2008. február 01. 09:31
  „Magyarok! az egész országnak sztrájkolni kellene, dolgozunk látástól mikulásig, mégis egyre rosszabbul élünk! a kormányzó "elit" sütögeti pecsenyéjét...”
 • 4. bobca 2008. február 01. 09:20
  „Romeó! Busszal sokkal hamarabb és hasonló árért tudsz Szegedre jönni.”
 • 3. Kolompar Romeo 2008. február 01. 07:44
  „Es most latom, hogy ma a berlini kozlekedesi vallalat is sztrajkol, igy lehet, hogy ezt is beszopom...

  De majd ha en fogok sztrajkolni! Akkor azt senki nem fogja eszrevenni, csak en, mert jol kirugnak a munkahelyemrol! :-)”
 • 2. Kolompar Romeo 2008. február 01. 07:41
  „Ha ezek a gorenyek holnap reggel sem dolgoznak es nem tudok vonattal visszajutni Szegedre, szetverem a KoKi-t!

  Mi a loheret kepzelnek ezek magukrol???”
 • 1. Dezső 2008. február 01. 07:36
  „Nevetséges amit követel a szakszervezet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak azért is talpra áll Noémi

Szeged - Mint a mesében: Hegedűs Noémi, az Üllés mellett élő szegény birkatenyésztő furfangos… Tovább olvasom