Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Kiskunhalason is dekorált Vinkó Leó és Marton Ákos - úgy vélik, Szegednek is jót tenne néhány igényes tűzfalfestmény

Kiskunhalason is dekorált Vinkó Leó és Marton Ákos - úgy vélik,  Szegednek is jót tenne néhány igényes tűzfalfestmény
A festészet, a street art és a rajzművészet elemeit ötvözve készítik el Szeged több pontján faldekorációikat Vinkó Leó és Marton Ákos szegedi képzőművészek - Kiskunhalason panel oldalára került alkotásuk. Akár napokig is dolgoznak a dekorációkon.
– Micimackós gyerekszobafestéstől kezdve a Nyugiban található Tim Burton-stílusú dekorációkig bármilyen elképzelést szívesen megvalósítunk – nyilatkozták lapunknak Marton Ákos és Vinkó Leó szegedi dekoratőrök.
 

– A rajz tanszéken ismerkedtünk meg, és a Törpében végzett közös munka után döntöttünk úgy, hogy elkezdünk duóban dolgozni. Eredetileg festményeket készítünk, de Ákos a street art vonalon is mozog – ezek fúziójából dolgozunk. Kiskunhalason készítettünk egy óriásfalfestést, az többnapos munka volt

– mesélte Vinkó Leó.

– Van, hogy végig tudjuk vinni a tervet, vagy jön egy jobb ötletünk, és változtatunk az alapkoncepción. Mivel megrendelésre dolgozunk, ezért általában a falfelület tulajdonosának kérései és észrevételei alakítják a végeredményt – mondta Marton Ákos.

– Tériszonnyal ezt a munkát nem lehet végezni, bízni kell abban, hogy nem fúj le a szél a magasból – vette át a szót Vinkó Leó. – Lillafüreden készítettük egy kalandpark festését, ott egy negyven centiméter széles párkányon kellett dolgoznunk öt méter magasan. Ha leesünk a betonra, jó esetben egy lábtöréssel megússzuk – magyarázta.
 
Panel falát dekorálták Kiskunhalason a szegedi képzőművészek - GALÉRIA


– Szegedről indultunk, ez a központ, az évek során azonban az ország számos pontján megfordultunk, többek között Budapesten is. A dekorációra elsősorban munkaként tekintünk. Bár szeretünk dolgozni, a fő profilunk a festészet– mondta el Marton Ákos.

– Szeretnénk egy erősebb portfóliót összeállítani, amit nemzetközi szinten referenciaként mutathatunk fel. Bízunk benne, hogy eljutunk arra a szintre. Az a célunk, hogy nyugodtan festhessünk egész életünkben, és élhessünk a hivatásunknak – tette hozzá Vinkó Leó.

A két művész Szeged városképén is változtatna.
 

– Jó lenne, ha a város a lerobbant tűzfalakat felújíttatná. Esztétikailag arra „gyúr" Szeged, hogy minél szebb legyen, mégis tele van a város elhanyagolt, csúnya épületfalakkal. Ezeket igényesen kellene lefesteni. Úgy, hogy hozzátegyen a városképhez, ami jelenleg több helyen hagy kívánnivalót maga után. Ez magától nem fog elkezdődni, de egy ember is elég ahhoz, hogy megvalósítsa Szeged ezt a megújulást. Kiskunhalas meg tudta csinálni, külföldön pedig tele vannak a városok jobbnál jobb alkotásokkal, Szeged is képes rá

– vonták le a következtetést a képzőművészek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a Soroptimist tehetséggondozó programja

Te is légy STEM csillag! címmel a nemek egyenlő esélyű részvételét célzó, tehetséggondozó programot szervezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Soroptimist Club Szeged. Tovább olvasom