Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kisorsoltuk a páros belépőket Palya Bea és Dés András koncertjére!

Szeged – Újabb villámjátékra hívtuk olvasóinkat: páros belépőket lehetett nyerni Palya Bea és Dés András szerdai szegedi koncertjére. Önre mosolygott a szerencse?
Az Ifjúsági Ház és Rendezvényközpont ezredik rendezvénye lesz szerdán Palya Bea és Dés András közös koncertje, amelyre három páros belépőt sorsoltunk ki. A szerencse az alábbi három játékosunkra mosolygott:

Galgóczi János,
Magony Emőke
és
Papp Zoltán.

Gratulálunk!

Palya Bea a mai fiatal énekesek közül az egyik legsokoldalúbb alkotó. Magyar, cigány, bolgár és más népzenékkel, indiai zenével foglalkozik, emellett közreműködik világzene, jazz, énekelt vers műfajokban is. A Folkestra, a Kárpátia, a Zurgó együttesek alapító tagja volt, sokáig vendégeskedett a Sebő, a Nagy János Trio, a Balázs Elemér Group és az Etnofon együttesekben.

Palya Bea. Fotó: Kiss Dóra
Palya Bea. Fotó: Kiss Dóra

Az utóbbi években főként saját terveit valósítja meg, rendszeresen koncertezik szólóban és saját együttesével, itthon és külföldön. Quintetjének tagjai: Lukács Miklós (cimbalom), Szokolay Dongó Balázs (fúvósok), Novák Csaba (nagybőgő) és Dés András (ütőhangszerek). 2004-ben az Athéni Kulturális Olimpia nemzetközi csapatában énekelt.

Palya Bea és Dés András 2010-ben Kapolcson a Művészetek Völgyében


Első szólólemeze az Ágról-ágra (Orpheia 2003) volt, majd meselemezt írt, Álom-álom, kitalálom (Gryllus 2004), Gryllus Sámuel hangszerelésével. Legutóbbi munkája a Weöres Sándor Psyché című versciklusából készült nyolcvan perces zene (PB Quintet, Gryllus Samu), amely 2005 decemberében jelent meg a Hangzó Helikon sorozatban.
2005-ben Tony Gatlif Transylvania című filmjéhez készített zenét, és egy rövid ideig a vásznon is feltűnt.

Közös koncert a Trafóban. Fotó: www.trafo.hu
Közös koncert a Trafóban. Fotó: Trafó

Bea lényegi része a változás: zenéjében továbbra is meghatározóak a tradicionális elemek, de a koncerteken, a saját szövegekben egyre inkább egy személyes, meglepő intimitású világ tárul elénk.

Dés András. Fotó: a zenész honlapja
Dés András. Fotó: a zenész honlapja
Dés András Dés László szaxofonos, zeneszerző és Vásárhelyi Mária szociológus fia. Iskolás korba érve kezdett zenélni klasszikus-ütőhangszer szakon. Gimnazistaként a szefárd-zsidó zenét játszó Hey Band tagja lett, de hamarosan több világzenét játszó együttesbe is meghívták. „Jazz-pályafutása" a Bosambo zenekarral kezdődött. 1998-ban édesapja, Dés László Geszti Péterrel közösen életre hívta az utóbbi idők egyik legnépszerűbb magyar pop-együttesét, a Jazz+Az-t. Két évig András lett banda ütőse. Majd együtt játszott Kaltenecker Zsolttal és Papesch Péter basszusgitárossal. 2000 őszén csatlakozik a Balázs Elemér Grouphoz. Apjával több alkalmi projektben is dolgozik együtt, többek között a Snétberger Ferenc–Dés László duót egészítette ki trióvá. Saját triója, a Dés András Trió 2007 ősze óta létezik.Az utóbbi időben a különböző énekesnők zenekarai dominálnak az életében. Palya Beával még a Laokoón Csoportból ismerik egymást, ahol rendszeresen közreműködött vendégzenészként. Azóta számos helyen összehozta őket a sors. Palya Bea zenekarának négy éve tagja, azóta bejárták fél Európát és készítettek két albumot: Weöres Sándor Psychéjét és az Adieux les complexes címűt. 2009 januárjában együtt játszottak a Carnegie Hall-ban.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2011. március 23. 02:44
  „Azért nagy élmény lehet egy cigány-zsidó ,,népzenei" páros!
  Mind a két népcsoport a hosszú vándorlása során összelopott műzenét adja el kultúraként.
  Nézzétek a dáridó és muzsikaszó című klasszikusokat a tv-ben.

  Tényleg kimoderáltak! MD2009 !
  A DM olyan demokratikus, hogy még magyar is lehetsz!”
 • 2. MD2009 2011. március 21. 09:54
  „1. bánki
  <moderálva>, örülünk , hogy hozzászóltál. Ez a hír egy koncertről szól. Még az ilyen igaz magyarok esetében is, mint amilyen bizonyára te vagy. Bár én inkább sötét magyarnak hívnálak. Mély sötét.
  Annyira elvakult vagy, hogy a zenéről is ez jut eszedbe. Sajnálom, hogy ilyen emberek léteznek ezen a földön. <moderálva>”
 • 1. bánki 2011. március 20. 18:20
  „Remélem a muter nem teszi tiszteletét városunkban !

  Megúszunk egy magyar ellenes kirohanást. Tudjátok mi vagyunk azok a délalföldi mély magyarok !

  Móricz : Rokonok !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 milliós játszma

Baks - Bakson 4-3 az állás: a testületben legtöbbször négy képviselő áll szemben kettővel és a… Tovább olvasom