Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Kispiac híján garabolyból árulnak

Algyő - Eladó és vevő egymásra talál azokon a kistelepüléseken is, ahol a kertek többségében zöldség és gyümölcs terem. Algyőn például a kapura írja, akinek van eladó salátája, paradicsoma.
Ferencszálláson a 43-as út mentén krumplit, hagymát kínálnak a kistermelők. Ellenben Domaszéken néhány árusítópad mutatja, hogy tervezik a kispiacot, aminek Zákányszéken már 2002 óta örülnek.

Garabolyból árulja a háza körüli kertben termett, de otthon feleslegnek számító krumplit, salátát, kaprot, néha tojást és dióbelet, s persze a virágcsokrokat a nénike. A falu legforgalmasabb boltja előtti szombat délelőtti életképet szinte minden Csongrád megyei kistelepülésen megleshetjük.

– Az önkormányzat adja ki a közterület használati engedélyt. Ha e papírt fölmutatja az illető, meg kell engednem, hogy a bolt bejáratától két méterre ugyan, de árusíthassa azt a terméket – például zöldséget, gyümölcsöt –, amit mi is kínálunk – mondja Suták Gábor. Algyő legnagyobb élelmiszer áruházának vezetője közli: üzletláncuk „központilag" szerzi be az árut, így nincs arra lehetőségük, hogy a helyi kistermelőktől vásároljanak.

Az utcára is kiteszik az ajánlatot. Fotó: Karnok Csaba
Az utcára is kiteszik az ajánlatot. Fotó: Karnok Csaba

Piac tér van, de kispiac nem működik a nagyközségben, ami az itt lakók igényeinek változására utal. Néhány kistermelő és az év egy rövidebb időszakában igényli Algyőn a közterületen való árusítás lehetőségét – tudjuk meg Varga Ildikó jegyzőtől. Ők az erre kijelölt bolt, illetve a faluház közelében tehetik közszemlére portékájukat. Ugyanakkor tapasztaljuk, a nagyközségben több ház kapuján is olvasható a fölirat: itt krumpli, ott saláta, amott méz, odébb tojás, a szomszédban virág, emitt házi tej és túró kapható.

Zákányszék 112 négyzetmétere

A közel háromezer lelket számláló Zákányszék 2002-ben sikeres pályázat eredményeként 2 millió 250 ezer forint támogatással építhette meg a maga 112 négyzetméteres, 16 férőhelyes piacát. Azóta keddenként és péntekenként délelőtt zöldséget és gyümölcsöt, csütörtökönként használt holmikat kínálnak a helyiek a helyieknek a helyi placcon.

– Nincs szükség kispiacra egy olyan faluban, ahol szinte minden kertet megművelnek, így mindenki megtermeli a háztartásában szükséges zöldséget és gyümölcsöt – jelenti ki Borbásné Márki Márta. Röszke polgármestere hozzáteszi: a mai gazdasági környezetben amúgy is elszegényedő önkormányzat képtelen lenne egy kispiac kialakítására, az olyan sokba kerülne.

Ferencszálláson se élt meg a néhány évvel ezelőtt zöldség-gyümölcs boltot nyitó vállalkozó, mert az általa kínált áruk szinte minden kertben megteremnek – halljuk Domokos Istvántól, Ferencszállás polgármesterétől. Ugyanakkor a falu 20-30 őstermelője az út szélén is árusítja azt a krumplit, fokhagymát, vöröshagymát, amit másképp nem tud értékesíteni.

– A Szegedről Domaszékre költözők sokasága nem műveli, hanem parkosítja kertjét, ezért a lakók közül egyre többen igénylik a helyi kispiacot – közli a jegyző. Gulácsiné Somogyi Ilona azt mondja: a település központjában, a legforgalmasabb bolt közelébe már kitettek néhány árusításra alkalmas, a kistermelők által ingyen használható asztalt. A község 2013-ig szóló fejlesztési tervébe is beemelték a piac kialakításának elképzelését. Most abban reménykednek, hogy lesz olyan pályázat, amelynek segítségével előteremthetik az ehhez szükséges 20 millió forintnyi összeget.

Olvasóink írták

 • 2. nagypappa 2008. július 18. 03:52
  „Különösen Mórahalomra, Domaszékre, Röszkére... Klárafalvát, Deszket vagy akár Baksot is ide srorhatnám azt látom, hogy sokan a mezőgazdaságból élnek, de csak egy pár termény termelésére vannak berendezkedve. A másik réteg aki beparkosítja az udvarát, kertjét és nem termel szinte semmit.
  Valamikor ezeken a településeken a mellékutcákban csak lépésben lehetett kocsival menni, annyi csirke, kacsa, liba volt az utcán.
  Ma... még véletlenül sem látni ilyet.
  A lábasjószágról, birka, kecske, ló, marha már említeni sem érdemes, olyan kevéske van belőle.

  Nem tudom mekkora a létjogosultsága egy falusi piacnak. Anyagilag bizonyára nem rentábilis a fenntartása. Kérdés, a lakosságnak ténylegesen van-e rá igénye.

  De mint a régi időkből tudjuk a piacoknak nem csak kereskedelmi jelentősége van.”
 • 1. B Ati 2008. május 16. 18:10
  „Az emberek szeretik a házi, kerti élelmiszert mert hagyomásnyosan megbiznak a termellőkben és úgygondolják ők azok akik nemcsapják be a minőség szinvonalának termesztését.
  A piaci árúsitás ezen kirakatok családjainál sem marad el, de minden lehetőséggel élni és a pénzkereseti lehetőséget maximálisan növelni kell. Amint már a cikben is leirtak az az, hogy kiskertek többlet terménye vagyis nem ez lenne a fő profil, de mégis a kertesház adottságát kihasználjuk. Egyszerűen mindenki pénzből próbál élni, a mai sajnálatos viszonylatban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnik a nagyállomás szégyenfoltja Szegeden

Szeged - Még az idén elkezdődhet a nagyállomás kisposta felőli oldalának rekonstrukciója. A MÁV pénze és tervei megvannak. Tovább olvasom