Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Kiss-Rigó László az új megyés püspök

Elfogadta a pápa Gyulay Endre szeged–csanádi megyés püspök lemondását az egyházmegye lelkipásztori kormányzása alól, és a püspöki székbe Kiss-Rigó László esztergom–budapesti segédpüspököt, az Esztergomi Hittudományi Főiskola főigazgatóját jelölte ki. Beiktatására augusztus 26-án kerül sor.
Gyulay Endre nyugállományba vonul, Kiss-Rigó László pedig elfoglalja a szeged-csanádi egyházmegye püspöki székét
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága tegnap nyilvánosságra hozta XVI. Benedek pápa döntését: a szeged–csanádi egyházmegye lelkipásztori kormányzásával Kiss-Rigó László esztergom–budapesti segédpüspököt, az Esztergomi Hittudományi Főiskola főigazgatóját bízta meg. Egyben elfogadta Gyulay Endre lemondását megyés püspöki tisztjéről, és felmentette a vezetői feladatok ellátása alól.

A magyar egyházi gyakorlat értelmében a kinevezést követően rövid időn belül megkezdi munkáját az új főpásztor, így várhatóan Kiss-Rigó László is hamarosan ellátogat Szegedre. Mint arról Gyulay Endre korábban nyilatkozott: amennyiben a pápa elfogadja lemondását, a lehető legkorábban átadja hivatalát utódjának, és ki is költözik a püspöki palotából.

Professzor-főpásztor

Az egyházmegye új püspöke 1955. április 6-án született Budapesten, és itt is szentelték pappá 1981-ben. Ezt követően Szécsényben, majd Budapest-Középsőferencvárosban szolgált káplánként. 1983–85-ig ösztöndíjasként Rómában tanult, majd káplánként dolgozott az esztergomi Szent Anna-plébánián. 1997-ben itt plébánosnak nevezték ki. 1986-tól az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet, majd pedig 1998-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára, dogmatikát és egyházjogot oktat. 1994-ben pápai káplánná nevezik ki, címzetes pudentianai püspökké 2004-ben szentelték.

– Én is csak néhány napja tudtam meg, hogy engem nevezett ki a Szentatya Szeged–Csanád püspökének, és igencsak meglepett ez a döntés, egyáltalán nem számítottam rá. Szinte alig ismerem hazánknak ezt a részét, hiszen sosem szolgáltam ebben az egyházmegyében, így nagyon sokat kell tanulnom, de hiszem, hogy Szegeden és a többi településen is szeretetre méltó, jóravaló emberek élnek – fogalmazta meg Kiss-Rigó László, aki még elmondta: mivel már felszentelt püspök, szentelési ceremónia nem lesz a szegedi dómban, beiktatására augusztus 26-án kerül sor, addig természetesen Gyulay Endre vezeti az egyházmegyét. A professzor-püspök még nem tudja, hogy mi módon, de biztos benne, hogy szeretné oktatói munkáját folytatni, bár a főigazgatói-rektori státuszról sajnos le kell mondania Esztergomban. Mielőbb igyekszik felvenni a kapcsolatot a Szegedi Hittudományi Főiskola vezetőivel is, hiszen nem kizárt, hogy itt is vállal majd órákat.

A püspökkari konferencia közleményéből még kiderül: Gyulay Endre mellett egy másik, nyugdíjaskorba lépett püspöknek, Konkoly Istvánnak a lemondását is elfogadta XVI. Benedek, tisztjébe, a szombathelyi megyés püspöki székbe pedig Veres András egri segédpüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárát nevezte ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori szegedi forradalmárokat kaptak lencsevégre

Ötvenhatos szegedi forradalmárokat fényképeztek tegnap a megyeházán. A képekből októberben nyílik… Tovább olvasom