Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Kiss-Rigó László: Megismerném a híveimet

Kiss-Rigó László szombaton veszi át Gyulay Endrétől a pásztorbotot. Az új szeged-csanádi megyés püspök elmondta: lelkipásztorként, intézményvezetőként elődje nyomdokait követi, segítségét kéri, ám kormányozni a saját stílusában fog.
Kiss-Rigó László: Az egyetlen intézmény, amit hivatalosan is meglátogattam Szegeden, az a halászcsárda volt. Fotó: Karnok Csaba
– Kívülállók számára elképzelhetetlenül nagy feladatot jelenthet egy több száz intézményt: plébániát, iskolát és otthont fenntartó egyházmegye ügyes- bajos dolgainak átadása-átvétele. Önnek mint a hivatalosan először tegnap Szegedre érkező, új megyés püspöknek mekkora terhet jelent ez az adminisztráció és a felelősség?

– Egyáltalán nem leterhelő ez a munka, mint minden új kezdet előtt, egészséges várakozással telt az utóbbi időszak számomra. Az átadás-átvétel önmagában azonban csak egy aktus, a feladatok majd csak ezután jönnek. Amennyire csak a statisztikai adatok alapján meg lehet ismerni az intézményeket, áttekintettem helyzetüket, ám természetesen minél hamarabb személyesen is meg akarom ismerni a vezetőket, híveket, a plébániák, intézmények működését.

Hivatalosan a halászcsárdában

– Nem hivatalosan járt-e Szegeden a kinevezése óta eltelt csaknem két hónapban?
– Igen, elutaztam Szegedre, természetesen első alkalommal Gyulay püspök urat látogattam meg, az ő tanácsaira és segítségére nagy szükségem volt, van, és ezután is számítok rá. Sokkal járult hozzá az induláshoz, a szolgálatom megkezdéséhez. Az elmúlt hetekben egyébként kétszer-háromszor inkognitóban Szegedre látogattam.

Beiktató szent mise

Szegeden, a fogadalmi templomban szombaton 10 órakor ünnepélyesen is beiktatják püspöki székébe Kiss-Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi Egyházmegye új főpásztorát. A ceremónián a jelenleg még kinevezett megyés püspöki címmel rendelkező Kiss-Rigó László átveszi a pásztorbotot Gyulay Endrétől, aki jelenleg az apostoli kormányzó cím birtokosa. Az ünnepi szentmisét fogadás követi, amelyen az egyházmegye hívei találkozhatnak az újonnan beiktatott püspökkel.

– Megtekintette valamelyik plébániát, otthont, vagy bármelyik intézményt? Hogyan vélekedik Szegedről?

– Az egyetlen intézmény, amit hivatalosan is meglátogattam Szegeden, az a halászcsárda volt. Egyébként Szegedet mindig is szerettem, immár a megismerése lesz érdekes számomra. Az önkormányzati vezetőkkel, kulturális szempontból meghatározó személyiségekkel kötelességem lesz jó viszonyt kialakítani, természetesen annyiban, amennyiben fogadókészségre találok.

– Mire számít, a hívek és a nem keresztények hozzáállása, gondolkodásmódja más-e ebben az egyházmegyében, mint ahol eddig szolgált? Mit gondol arról az egyház-szociológiai tényről, miszerint hazánk egyik legkevésbé vallásos, legszomorúbb, „legnehezebb" egyházmegyéje a szeged-csanádi?
– Egészen biztos, hogy Szeged-Csanád más, mint Esztergom. Azonban nemcsak az egyházmegyék, hanem a plébániák hívei is más és más habitusú közösséget alkotnak. Nincs két személy sem, aki egyforma lenne. Azt is tudom, hogy ezt az egyházmegyét más sajátosságok jellemzik, mint bármely másikat. A valódi szociológia komoly tudomány, de az egyház jobb megértéséhez szerintem nem ezek az eszközök a legalkalmasabbak. A tudományos eredmények mindemellett segítséget nyújthatnak a lelkipásztori munkához.

Szemináriumi közös évek

– Ismerősei, barátai élnek-e Szegeden? Kialakított-e már magának egy tanácsadó csapatot?
– Szorosabban vett barátaim nincsenek a városban, de számos ismerősöm él itt, akikkel korábban együtt szolgáltam, vagy a szemináriumban töltöttünk el közös éveket. Ám nincs olyan szakértő csapat, akit magam köré szerveztem volna, ez majd idővel úgyis kialakul.

Névjegy

1955. április 6-án született Budapesten
1981. június 14-én szentelték pappá Esztergomban, majd Szécsényben és a budapesti Haller téri templomban volt káplán
1985-től az esztergomi Szent Anna-plébánia káplánja
1991-től 2004-ig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának igazgatója
2003-tól az Esztergomi Hittudományi Főiskola főigazgatója
2004. február 21-én szentelték püspökké Esztergomban
2006. június 20-án a pápa kinevezte szeged-csanádi megyéspüspöknek
2006. augusztus 26-án hivatalosan beiktatják a dómban

 
Per a médiával


– Gyulay Endréhez hasonlóan nyitott-e a közéleti kérdéseket illetően akár a nyilvánosság előtt is? Követi az elődje által megkezdett folyamatokat?
– Nyilván nem tudom ugyanazt tenni, mint Gyulay püspök úr, de megpróbálok arra építeni, azt folytatni, amit ő csinált – természetesen a saját stílusomban.

– A hazai lapokban hosszú hónapokkal ezelőtt megjelent ügynöklisták egyikén önt is megjelölték, ennek kapcsán pert kezdeményezett a listát közlő médiumok ellen. Hogy állnak a bírósági tárgyalások
?
– Jelenleg még folyamatban vannak, hiszen több is van belőlük. Legközelebb októberben lesz tárgyalás, amit érdeklődéssel várok, eddig még semmilyen döntés nem született.

– Úgy tudjuk, hogy szeret sportolni, kiváltképp focizni. Híre kelt, hogy nemrég egy nemzetközi, horvát–magyar papokból álló meccsen is játszott. Püspöki teendői mellett mennyi ideje marad az aktív kikapcsolódásra?
– Kiskoromtól kezdve futballoztam, egyesületben is játszottam. Azóta, hogy a szemináriumba beléptem, nem egyesületi szinten, hanem más keretek között futballozok, állítom: a sport nagyon fontos. A rendszeres mozgás az én életemben így elsősorban a labdarúgást jelenti, mindmáig hetente legkevesebb három edzésen részt veszek, van, amikor késő este, csarnokban, kispályán és van, amikor nagypályán. Szegeden is keresni fogom a lehetőséget, hol focizhatok, lehet, hogy a papokból-hívekből is megszerveződik egy csapat. A lehető legtöbb szabadidőmet igyekszem majd a mozgással tölteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri ráadása: Csoportterápia

A szabadtéri „levezető programjaként" szombaton este fél 9-től az újszegedi szabadtéri… Tovább olvasom